Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a határhoz vezető utat

Átadták a Sopronkövesd és az ausztriai Füles (Nikitsch) közötti gyalogos- és kerékpárútnak a magyar szakaszát.
Jóllehet hazánk már több mint két éve tagja az Európai Uniónak, a schengeni egyezményhez való csatlakozás még várat magára. A hétvégén azonban ünnepélyesen átadták azt a mintegy 170 millió forintos Phare-CBC uniós támogatásból épült utat, mely Sopronkövesdet és az ausztriai Fülest (Nikitsch) köti össze.

A hétvégére megnyílt az átkelő is és a két település lakossága ünnepségen köszöntötte egymást. Az út osztrák része már körülbelül két évvel ezelőtt elkészült, most a 2,4 kilométeres magyar szakaszt adták át. Mint azt Egyházi István polgármestertől megtudtuk, a kivitelezést kilencven százalékban az Európai Unió támogatta, a községnek a fennmaradó részt kellett csupán előteremtenie.

Mától ismét nem üzemel

– Johann Balogh, Füles és Pilsits Mária, Kópháza polgármestere még 2004-ben kerestek meg azzal a kéréssel, hogy jelöljük ki a leendő határpontot, ahol átkelő létesülhet – mondta el az előzményekről Egyházi István. – A kijelölés után az osztrák rész hamar elkészült, a magyarra viszont pályázati lehetőségeket kellett felkutatnunk. Az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események, a néhány hete elkészült utat most végre birtokba vehetik a két település polgárai.
A hétvégére megnyitott átkelő mától ismét nem üzemel. Egyházi István elmondta, a schengeni csatlakozásig évente legalább egy vagy két alkalommal tartanak majd a mostanihoz hasonló ünnepséget, amikor ismét átjárható lesz a két település közötti átkelő.

Út van, átkelő nincs

A Kisalföld már többször beszámolt arról (először 2005. július 1-jén), hogy Magyarország és Ausztria között 18 új átkelési pont megnyitását tervezik. Ebből tíz megyénk területére esik, mint ahogy a Sopronkövesd–Füles közötti is. A két ország kormányközi tárgyalásai a végükhöz közelednek, de a felek még mindig nem írták alá az erről szóló egyezményt. (Megjegyzendő, hogy a legtöbb érintett magyar és osztrák település már várja a határok megnyitását, sőt sok helyen uniós pénzekből az utak is elkészültek.) Időközben azonban világossá vált, hogy idén legfeljebb hármat létesítenek, az Ágfalva és Lépesfalva (Loipersbach), a Harka és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) közöttit, valamint a Piuszpuszta és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közöttit. Ezek azonban mindössze tervek, az is elképzelhető, hogy az említett három átkelő a többivel egy időben nyílik meg. A további hetet csak a schengeni egyezmény életbelépése után – várhatóan 2008-tól – teszik nyitottá. A nyári és őszi szezon szerint üzemelő kishatárátkelők gyalogosan, kerékpárral, motorkerékpárral vagy lovon vehetők majd igénybe, télen zárva tartanak. A korábbi hírek arról szóltak, hogy 2007. január elsejétől megszűnnek a schengeni határok, ezzel szemben a nyitásra legalább 2008 januárjáig, de az is elképzelhető, hogy októberéig várni kell.

Mélységi ellenőrzés

Magyarország teljes jogú tagságával – valamint a határőrség és a rendőrség integrálásával – megszűnik az autós határátkelők ellenőrzése, ehelyett az itt szolgált határőrök úgynevezett mélységi ellenőrzést tartanának az államhatárzónákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran feltorlódik a kocsisor

A Csengery utcai jelzőlámpát szinte minden nap kikapcsolják néhány órára. Tovább olvasom