Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Dupla adag sót szórtak az utakra

A Sopron Holding Zrt. raktárában betárolt só idén kevésnek bizonyult, noha még koránt sincs vége a télnek.

Most először rendkívüli hómunkásokra is szükség volt, a hóekék pedig az eddigiek többszörösét, 800 órát dolgoztak.

A cég idén 300 tonna útszóró só beszerzésével készült a télre, ez azonban igencsak kevésnek bizonyult, ugyanis eddig a tavalyi mennyiség (600 tonna) dupláját, mintegy 1200 tonnát használtak már fel.

– Ezt csak az utakra szórjuk, a parkokban, valamint a belváros járdáin természetbarát műtrágyával végezzük a síkosságmentesítést – kezdte Halmos Orsolya, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztításért felelős részlegvezetője. – Jövő évtől ugyanis kormányrendelet tiltja ezeken a területeken a hagyományos só használatát. Mi tehát idejében megkezdtük a környezetbarát anyagokra való átállást, amelyek tapasztalataink szerint kiválóan alkalmasak a síktalanításra, de sajnos nagyon drágák, a só árának ötszörösébe kerülnek.

A munkagépek karbantartását szerencsére időben elvégezték a szakemberek, a hótolóknak ezen a télen sok munkájuk akad. Fotó: Magasi
A munkagépek karbantartását szerencsére időben elvégezték a szakemberek, a hótolóknak ezen a télen sok munkájuk akad. Fotó: Magasi

A szakembertől megtudtuk: az előző évhez képest a munkaórák száma is megduplázódott. A hóekék eddig 800 órán át üzemeltek, emellett kézi erőre is szükség volt, a hómunkások a járdák, lépcsők, átjárók, buszmegállók takarítását végezték el. A munkálatokhoz négy saját, sószóróval és hóekével felszerelt gépet, a járdák esetében egy kisebb gépet és traktorokat használnak. Egy alvállalkozót is fogadtak, aki hóekével és sószóróval felszerelt gépével a város külső lakóparkjainak, valamint a Sopron közigazgatási körzetébe tartozó települések hóeltakarításáért felel.

– Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt kísérleti jelleggel rendkívüli hómunkásokat is felvettünk a belvárosi parkolók megtisztítására. Megbizonyosodtunk arról, hogy ha kell, akad jelentkező, szükséghelyzetben bármikor bevethetők a rendkívüli hómunkások. Ezen a télen a lakossági bejelentésekből sincs hiány. A leggyakrabban Nyugat- és Táncsicsmajorból, Brandmajorból és Jánostelepről érkeztek hívások, ezeket a településrészeket ugyanis a hóátfúvások többször megközelíthetetlenné tették – tájékoztatta portálunkat Halmos Orsolya.
 

Terv készül a takarításhoz

A hóeltakarítási munkálatok ebben az évben is ütemterv alapján zajlanak, miszerint először a fő és tömegközlekedési utak, buszútvonalak, a meredek utcák, majd a mellékutak kerülnek sorra. A folyamatos hóesésnél ez a tisztítási folyamat tovább tart, hiszen a főutakra többször vissza kell térni, így a mellékutakra csak később jutnak el a gépek.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. vitriol2 2010. február 25. 17:27
  „érdekes korábban az "illetékes" mindig válaSZOLT, most miért hallgat???”
 • 25. streber 2010. február 23. 11:41
  „Kivételesen "normális" tél volt. Talán mindig ilyenre kellene készülni. Talán jövőre majd ilyenre készülnek fel. :(”
 • 24. vitriol2 2010. február 21. 07:06
  „Kezdjük az "elején" :
  (korábban-szokás szerint-)azt nyilatkozták , hogy felkészültek a "télre".Milyen felkészülés az , mikor tavaly- nem is volt olyan havas,jeges az időjárás mint idén- 600 tonnát használtak fel, és a "felkészülés"jegyében " cég idén 300 tonna útszóró só beszerzésével készült ".
  És talán legnagyobb baj, hogy a "Holding" igyenes "hómunkása"= a NAP, idén hosszabb idő alatt "takaritotta" csak el a havat”
 • 23. GMC 2010. február 20. 23:16
  „Nullák voltatok gyerekek !”
 • 22. egysoproni_ 2010. február 19. 23:34
  „21. 1soproni !
  persze, ezek mellék utak nem is tudtad? Oda még nem jutott el a hótoló :-))”
 • 21. 1soproni 2010. február 19. 21:54
  „A kórház és a sportpálya között szép méretes a hó :) Arra nem járt hótoló”
 • 20. xxyy 2010. február 19. 14:43
  „Igen dupla adag sót.... 2×20 kg kb. Vicc az egész!
  Egyeszer sem láttam, hogy előre sóztak volna, amig még nem járják jégbordásra az utakat, vagy mondjuk ha este későbbi órákban kezdett el esni, akkor már luxus lett volna eltakarítani... nem... meg kellett váni a másnap regel 8 kor kezdődő műszakot és mire minden polgár elment dolgozni iskolába stb. akkor a munkások is nekiálltak a havat "tisztogatni".

