Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Az egykori NDK-sok visszajöttek emlékezni

Sopron - Az ismert soproni borász, Töltl József telefonhívást kapott a minap. Az egyik szállodából keresték. Egy szőlősgazda után kutattak, aki jól beszél németül, mellesleg vadászik, s mindkét hobbijának már 20 esztendővel ezelőtt is hódolt.
Kiderült, egy német házaspár „nyomoz" utána, mert azt gyanítják, neki köszönhetik, hogy két évtizeddel ezelőtt Sopron mellett, NDK-s menekültként sértetlenül átjutottak Ausztriába, a szabadság földjére. A német pár a napokban visszatért Sopronba, hogy megnézzék a várost, hogy emlékezzenek. Kerstin és André a történtekről nem beszél szívesen, s nem biztosak abban sem, hogy József a megmentőjük. Mégis örültek a találkozásnak, közösen lapozgatták a pár fényképalbumát.

Akkoriban NDK-s menekültek százai szöktek át Sopronnál a határon. Volt, aki egy évig tervezte a disszidálást, sokakat semmi nem tántoríthatott el a veszélyes tervtől. Legtöbbjüknek a szabadság hiányzott leginkább, csakúgy, mint Kerstinnek és Andrénak. Négy nap magyarországi tartózkodás után 1989. augusztus 16-án sötétedés után nekivágtak. Egyszer csak egy figyelő tekintetet éreztek magukon, felnéztek, a lesről egy vadász meredt rájuk. Szólt valamit, majd intett, merre menjenek.

– Nem vagyok biztos abban, hogy Andrénak és Kerstinnek én segítettem, de az tény, hogy a vadászlesről sokaknak mutattam meg akkoriban a szabadsághoz vezető utat - mondja Töltl József, aki már akkoriban is sokat vadászott, és rengeteg riadt szempár maradt meg az emlékezetében.

Két évtizede ugyanis körülnézni sem volt kedvük, minden napjuk a szökésre való készülődéssel telt, s valamennyit átszőtte a félelem.
Két évtizede ugyanis körülnézni sem volt kedvük, minden napjuk a szökésre való készülődéssel telt, s valamennyit átszőtte a félelem.

A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.


A világ együtt emlékezik. A sopronpusztai emlékparkban az ünnepség ma délután 16 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Tőkés László a hajdani szervezők nevében, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, majd felavatják Melocco Miklós Áttörés című szobrát. A fertőrákosi Barlangszínházban 19 órakor Szájer József mond köszöntőt és elhangzik Szokolay Sándor Nyitány-fantáziája.

A szervezők ma 12 órától lezárják a Sopronkőhida és Szentmargitbánya közötti utat, amelyen csak behajtási engedéllyel közlekedhetnek. Az ünneplők a városból a 13 M jelű ingyenes buszokkal juthatnak az emlékhelyhez. Az autósok Sopronkőhidán és a fertőrákosi Barlangszínháznál parkolhatnak.

Olvasóink írták

  • 3. Miértmagyar? 2009. augusztus 21. 16:44
    „Fizetett hirdetésünket hallották...”
  • 2. hozsuzs 2009. augusztus 19. 13:56
    „:)))”
  • 1. AstarothZ 2009. augusztus 19. 11:58
    „Az addig oké, hogy vadász... de honnan tudták, hogy szőlősgazda és borász? :-) Azt kiabálta a lesről németül, hogy must, puttony meg szőlőprés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázoló osztrák rendőr: megszüntették az eljárást

A gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében indított eljárást megszüntették, mert egy magyar bíróság már elítélte a férfit: segítségnyújtás elmulasztása miatt 520 eurós pénzbírságot szabtak ki. Tovább olvasom