Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ahol a szalámi is bio – megnyílt a Nemzeti Parkok Boltja

Az országban elsőként Sopronban nyílt meg a Nemzeti Parkok Boltja. A készletet biotermékek adják, az árak a helyiek pénztárcájához igazodnak.

Az üzlet a zöldszemlélet népszerűsítését is célul tűzte.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szervezésében – az országban elsőként – Sopron belvárosában, az Előkapu 11.-ben nyílt meg tegnap a bio- és organikus termékeket árusító bolt.

A családbarát üzletben a nemzeti parkok saját termékei és a területükön működő bio-, ökogazdálkodók árui is megtalálhatók: szürke marhából készült szalámi, hús, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek, gabonafélék és a pannonhalmi apátság kozmetikumai. A bolt célja, hogy elérhető áron közelebb vigye a fogyasztókhoz a védett területeken ökológiai módszerekkel előállított hazai termékeket. A Tűztorony közelében, idegenforgalmi szempontból is frekventált helyen lévő kis üzletben a természetvédelmi programokról, szállásokról, turisztikai lehetőségekről is információt adnak. Mindig van termékkóstoló, a kezdeti időszakban pedig nyitási akciókkal szeretnék elnyerni a bioszemlélet iránt fogékonyak bizalmát.

Az üzlet bejáratán a nemzetiszín szalagot Abdai Géza alpolgármester és Tóth Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője vágta át. Fotó: Magasi
Az üzlet bejáratán a nemzetiszín szalagot Abdai Géza alpolgármester és Tóth Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője vágta át. Fotó: Magasi

A pénteki ünnepélyes megnyitón dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta, filozófiájuk szerint a területeiket nem magukra kell hagyni, hanem kíméletesen használni. A gyepet például a ˝szürke marhák tartják karban˝. Egyben köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, amely kedvezményes bérleti feltételekkel biztosítja az üzlethelyiséget. Simon István alpolgármester a városvezetés képviseletében kijelentette: Sopron zöldvárosként örömmel fogadta a bioüzlet nyitásának tervét. ˝Olyan kezdeményezésről van szó, amely a multik globalizált termékeivel szemben kínál értékes alternatívát. Egészséges, ízletes termékeket forgalmaznak, melyek őrzik a kultúrtáj genetikai sokszínűségét.˝ A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület alelnöke, Kiss Attila azt hangsúlyozta, ökogazdálkodóik kezei közül kizárólag ellenőrzött biotermékek kerülnek a fogyasztók elé, melyek árait igyekeznek az itt élők pénztárcájához igazítani.


A szürke marhák húsából – a többi nemzeti parkkal összefogva – Szomor Dezső apajpusztai vállalkozó üzemében készül az ízletes szalámi. Mint mondta, össze sem lehet hasonlítani ezeknek az állatoknak a finom, egészséges húsát a mesterséges táplálékkal rövid idő alatt felhizlalt marhákéval.

Árak, nyitva tartás:

A Fertő–Hanság Nemzeti Park boltja munkanapokon 9–18, szombaton 8–12 óráig tart nyitva. Az üzletben van gyereksarok, fellapozhatók a nemzeti park értékeit és programjait népszerűsítő kiadványok. A bio-szürkemarhahús kilóját bevezető áron 1300 forintért, a szürkemarha-szalámit rudanként 2000 forintért adják.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. máris 2010. július 02. 11:40
  „MOST AZT IS BIONAK MONDJÁK, AMI NEM AZ , MERT TALÁN JOBBAN MEGVESZIK??? A PIACON MEGKÉRDEZTEM AZ ÁRUST, HONNAN VESZEM ÉSZRE A KÜLÖNBSÉGET? NEM TUDOTT VÁLASZOLNI!! ERRŐL A TÉMÁRÓL ENNYIT!!!!”
 • 32. taimagic 2010. június 28. 16:07
  „Nagyon is jó, hogy van ilyen bolt. Több kellene! Zöldségtől a húsig....
  Igen is a magyart együk és ne a külföldi szemetet.

  Pancser: én pl. rengeteg mézet eszem, s képzeld télen sem vagyok náthás.
  Érdekelne, hogy a mézzel kapcsolatban mibe kötnél bele.
  A multik mézei a frankók? feletetik a cukros vizet a mézekkel, utána meg
  aroma és színezék bele....jó ha 10-20 %-ban van igazi méz benne.

  És igen, a génterápia a növényeken a rossz (nagyon rossz) emberek játéka.
  Tudod nem a génekkel kell csökkenteni a vegyszert, hanem olyan növényeket
  egymás mellé ültetni, ahol pl. egy virág olyan bogarakat vonz, ami pl. tetüt
  eszik.....de nem is folytatom, tuti kiokoskodnál valamit, csak hogy neked
  legyen igazad!

