Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Elhajított büntetőcédulák

A magyar hatóságok munkája nem lett könnyebb  uniós csatlakozásunk után. A külföldiekkel szemben jelenleg is körülményesen tudnak fellépni, ha a be nem fizetett büntetéseket szeretnék behajtatni.

Gyakorta előfordul, hogy a külföldiek elhajítják az autójuk szélvédőjére helyezett büntetőcédulát, vagy nem fizetik be a gyorshajtásért kirótt büntetést.

A soproni fizetős parkolókat üzemeletető vállalkozásnál mintegy hatvan százalék a külföldi állampolgárokkal szembeni kinnlevőség. A városüzemeltetési kft. a korábbi években fizetési felszólításokkal és bíróságon szerzett érvényt igazának, azonban a perekről ma már leálltak. – Május elseje után bármely uniós állampolgárról jogunk van a rendszám alapján adatokat lekérni – mondta el érdeklődésünkre Kelemen Imre igazgató. – A jogi procedúra nemcsak sok időbe kerül, hanem pénzbe is, ráadásul a tartozást csak hónapok múltán tudnánk behajtatni.

A rendőrkapitányságon sem sokkal jobb a helyzet, nekik mintegy kétmillió forintot nem fizettek ki a külföldi szabálysértők. Leginkább a sebesség túllépésért, ittas vezetésért, vagy kisebb közlekedési kihágásért kitöltött csekkeket felejtik el feladni. – Várhatóan ez év szeptemberétől a jelenlegi 6–8 hónapos átfutási idő a töredékére csökken – tudtuk meg Bognár László rendőr alezredestől. – Amennyiben a hazai és az uniós jogszabályokat összehangolják a mozgásterünk is nagyobb lesz. Megtehetjük majd, hogy a külföldi vétkest levélben közvetlenül megkeressük.

Bognár László a változást a következő év elején módosuló szabálysértési törvényben látja. – Május elejéig jogunkban állt a renitenskedőkkel szemben megvonni a beutazási és a tartózkodási engedélyt – folytatta az alezredes. – Ez a szigorítás az uniós állampolgárok esetében – a határok szabaddá válásával – megszűnt.

– A külföldiek közül sokan még ma is azt hiszik, hogy a Magyarországon a kiszabott büntetést nem kell megfizetniük, mert a hatóságok nem találják meg őket – számolt be tapasztalatáról dr. Irinkov Mihály jogász, ugyanakkor azt is elmondta, ha bíróság szabja ki a büntetést, a külföldi általában azonnal fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű kuvaszok Nemeskérről

A Nemeskér közelében fekvő Szedenik-tanyát korábban Mechle- és Galavics-portának is emlegették. De… Tovább olvasom