Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az Esterházy-kastély ügye miatt mondott le Iparművészeti Múzeum főigazgatója

A főigazgató a tudomására jutott kormányzati szándékokkal indokolja távozását; az Esterházy-kastéllyal kapcsolatos átszervezések is közük van.

Lemondott Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója; az intézmény vezetője a tudomására jutott kormányzati szándékok miatt távozik a posztjáról március 25-ével.

A főigazgató a tudomására jutott kormányzati szándékokkal indokolja távozását, ezek között említi az Esterházy-kincstár kiragadását az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi egységéből, illetve a Kelet-ázsiai Gyűjtemény áthelyezését a Szépművészeti Múzeumhoz. Szerinte ezek nem hozhatók összhangba a pályázatának célkitűzéseivel és az Iparművészeti Múzeum társadalmi rendeltetésével sem.

"Szakmai és lelkiismereti okok mellett a jelzett kormányzati intézkedések végrehajtásának következményeiért a jogi és történelmi felelősséget sem tudom vállalni" - írja a főigazgató a január 24-én kelt levélben, amelyben a döntéséről értesítette Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlemlénye:

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója vezetői megbízatásának visszavonására készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ugyanis nem tett eleget egy, a vezetők számára jogszabályban előírt képzés megszerzésének. Ennek tényéről az EMMI korábban már értesítette Takácsot, így tudott arról, hogy hamarosan megszűnik vezetői pozíciója.

Takács Imre a vezetői megbízásához szükséges, törvény által előírt kötelező – vezetői ismereteket nyújtó – tanfolyamon nem vett részt, illetve ilyen tanfolyam elvégzéséről szóló igazoló okirat bemutatását két korábbi írásbeli felszólításra sem tette meg.

A 2014. január 1-jével életbe lépett új jogszabályi rendelkezés szerint amennyiben a vezetői megbízást követő két éven belül nem kerül sor igazolás benyújtására, abban az esetben a vezetői megbízást vissza kell vonni.

Az iparművészeti főigazgatójánál ez a két éves időtartam eredménytelenül telt el, így esetében a vezetői megbízatás visszavonása a tárca törvényi kötelezettsége.

A miniszter Takács eddigi munkáját megköszönve, írásban beérkezett lemondásának tényét tudomásul vette.Takács Imre 2006 tavaszától 2007 őszéig, majd 2010 őszétől vezette az Iparművészeti Múzeumot főigazgatóként. 2007-ben Hiller István miniszter a szakma tiltakozását kiváltva mentette fel főigazgatói megbízása alól, ekkor Takács munkaügyi bírósághoz fordult.

A testület megállapította, hogy a felmondás "formai hibában szenvedett", és érdemi vizsgálat nélkül visszahelyezte a volt főigazgatót az intézmény élére, mire a miniszter ismét visszavonta vezetői megbízatását. Az immár jogerős bírósági ítélet alapján 2010 októberében Réthelyi Miklós nemzetierőforrás miniszter helyezte vissza az Iparművészeti Múzeum főigazgatói állásába Takács Imrét.

A főigazgató Balog Zoltánnak írt levelében azt is bejelentette: felmondása után visszatérne korábbi munkakörébe, azaz főmuzeológusként dolgozna tovább.

A január 24-én kelt levél indokai között szerepel az Esterházy-kincstár áthelyezése, erről 2012 szeptemberében beszélt először Varga Kálmán, az azóta a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központba olvadt Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, miután döntés született a felújítás alatt álló fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában működő középiskola kiköltöztetéséről. Varga akkor úgy vélte, hogy ebbe a szárnyba kerülhet az öltözeteket, fegyvereket, dísztárgyakat magába foglaló Esterházy-kincstár gyűjteménye is.

A műkincsek áthelyezéséről decemberben kormányhatározat is született. Márciustól pedig a tervek szerint egy új intézmény, az Eszterháza Központ működteti a fertődi Esterházy-kastélyegyüttest, ahol egy új múzeumot és egy Joseph Haydn életművét kutató és bemutató zenei központot is létrehoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szeretetben új utakat keres Holger Manke Sopronban

Ha az emberek azt érzik, hogy önmagamat adom, akkor befogadóbbak így gondolkodik Sopron új német lelkésze, Holger Manke. Tovább olvasom