– A Manninger-napok című rendezvényünk célja, hogy a hatósági és magánállatorvosok megismerjék egymás feladatait, s az élelmiszerlánccal kapcsolatos teendőiket is. Az élelmiszer-biztonság területén dolgozó állatorvosok, növénytermesztők, hatósági szakemberek ugyanis mind felelősek azért, hogy egészséges, megbízható termékek kerüljenek a fogyasztók asztalára, s hogy a termékek utó- s előélete a szántóföldtől az istállón át a konyháig nyomon követhető legyen – mondta el a Kisalföldnek dr. Szabó Tamás megyei igazgató főállatorvos.
– A csalók kiszűrésében sokat segíthet a média – utalt a leleplezett illegális húsüzemekről szóló hírekre dr. Süth Miklós államtitkár. – Fontos, hogy eljussanak az információk a lakossághoz, hogy egyre inkább tudatos vásárlókká váljanak. A csalók ugyanis csak így szorulhatnak ki a piacról – folytatta.
Az államtitkár szerint tudatosítani kell a termelőkben, feldolgozókban, forgalmazókban, övék az elsődleges felelősség abban, hogy mi jut a fogyasztók asztalára, de felelőssége van a vásárlónak is, hiszen ő dönti el, mit visz haza a családjának.
– Mindenképpen gyanús a jelöletlen, elmosódott címkés termék s a túl olcsó áru is – mondta a szakember. A főállatorvostól a Kisalföld megtudta, a legtöbb bejelentés az illegális üzemekre a lakosságtól, zömében a konkurenciától származik. Az élelmiszer-biztonság ellen vétőkre példás büntetés vár, a bírságok összege húszezertől kétmilliárd forintig terjedhet.
Ellenőrzések az ünnepek előtt Az év végi ünnepek előtt újabb nagyszabású ellenőrző akciót indít a hatóság, ami november végétől január elejéig tart. A nagy forgalmat bonyolító üzleteket veszik górcső alá, s most különös figyelmet fordítanak a fiatalabb s az idősebb korosztály által kedvelt termékekre. Így például ellenőrzik a diabetikus cikkeket, de a fiatalok vásárlási szokásaihoz alkalmazkodva az interneten kínált árukat is. A szervezet hagyományos értelemben vett fogyasztóvédelemmel, vagyis a vásárlók megkárosításának vizsgálatával nem foglalkozik, viszont hozzátartozik majd az élelmiszer-biztonság minden lépcsője a „szántóföldtől az asztalig". Az ünnepek előtt újabb ellenőrző akciók jönnek |
Olvasóink írták
Lehet a 69 Ft/kg virsli biztonságos??
Aki igennel válaszol, látogasson egy mészárszékre ill. húsfeldolgozóba! Ja, nem lehet könnyen bejutni ilyen helyre? Vajh miért?”
Mert sok helyen a mai napig nyílt titok,hogy hogy készül például a parízer és társai.De ők valahogy a mai napig nem kerültek szem elé ilyen téren.
Az egyik húsfeldolgozó cég termékeit sokszor új dátummatricával teszik friss áruvá.Hogyan fogják ezt ellenőrizni?”