Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Be kell zárni a szeméttelepet

Eldőlt: nem hosszabbítják meg a Harkai úti hulladéktelep működési engedélyét. Átmeneti megoldásként új tárolót kell építeni. Amíg ez elkészül, más településre kell elszállítani a város hulladékát.

Bebizonyosodott, amire számítani lehetett: az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nem hosszabbította meg a soproni, Harkai úti hulladéktelep idén július 15-én lejáró működési engedélyét. Az új térségi hulladékprojekt keretében a cséri depó várhatóan csak 2011-re készül el, viszont az addig hátralévő időben is meg kell oldani a város hulladékának elhelyezését.

– A Harkai úti lerakó nem felelt meg az uniós előírásoknak, így nem volt lehetőség a működési engedély meghosszabbítására – közölte a Kisalfölddel dr. Horváth Lajos, a felügyelőség igazgatóhelyettese. – Lehetőség van arra, hogy ezen a telepen átmenetileg egy, az uniós előírásoknak is megfelelő hulladéklerakó ˝kazettát˝ építsenek. Az új lerakó közel kétszázezer köbméter hulladék befogadására alkalmas, és előreláthatólag három évig működhet. A szakhatóságok már megadták a hozzájárulást, azaz minden adott, hogy a felügyelőség is kiadja az engedélyt.

A telep egyik munkatársa válogatja a szelektíven összegyűjtött hulladékot.
A telep egyik munkatársa válogatja a szelektíven összegyűjtött hulladékot.

Az új telep megépítése két-három hónapig is eltarthat, viszont a köztes időben is el kell helyezni a hulladékot. Ez pedig úgy történhet, hogy más lerakókkal kötnek szerződést, vagy a büntetést is vállalva továbbra is ˝üzemeltetik˝ a Harkai úti lerakót. A Kisalföld információi szerint a ˝kazetta˝ megépítésének költsége meghaladja a százmillió forintot, az esetleges elszállítás pluszkiadása több mint ötvenmillió forintba kerül.

– Úgy tudjuk, július 15-ével az országban egységes elvek mentén számos hulladéklerakó engedélye is megszűnik. Cégünk az ellátotti körnek továbbra is biztosítja a közszolgáltatást – tudtuk meg Kosztka Lászlótól, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójától.

A Harkai úti lerakó már nem felel meg az uniós előírásoknak. Fotók: Magasi, Kisalföld-archív
A Harkai úti lerakó már nem felel meg az uniós előírásoknak. Fotók: Magasi, Kisalföld-archív

Mint arról többször beszámoltunk, Sopron és a társult települések Cséren építik meg a lerakót és a válogatót. A többmilliárdos beruházás jelentős részét az unió támogatja. Mivel a feltételek és körülmények alapvetően megváltoztak, a pályázatot még nem adták be. A csúszás fő oka, hogy az eredeti 10 százalékos önrészt a kormány harmincötre emelte fel. Így újra meg kellett állapodni a falvakkal, hogy miként biztosítják a forráshiányos önkormányzatok a háromszorosára emelt önrészt.

Olvasóink írták

 • 2. koczanz 2009. július 29. 23:53
  „Sajtótájékoztató 2009. 07 22.

  Szomorúan kell jelentenem Sopron Polgárinak, hogy a Városvezetés a termálkút 120 milliója, a REAC 80 milliója, a hibás pályázati elszámolások 30 milliója, a számlavezető bankváltás 100 milliója, a veszetett perek és ügyvédi költségek ki tudja hány milliója után ismét nagy bakival folytatja a fenti, egyébként nem is teljes sort. Sajnálatos, hogy többszöri figyelmez-tetés ellenére sem vették komolyan a hulladéklerakó bezárásnak 2009. 07. 19-i határ idejét.
  A tények időrendben:
  1, A ´90-es évek közepe óta tudjuk, hogy a Harkai úti lerakó helyett újat kell építeni és a helyszín sem megfelelő. A felkészülésre rengeteg idő volt!!! Akkor a Fidesz alpolgármestere
  erős kapcsolatépítésbe kezdett a Rekultív kft-vel, aminek következtében, Ő személyesen tiltotta le a Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági kft-t arról a pályázatról, amit a környékbeli falvak írtak ki közbeszerzésre, hulladékuk elszállítására. Tért nyert a versenytárs, helyzetbe hozták! Üzleti és logikai abszurdum!!
  Ekkor szorultunk ki Harkáról, Ágfalváról, Kópházáról, és Fertőrákostól is.
  2, A Walter korszakban sikerült felkutatni és a hatóságokkal elfogadtatni a Cséri lerakó lehetőségét, és Győrrel egyidőben megbíztuk a Techno-Plus kft -t hogy készítse el a lerakó terveit és pályázatát.
  3, A hatalom váltás után a Fideszes vezetés egyik első dolga volt a fenti szerződés felmondása és új tervek, új pályázat készíttetése.
  Időközben valóban megváltoztak a pályázat feltételei és 10%-ról 33 %-ra emelték az önrész összegét de a 6 miiliárdos összköltség mellett még mindig 4 milliárdot nyerhettünk volna!
  Győr nem tétovázott, tárgyalt (és nem diktálni akart) a társönkormányzatokkal, megegyeztek, pályáztak, nyertek.( időt is) és a múlt héten már avatták a Sashegyi lerakót.
  Sopron ezzel szemben nem egyezett meg a társönkormányzatokkal, a tervet sem készíttette el időben és nyílván be sem adta pályázatot.
  Az áthidaló megoldásként épülő kazetta több mint 100 millióba, a lerakási díj pedig havonta
  újabb 20-20 millióba kerül.
  Szomorú tény az, hogy a város adósságát két év alatt megduplázó Fideszes vezetés újabb elkerülhető 200 millóval terhelte a költségvetést és nem legyen kétségünk a polgárok zsebéét is!!!”
 • 1. Intel 2009. július 15. 07:50
  „Mágel miért vagy csendben?
  Elkur....d mi????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több 9,5 milliónál a kár

Sopron - Nyolc társasház közösségének több mint 9,5 millió forintos kárt okozott az a közös… Tovább olvasom