  Örülök, hogy ilyen cikkeket is lehet olvasni, tuti kipróbálom a bolt termékeit!”
 • 31. fmarco 2010. június 28. 09:38
  „Tudom, h talán álnaívnak tűnök továbbra is, de ártatlan ibolyakék szemekkel kérdezem: miért nem lehet elképzelni esetleg neadjisten, hogy a bionak nevezett élelmiszer jobb lehet, mint a tömegkaja, és fordítva: miért alapvetően rossz, amit a T....co-k árulnak? Itt talán lehet valamiféle kompromisszumot találni. A cikk meg szerintem - ismétlem - arról szól, hogy támogassuk a magyar háztáji, vagy bio termelőket. Támogatandó kezdeményezés. Pancser nem fog bemenni ilyet venni, de én például megkóstolom. Fogadjunk, hogy a Jóisten fogja eldönteni, hogy mikor hal meg Pancser, meg mikor halok meg én! :) Szép napot mindenkinek!”
 • 30. Cerwin 2010. június 28. 07:48
  „Pancser

  "Az meg nagyon naiv, aki azt hiszi, hogy a gének beültetése a rossz emberek szórakozása"

  Naiv az, aki elhiszi, hogy a multik által termelt áru, az emberek javát szolgálja. Az egész a profitról szól.”
 • 29. meir 2010. június 27. 22:54
  „ajj-jajj-jajjjj!!mar megint a "bio"cuccok!!!
  szoja porkolt,szoja fasirt,szoja noverkenek <moderálva>.......!!!”
 • 28. pancser 2010. június 27. 19:31
  „26-hoz! Csak helyben termett zöldtrágyával nem lehet a talaj kultúrállapotát fenntartani, sokszor még a komposzt hasznosulásához sem árt egy kis nitrogén műtrágyát adni. Az elfogyasztott termések fogyasztása talaj tápanyagtartalmát csökkenti, a talaj trágyázása elengedhetetlen. Viszont a műtrágya kémiai vegyület, a trágya meg hát azt tartalmazza amit az állattal megetettek, azt megint nehéz biónak nevezni. A jó humuszos talajú temékeny kerthez sok-sok istállótrágya kell műtrágyával kiegészítve. A jó erőben lévő növények kevesbé fogékonyak a betegségekre, mint a rosszul tápláltak. Gyökérzöldség alá soha ne használjatok közvetlenül istállótrágyát, főként akkor nem ha kisgyereket etettek vele.
  Szóval azt akartam, ismétlésképpen, hogy nem kell félni, szidni a közfogyasztásban lévő termékeket. A vegyszerekkel vigyázni kell, tarsuk be az adagokat, a várakozási időt. Aki komolyan akar foglalkoznia a természetes védekezéssel a kertjében, javaslok két könyvet: Biocont Laboratory KFT, Brno, 1.A zöldségfélék betegségei és kártevői. 2.A gyümölcsfák és a szőlő betegségei és kártevői. A könyvek értéke azon kívül, hogy jó tanácsokat ad, a sok szép fotó, amely a betgségeket és kártevőket a laikus számára is felismerhetővé teszi.”
 • 27. pancser 2010. június 27. 19:09
  „25! Elpusztulnak mert csipi őket a csalán, na ne már. 24-hez! Ami azt illati a fekete levéltetűvel az ágak hegyén elég gusztustalan, az általuk termelt mézharmaton megtelepszik a korompenész, a cseresznyén is. Ilyet akkor sem ennék meg ha fizetnének érte, ráadásul a penész még árt is.
  Az meg nagyon naiv, aki azt hiszi, hogy a gének beültetése a rossz emberek szórakozása. Mert ugyebár a vegyszert el kell adni, ha viszont nem kell az nagy baj. Uraim a génmódosítás ellenzői, pénzelői, egyáltalán nem ártatlan angyalkák. Hasba akasztanak benneteket is csak nem veszitek észre.”
 • 26. SzImike 2010. június 27. 19:06
  „Én sem permetezek, így is elég ami terem. És a trágya, vagy állati, vagy növi komposzt.”
 • 25. Boróka53 2010. június 27. 18:39
  „Az esővízben 2-3 napig áztatott csalánlé kiváló "permetszer"...garantáltan elpusztulnak tőle a növényi kártevők!”
 • 24. SC 2010. június 27. 18:15
  „pancser,aki kíváncsi,hamar megöregszik...:-)
  Mivel táplálom a paradicsomot? Fel veszi az magának a talajból,ami kell...Gondolom a zöld komposzt is mond talán valamit neked.Szilvám nincs,viszont van cseresznyém.Minden évben megterem rajt annyi,amit a család elfogyaszt és jut bőven a befőttes üvegekbe is.Van rajt tetű,de nem zavaró mértékben,különösen nem is érdekel....Vegyszermentes,elég nekünk,ez a LÉNYEG!
  Van viszont rengeteg katicabogár,besegítenek nekem:-)
  A genetikailag módosított termesztésről az amerikaiak mesélhetnének neked,szépen indult minden mint a mesében,aztán...
  Most sírnak,rínak...
  Tudod,net,utána lehet olvasni.
  Te meg csak edd a sok vegyszeres,génkezelt mocskot,istenítsd tovább a multikat,egészségedre!Ezt a témát én lezártam.”
