Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Beteg az orvostovábbképzés

Eddig 261 orvost fenyeget a veszély, hogy törlik a működési nyilvántartásból.

Dr. Tóth Péter, kezében a leckekönyvével.
Eddig 261 orvost fenyeget a veszély, hogy törlik a működési nyilvántartásból, mert nem tudták igazolni, hogy az elmúlt öt évben különböző továbbképzéseken vagy publikációkkal, kutatómunkával megszerezték a hivatásuk gyakorlásához szükséges kreditpontokat.

– Közel harmincezer orvos adatait dolgozzuk fel, jelenleg azonban még csak negyven százaléknál tartunk – jelentette ki dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – Eddig valóban 261 orvos nem tudta igazolni, hogy az elmúlt öt évben eleget tett továbbképzési kötelezettségének, de hogy milyen a területi megoszlásuk, vagyis melyik településen, intézményben dolgoznak, azt csak az adatok végső összesítését követően tudjuk megmondani.
Amelyik orvos nem rendelkezik a szükséges számú kreditponttal, az elvben csak felügyelet mellett dolgozhat, de mivel elsőfokú határozatról van szó, a döntés még nem végleges.

– Abban az esetben, ha valaki nem igazolja a 250 kreditpont megszerzését – folytatta dr. Éger István –, akkor elvben valóban csak felügyelet mellett dolgozhatna, jelenleg azonban itt még nem tartunk, mert egyrészt az említett esetekben elsőfokú határozatról van szó, másrészt pedig előfordulhat, hogy valaki nyugdíjba ment, esetleg gyermeket szült, vagy már külföldön dolgozik. Nyilván mindenkinek az az érdeke, hogy igazolja a pontok megszerzését, tisztázza a félreértéseket, vagy korrigálják – az esetleges – adminisztrációs tévedést.

Dr. Tóth Péter, a soproni Erzsébet-kórház tudományos igazgatóhelyettese szerint a jelenlegi önkéntes rendszernél jobb volt a korábbi, amikor az orvosok szervezetten, a már nem létező Orvostovábbképző Egyetem koordinálásában vehettek részt a különböző továbbképzéseken.
– Öt éve van érvényben a mostani szisztéma – mondta a soproni kórház tudományos igazgatóhelyettese.

– A rendszer úgy működik, hogy az orvosok regisztráltatják magukat általában azon az egyetemen, ahol végeztek. Kapnak egy leckekönyvet, amelybe aztán beírják a kreditpontokat. Évente ötvenet kell megszerezni. A rendelet szerint például egy kórházi osztályülés 2–3, egy tudományos publikáció első szerzőként 30, társszerzőként 10 pontot ér. Harminc kreditpont szerezhető egy nemzetközi kongresszuson tartott előadásért.

Az erről szóló igazolást kell elküldeni az anyaegyetemre, ahol beírják a pontokat.
Mint megtudtuk, hiába szerez valaki az adott évben ötvennél többet, nem vihető át a következő évre. Dr. Tóth Péter szerint előfordulhat, hogy valaki önhibáján kívül nem tudja megszerezni a szükséges pontokat, mert a kórházakban és a háziorvosoknál is nagy a leterheltség, kevés idő jut tudományos munkára, vagy szinte megoldhatatlan a helyettesítés.
Dr. Zanyi Gábor háziorvos úgy látja, a továbbképzésekre elengedhetetlenül szükség van, de a jelenlegi rendszer iszonyatos terhet ró az orvosokra.

– Szerencsésebb lenne időben és térben szervezettebbé tenni a kreditpontok megszerzéséhez szükséges továbbképzéseket, konferen-
ciákon való részvételt – mondta Zanyi Gábor. – Jelenleg mindenki maga dönti el, hogy hol, mikor, min vesz részt, de például alig-alig megoldhatók a helyettesítések, mert mindenki túlterhelt. A szakmai továbbképzés szükséges, tehát nem arról van szó, hogy ellene lennénk. Sőt! Ennek ellenére indokolt lenne egy másik rendszer kidolgozása, éppen az említettek miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves a Fertő-táj világörökség

3 éve a világörökség része a Fertő-táj. Ez alkalmából rendezték meg szerdán a világörökség napját. Tovább olvasom