Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Egyre kevesebben bliccelnek a soproni buszokon

A tavalyi évhez képest csökkent a bliccelők száma a soproni buszokon. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) célzott ellenőrzésekkel próbálja kiszűrni a jegy nélkül utazókat.
Felszállás az első ajtón! – olvasható minden helyi járatú autóbusz oldalán. Sopronban anélkül nem buszozhatunk, hogy a sofőrnek ne mutatnák fel a jegyünket vagy a bérletünket. Ennek ellenére jó néhányan még mindig próbálkoznak blicceléssel, de jó hír, hogy a tendencia csökken.

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhét közúti ellenőr végzi munkáját, ez nagyjából 2900 órányi ellenőrzést jelent havonta. Az elmúlt években is folyamatos volt az ellenőrzés. A koncentráltabb fellépésnek köszönhetően a vizsgált járatok száma növekedett, a pótdíjazott utasoké pedig folyamatosan csökkent a tavalyi évhez képest – tudtuk meg az ÉNYKK kommunikációs csoportvezetőjétől. 
A soproni buszokon a leggyakoribb trükközési forma a diákbérletek esetében figyelhető meg. Fotóillusztráció: Magasi
Sok utas számára a legnagyobb kihívást a bérletvásárlás jelenti az automaták megbízhatatlan működése miatt. Ezért gyakran kénytelenek a buszvégállomáson megváltani a bérletet, jegyet. A bliccelések fő oka mégsem ehhez köthető.

A leggyakoribb trükközési forma a diákbérletek esetében figyelhető meg. Sokan a már lejárt diákigazolványukkal vásárolnak olcsóbb bérletet, hiszen a buszvezetőknek ezt a legnehezebb észrevenni. A közlekedési társaság tapasztalatai is ezt igazolják. Mint mondják, leggyakrabban vagy a diákigazolvány, vagy az érvényesítő matrica hiányzik.

Előfordulhat persze olyan is, hogy a felszálló rendelkezik érvényes igazolvánnyal, azonban az utazás alatt nincs nála.

Ebben az esetben természetesen a pótdíj kiszabását követően lehetősége van utólagosan bemutatni az iratait, ilyenkor csökken a fizetendő összeg – tájékoztatta lapunkat az ÉNYKK, ahol azt is elmondták, a bliccelések dacára szerencsére nem jellemző, hogy az ellenőröket atrocitás érné Sopronban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyágyúk lépnek fel a fertőrákosi Barlangszínházban

Nagyágyúk lépnek fel a fertőrákosi Barlangszínházban
Világhírű ütőhangszeresek, néptáncgála, Rossini- és Verdi-opera, Singsingsing, vígjátékok, musicalek is várják majd a közönséget. Tovább olvasom