 • 23. pancser 2010. június 27. 17:30
  „20! Kiváncsi lennék arra a biokertre. Például arra mivel táplálod a növényeidet, ha semmivel akkor hamarosan amorf paradicsom sem terem. Ha szilvafádon másznak a zöld levéltetvek egyenként leszedegeted? Mi va akkor ha a fitoftóra rothasztja a paradicsomodat, a a paprikát meg jócskán ellepték a levéltetvek. Ne nézzük egymást hülyének!
  A csirkék tápot esznek, amelynek 99%-a növényi mag, alapja a gyors növekedésnek a szója, amely maga is kitűnő fehérjeforrás, ezért lehetséges a gyors testsúlygyarapodás, amin hús értendő!
  Mindemellett csak mindig azt és soha többet mint ami kell, vegyszerekből. A vegyszermentes gazdálkodás kiváltásának lehetséges módja a genetikailag módosított növények, ahol nem kell, vagy sokkal kevesebb vegyszert szükséges használni. Ezért egyes vegyszerben érdekelt csoportok habzó szájjal tiltakoznak ellene.”
 • 22. SzImike 2010. június 27. 11:03
  „És Kedves pancser!
  Levegőt se vegyél, mert az is nagyon káros! És még sorolhatnám tovább. :-)”
 • 21. SzImike 2010. június 27. 10:56
  „Jómagam háztájnál termelek meg szinte mindent amit lehet. Én is inkább a hazai terméket részesítem előnyben. Ennek több oka is van. A hazai termszetési feltételek elég alaposak, szigorúak, viszont a külföldi termékekről vajmi keveset tudunk. Nem tudjuk biztosan mivel, hogyan táplálták stb... Sokszor fordult már elő, hogy külföldi termékek fenn akadtak a rostán, viszont magyarral nem sokszor történt meg.”
 • 20. SC 2010. június 27. 10:07
  „Pancser!
  Mit gondolsz,a te nagyüzemi csirkéidet,sertéseidet mivel etetik?
  A Marsról származó csodatiszta takarmánnyal? :-)Nem,csernobili porral szennyezett területről,mivel köszönet elvtársaidnak,hazánk tisztességesen kapott belőle!
  Az én olvasatomban pl,bió paradicsom az,ami az én kertemben is fejlődik.A kertemben semmi féle vegyszer nem volt soha.Nincsenek permetezve,genetikailag módosítva.Nem gömbölyűek,kicsit amorfak,de igazi paradicsom ízűek...A napon érnek be,nem mint a te multi paradicsomjaid,amiket leszednek zölden,majd gázban fürösztenek...A neten érdekes kisfilmeket találsz erről is.”
 • 19. pancser 2010. június 27. 09:51
  „Nincsen szigorúan bio élelmiszer, nem is lehet. Nem beszélve arról, hogy a világ legerősebb mérgei a természetben találhatók. A felhozott apajpusztai példa szürkemarháiról azt lehet olvasni a neten, hogy Dezső bácsi egy fantaszta, aki még sincsen egészen megelégedve a szürke marhával, hiszen a charolois fajtával keresztezte őket, ami pedig kifejezetten húsmarha világszert ismert.
  Kedves olvasó ne legyen semmilyen lelkismeretfurdalása ha egy átlagboltból eteti gyemekeit. Bio mint mondtam nincsen, csak annak neveznek valamit. Semmilyen gyakorlati bizonyítéka nincs az egésznek, írni meg bármit lehet. Nagyon finom és egészséges a hibridsertések húsa, a marhalábszár és a boltokban kaphtó broylercsirke. Városunkban volt egy természetgyógyász, utmutatást adott a fél városnak, korán halt, korábban mint a kuncsaftjai. Már készül az ebéd és jókora adag csirkemell vár elfogyasztásra amit a multiknál vettem.”
 • 18. Keglovich 2010. június 27. 08:26
  „Kedves Pancser!
  A téma nagyon aktuális mivel ma van a negyedik Országos Bionap.
  Figyeld az eseményeket!”
 • 17. Keglovich 2010. június 27. 08:16
  „Az egyes termékek bio minősítését a Magyar Biokontroll Nonprofit Kft.végzi már évek óta.
  Aki nem hiszi nézzen utánna.
  Rendszeresen ellenőrzik a termékek létrehozásának körülményeit és bevizsgálják az árut.
  Amennyiben mindent rendben találnak kiadják a bio minősítést.”
 • 16. Cerwin 2010. június 27. 07:37
  „Minden esetre hétfőn megyek, veszek egy jó adag szürkemarha husit és "csodát" csinálok belőle. A sima marhahús se rossz, de ez jobb.”
 • 15. Cerwin 2010. június 27. 07:31
  „pancser

  Én csak bemásoltam egy 170 milliárdos kutatás eredményét... Csodálom, hogy ilyent publikáltak a húsüzemlobbik miatt...”
 • 14. zsukov 2010. június 26. 23:47
  „BIO amit Maganak csinálsz a többi már ??”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés – kötvény lesz, de rövidebb futamidőre

A soproni önkormányzat kibocsájtja a három milliárd forint értékű kötvényt. Ám a futamidő és a… Tovább olvasom