  Miért vannak ilyen cikkek mostanában a Kisalföldben??? Még a múltkori : Út takarításban jobbak vagyunk mint az osztrákok cikk után sem tértem magamhoz.
  AKI azt a cikket írta, attól kérdezném : JÁRT MÁR KÜLFÖLDÖN????? (nem csak Ausztriában)”
 • 19. 01010 2010. február 19. 11:52
  „6. egysoproni_ 2010.02.18. 16:33
  Nagyonkorrekt tájékoztatása volt!!!!!”
 • 18. MisiGooolf 2010. február 19. 07:55
  „Én láttam ezt a hótolót, sokszor, csak azt nem láttam hogy a havat tolná... Egyszer hallottam hogy szórja a sót, pont szembe velem, kopogott mindenhol, szerintem ezt is azért meg lehetne oldani másképp, na de mindegy, más érdekeit ugyse veszik figyelembe.
  Meg rájöttem arra is hogy a hírekben a konkrét számokat, tényeket pontokkal is lehetne helyetesíteni, úgy se lenne teljeseen igaz.”
 • 17. Dörgés 2010. február 19. 05:57
  „Észt és értelmet nem szabad keresni, mert nem dolgozik ott senki. Aki kint van az utcán havat takarítani azt csak átmenetileg, alkalmazzák, neki meg csak az a lényeg fizetését kapja meg. Szakembert kéne vezetőnek és alkalmazottnak. Ja és műszaki átvevőnek, mert néhány munkát én nem vetem, volna át. Lásd az aszfaltjavításokat és toldozás foltozásokat, kátyújavításokat.”
 • 16. ooooo 2010. február 18. 23:20
  „HÁT, EZT A HÓTOLÓT (ami a fotón van) SOSEM LÁTTAM, PEDIG EGÉSZ NAP A VÁROSBAN "MÁSZKÁLOK"!!!!
  Amúgy mega sopron holdingnak csak arra van esze, hogy a parkolóőrök az utcán legyenek, hisz´ abból van a lé...”
 • 15. Tonxy 2010. február 18. 22:06
  „Értem de ha jól tudom pont a kiváló minőségü magyar utak miatt van a tolólapok alján gumicsík és nem vas mint tölünk nyugatabbra fekvő helyeken ahol az útminőség meg sem közelíti a magyart. Pedig láttam arrafelé hogy kb 1cm azaz egy cm-es havat tolták le és közben szikrázott a tolólap alja. Amúgy meg a sopron holdingnál tudják melyik utak frissen felújítottak és ott elvileg, ha tényleg jól lett megcsinálva az út, márpedig átvették tehát megfelelő állapotu, akkor le lehetne tenni a tolólapátot nyugodt szívvel és letolni a havat és megfelelő mennyiségű sót megspórolni.”
 • 14. Dörgés 2010. február 18. 21:53
  „Nem merik letenni a hótoló lapokat, mert olyan rossza útburkolat hogy letépné a lapot vagy felszántaná az aszfalttót. Na ja, itt nem segít a 30-as tábla. Vidéken pedig út szélét jelző karók miatt nem mer a hóekés menni, mert hamar meg talaja a befujt árkot. Ősszel ki lehetne rakni, tavasszal meg be lehet venni a hófogókkal együtt.”
 • 13. egysoproni_ 2010. február 18. 21:22
  „Találtam még valamit. http://www.standard-team.com/cikkek/transheat.php
  Transheat:
  Magyar fejlesztésű anyag műtrágya alapú, melyet kísérleti jelleggel alkalmaztak eddig. Ammónium- és nitrát-tartalma jelent kockázatot. A szem kötőhártyáját gyengén irritálhatja.
  A felsorolt anyagok mindegyike a levegőbe jutva szem, bőr vagy a légzőrendszer irritációját okozhatják. Ilyen esetekben bő vízzel kell leöblíteni azokat.
  Lehet, hogy mégis a só jobb?

  A minap azt mondta egy ismerősöm, hogy a világon 2 dolog teljesen felesleges. Havat lapátolni és a diót leverni. :-) Az egyik úgyis elolvad előbbb utóbb a másik meg úgyis lepotyog magától...”
 • 12. Tonxy 2010. február 18. 21:12
  „Nem a sózással van a baj. Az kell, hanem azzal hogy a havat elfelejtik letolni az útról. Esik 5-8-10cm hó megy a hótoló már ha kiengedik az utakra, sóz ezerrel a lapát 1.5m magasan nehogy megsérüljön, oszt csodálkoznak hogy nem elég a só? Ha letolják a havat akkor marad rosszabb esetben, max 1-2cm hó az úton és azt kevesebb sóval gyorsabban el lehet tüntetni.
  Azért kíváncsi lennék mi az oka annak hogy a lapátot olyan magassan kell hordani, és mennyi az a cm ami felett már letolják az utat és alatta miért nem? Esetleg a tisztelt cikkíró megkérdezhetné.”
 • 11. Csetneky 2010. február 18. 20:53
  „6. egysoproni_

  Igazad van, ezt a Transheat nevű terméket kellene használni az egész országban. Hosszú távon biztosan megérné.”
 • 10. józanparaszt 2010. február 18. 20:37
  „Köszi a 6.hsz-nek a részletes magyarázatot. erre a rövidlátó gondolkodásra ezer más pédát is felhozhatunk. pl.a szénhidrogének elégetéséből vagy a műanyagok esztelen mértékű felhasználásából keletkező természeti károk soha nem jelennek meg a termék árában, azt majd valakik valamikor (legvalószínűbben az utánunk következő generáció) fogja kamatos-kamattal megfizetni!!!!”
 • 9. MotorosPista 2010. február 18. 20:03
  „Okosan kellett volna szórni, nem vastagon!”
 • 8. coolzsu 2010. február 18. 19:23
  „volt egyáltalán valahol hótakarítás a városban??? a són kívül semmi mást nem láttam egész télen...”
 • 7. látó 2010. február 18. 18:13
  „Ki kopog, mi kopog, tán a Télapó, á dehogy...egy új adó kopog...a városüzemeltetési adó... kopog!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrot állítanak Sütő Andrásnak

Szoborral állít emléket a Kálvin Kör és az Erdélyi Kör a református templom előtt Sütő András Kossuth-díjas írónak. Tovább olvasom