Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Búcsúzik Nemeskér lelkésze

Búcsúzik gyülekezetétől és a falutól a lelkész Nemeskéren. Az egykori vármegyeközpont ma is elvarázsolt hely.

Ünnepi alkalomra készül a nemeskéri evangélikus gyülekezet pénteken, bár nem éppen vidám összejövetelre. Szemerei János püspök részvételével 18 órakor lelkészüktől köszönnek el abban a templomban, ami valaha a régió egyetlen protestáns vallásgyakorlási helyszíne volt. Érdekes a hely, és érdekes az ember, aki búcsúzik...

Pőcze István a pénteki istentisztelet után felejthetetlen emlékekkel búcsúzik Nemeskértől. Fotó: Magasi
Pőcze István a pénteki istentisztelet után felejthetetlen emlékekkel búcsúzik Nemeskértől. Fotó: Magasi


– A káldi erdészházban nőttem fel, ahol apám erdész volt, s ami máig tartó hatással van az életemre. Ahogy egy tanárom fogalmazott később: az erdő Isten teremtett otthona. Ha innen nézem, nem is olyan furcsa, hogy az erdészeti középiskola elvégzése és némi útkeresés után az evangélikus
teológiát választottam – meséli önmagáról Pőcze István lelkész.

Színes életút vezette Nemeskérre: bécsi ösztöndíj, bakonyi szolgálat, körmendi parókusság után már háromgyermekes apaként volt egyházának tábori lelkésze, megjárva többek között Koszovót és Macedóniát.

Hét évvel ezelőtt a most 20 éves Eszter és 17 éves Imola lánya, valamint a 16 esztendős Barnabás fia tanulmányai miatt szeretett volna Sopron közelében elhelyezkedni. Hogy ez akkor éppen Nemeskéren sikerült, biztos nem véletlen. A falu és evangélikus templomának gazdag történelmi múltja inspirálta a mindig új utakat kereső lelkészt.

A falu és az evangélikusok
Írott források már 1237-ben említik a falut. 1651-től 1786-ig Nemeskér volt Sopron vármegye székhelye. Az 1681-es országgyűlésen artikuláris hellyé nyilvánították. (Így nevezték megyénként azt a két helységet, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat.) A katolikus templom 1500 körül épült, az evangélikus 1732-ben. Akkor csak magtárszerű épületet emelhettek, belül viszont különleges: gyönyörű faépítményekkel, faragott oltárral és szószékkel.


– Furcsa helyzet, hiszen a nagy múltú, a maga nemében egyedülálló templom itt áll Nemeskéren, a hívek többsége azonban nem ebben a faluban él. Sopronhorpácstól Röjtökmuzsajig, Sopronkövesdtől Simaságig ide tartoznak az evangélikusok.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a történelem itt súlyosan kötelez, mégis a mai embert kell megszólítani. Ezért igyekeztem az igehirdetéseken a kortársakhoz mai nyelven szólni, nemcsak kinyitottam a templom kapuit, hanem ki is léptem abból. Ökumenikus nyitottsággal akartam megmutatni minél több embernek azt az utat, amit járva túlláthatunk a földi élet korlátain. Hogy ez sikerült-e, nem én döntöm el – fogalmaz Pőcze István.

A lelkész nem titkolja, erős érzelmi szálak kötik most már Nemeskérhez: itt konfirmálta gyermekeit és külön öröm számára, hogy fia itt vált kántorként a munkatársává. – Hiányozni fog a falu, de tovább kell lépnem. Szolgálati megbízatásom lejártával most doktori disszertációra készülök, közben pedagógusként és mentálhigiénés szakemberként is dolgozom – árulja el Pőcze István.

A nemeskéri gyülekezetben szombattól helyettes lelkészként Hegedűs Attila szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nő a szeméthegy Ravazd utcában

Bár a Sopron Holding Zrt. kitakarította, újra hegy nőtt szemétből a Ravazd utca végén az egykori… Tovább olvasom