Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Átalakítás előtt a mentőszolgálat

Sopronban állomásvezetői pályázatot írtak ki, amelyre ketten adtak be pályázatot.
A kormányfő fejlesztéseket ígért az életmentőknek, kérdés azonban, mit éreznek meg ebből a kisebb állomások.
A sürgősségi betegellátás fejlesztése érdekében több száz új mentőautó beszerzésére, új mentőállomások építésére, azok felszereltségének javítására, a mentőorvosok képzésére, jövedelmi helyzetük javítására és a légi mentés fejlesztésére kerül sor az elkövetkezendő egy évben – jelentette be a „100 lépés program" egyikeként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az ellenzék hangzatos, de a kivitelezés lehetőségeit tekintve teljesen abszurd jövőképnek titulálta az elképzelést, ugyanakkor a Kisalföld által megkérdezett OMSZ-szóvivő szerint a program az Országos Mentőszolgálat szakanyagának figyelembevételével készült és reális célokat tartalmaz.

Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető elmondta, a miniszterelnök által ígért száz új mentőből negyven úgynevezett esetrohamkocsi, nyolcvan pedig szállító mentő. Az elosztás az ország mentőállomásai között a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően, lehetőleg egyenletesen történik. Ezzel a válasszal a szóvivő kikerülte azt a kérdést, hogy hány autó jut a megyébe, illetve Sopronba. Ugyancsak kevés konkrétumot tudtunk meg arról, hogy milyen fejlesztések lennének égetően sürgetőek a leghűségesebb városban, ahol évek óta ideiglenes helyen állomásoznak az életmentők. A jelek szerint még ez is így marad egy darabig, miután jelenleg az új épület ügyében még csak a közbeszerzési eljárás folyik. Győrfi Pál szerint a „100 lépés program" járművek, műszerek cseréjét, mentőállomások építését, felújítását, a mentésirányítás korszerűsítését, a légi mentés fejlesztését tartalmazza. Mindez komoly javulást hozhat az életükbe, de azt is látni kell, hogy az elmúlt tizenöt év elmaradt fejlesztéseit nem lehet egy csapásra bepótolni.

Mint mindenütt az országban, a kisebb állomásokon is vezetői pályázatot írt ki az OMSZ. A hivatalos válasz szerint erre a korszerű, hatékony szervezetté alakulás, a regionális újraszerveződés, a szakmai, a gazdasági, valamint az operatív tevékenység optimalizálása érdekében van szükség. A szóvivő hallgatott a részletekről, a Kisalföld azonban úgy tudja, a soproni állomáson dolgozók közül két mentőtiszt adta be jelentkezését az állásra. A napokban az is kiderül, melyikük veszi át az irányítást.

Nem lesz könnyű dolga, már csak azért sem, mert – ugyancsak országos tendencia – az OMSZ megszüntette a gazdasági ügyintézők státuszát.
A papírmunka ezentúl az állomásvezetők vállát nyomja, amit – a túlnyomó többségben nem irodai munkához szokott férfi életmentők – nem mindenütt fogadnak kitörő örömmel. Ezzel szemben Győrfi Pál szerint a gazdasági, az adminisztratív feladatok ésszerű újraelosztása, a regionális szerveződés révén lehetővé váló létszámcsökkentés a betegellátást végző, „kivonuló" állomány megerősítését teszi lehetővé.
Bár a hivatalos nyilatkozatok erről is hallgatnak, az OMSZ-nél idén jelentős volt a létszámleépítés. Igaz, ez nem a kivonuló állományt, hanem a gazdasági és a fizikai munkaerőt érintette. Sopronban is megváltak a takarítótól és az ügyintézőtől, bár utóbbi tapasztalt munkaerő visszatérésére még adódik lehetőség, mert a kicsik között mégis nagynak számít az állomás (pláne, ha lesz már).

A mentők belső működésébe a vezetők nem engednek betekintést, sokat megtudhat azonban az érdeklődő a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének honlapjáról. Azt is például, hogy óriási feszültséget szül a délutános pótlékok ki-, illetve ki nem fizetése, és az egyre szaporodó alternatív szolgálatok térhódítása. Egyre inkább elterjedt nézet a szervezeten belül, hogy az utóbbi hónapok intézkedései egyetlen célt szolgálnak: az OMSZ szétzilálását. Így ugyanis könnyebben szét lehet majd választani a betegszállítás és a sürgősségi mentés feladatkörét. Előbbit megoldhatnák az alternatív magánmentők, a másik marad állami feladat. A bökkenő az, hogy míg az előbbi hozza, utóbbi viszi a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát a késelő exférj

Drámai esemény színhelye volt szerdán este a Jereván-lakótelep egyik IV. László király utcai panelháza. Mint arról beszámoltunk, egy asszonyt volt férje több késszúrással életveszélyesen megsebesített. A mentőket és a rendőrséget este nyolc órakor a lakók riasztották, mert egyikük ajtaján erősen vérző, ereje utolsó megfeszítésével segítségért kiabáló szomszédnőjük dörömbölt. Tovább olvasom