Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bronzba öntik Haydnt

Fertőd - Nyílt, országos pályázatot írnak ki a fertődi Esterházy-kastély közelében felállítandó köztéri szoborra Joseph Haydn halálának közelgő 200. évfordulója tiszteletére. A szükséges 25 millió forintot a Haydn-év költségvetéséből fedezik.
– Jóllehet a 2009. évi Haydn-évforduló eseményei a minisztériumban még nem véglegesítődtek, vannak tervek, amelyek indításával nem lehet várni – mondta dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója, az Esterházy-kastély miniszteri megbízottja. – Ilyen például az általunk – Fertőd városával együttműködve – tervezett Haydn köztéri szobor országos, nyílt pályázatának a meghirdetése. Az MNG, mint a fertődi Esterházy-kastély vagyonkezelője, két figurából álló szoborcsoportot kíván elhelyezni az Esterházy-kastély szűkebb környezetében. A zenetörténet óriása, Joseph Haydn (1732–1809) évtizedekig, 1766-tól 1790-ig az eszterházai rezidenciát építtető Esterházy „Fényes" Miklós zenésze és zenekarvezetője volt, így neve összefonódott a kastéllyal. 2009-ben lesz Haydn halálának 200. évfordulója, amelyre a zenei világ már készülődik Angliától Japánig. A világméretű, jeles zenei eseményekben gazdag megemlékezésre Haydn munkásságának hiteles helyszínén, az Esterházy-kastélyban is számos nagyszabású rendezvénnyel készülünk. A tervezett események fontos eleme egy Joseph Haydn és a mecénás Esterházy Miklós emlékét megörökítő, művészi értékei mellett érdekesen megfogalmazott szoborcsoport állítása. Fertőd-Eszterházán az egy Haydn-emléktáblán kívül nincs a zeneszerző és a herceg emlékét idéző köztéri mű. (Haydnnak csupán Budán áll egy mellszobra, a hercegnek viszont sehol sem.) A hiányt is pótló alkotás célja és egyúttal fő mondanivalója, hogy megörökítse e két nagyformátumú személyiség kapcsolatát és a maguk területén végzett kimagasló teljesítményüket. Szeretnénk, ha az életképszerű, emberléptékű bronzfigurák portréigényűek lennének és korhű öltözékben jelennének meg. A megvalósításhoz szükséges 25 millió forintot a tervek szerint a Haydn-év költségvetéséből finanszírozzuk. A pályázat jeligés, a beadási határidő ez év június 30. Az első három helyezett pályaművet ötszáz-, háromszáz- és kétszázezer forinttal díjazzuk. A művet 2009 májusában állítanánk fel.

A kastély bővelkedik szobrokban, a városnak azonban még nincs klasszikus értelemben vett köztéri szobra.
A kastély bővelkedik szobrokban, a városnak azonban még nincs klasszikus értelemben vett köztéri szobra.

– Az önkormányzat az elvi egyeztetést követően támogatja az elképzelést – tette hozzá Fülöp Géza polgármester. – Fertődön jelenleg egy dombormű, egy világháborús, továbbá egy ’56-os emlékmű áll. A városnak a 2009-ben avatandó alkotás lesz az első klasszikus értelemben vett köztéri szobra.

Olvasóink írták

  • 2. kovacsm 2008. április 24. 22:23
    „Talan egy WC-t kellene a 25 millio forintbol csinalni. Karacsony koruli szombaton jartunk a kastelyban, ahol nem volt mukodo WC es ket orat kellett volna varni a belepesre. A "cukraszdaban" egy fele sutemeny volt.

    Micsoda balkani allapotok!!!

    Igazan egy szobor fogja a turistakat vonzani? Micsoda penkidobas!”
  • 1. matriné 2008. április 24. 20:41
    „Lesz mit ellopni a "fém gyüjtögető kereskedőknek"-mint a harangokat és a réz kábeleket! Nanéá,hogy meg fogják ezt is zenésíteni! Miért nem öntik műanyagból ,akkor biztos "Örökéletű" lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanák a volt iskola épületét

Fertőhomok - Pályázati pénzekből újítanák fel Fertőhomokon az egykori iskola épületét. A kivitelezés… Tovább olvasom