Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A távoli jövő túl közel van

Idén szeptemberben biztosan elindul az általános iskola első osztálya Sopronkövesden. A jövő azonban nem ennyire egyértelmű, ugyanis a 2005/2006-os tanévben előreláthatóan két helyi kisdiák iratkozik be.
Jelenleg százhuszonöten tanulnak a sopronkövesdi általános iskolában. Az első osztályosok száma ebből hat fő. Az önkormányzat tavaly úgy döntött, hogy ezzel a létszámmal is elindítja az első osztályt. Idén szeptemberre pedig tizenkét kisdiákot írattak be szüleik az iskolába. A jövő azonban nem ennyire bíztató, ugyanis a településen jelenleg két olyan óvodás van, akik két év múlva kezdhetnék meg az iskolát.

– A 2005/2006-os tanévben előfordulhat, hogy nem tudunk első osztályt indítani – mondja Szőke Katalin, az általános iskola igazgatója. – A képviselő-testület érzi, hogy fontos az iskola működése, ezért próbálnak segíteni. Az előző évben a képviselők éves tiszteletdíjuk felét az intézmény céljaira ajánlották fel.

Mint arról már többször is beszámoltunk, az állam megszigorította az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került települések támogatási rendszerét. Így ott, ahol kevés az általános iskolás gyermek, előfordulhat, hogy egy-egy első osztály nem indul el, anyagi okok miatt. A törvény kimondja ugyanis, hogy alsó tagozatosok esetében átlagosan 10, míg a felső tagozaton 11 fő lehet a legkisebb osztálylétszám. Ez alatt már nem lehet kiegészítő pénzekre pályázni.

A település nemcsak a kiegészítő juttatatásoktól esik el, hanem a normatív támogatástól is. Az igazgató azt mondja: egy település „arculatát" nagyban meghatározza, hogy működik-e ott oktatási intézmény vagy sem. A beköltözők is figyelembe veszik ezt. Iskola hiányában a falu nem vonzó a fiatalok számára – teszi hozzá Szőke Katalin.

Pinnyéről hat kisgyermek jár át mindennap a sopronkövesdi iskolába, a szomszédos településről, Nagylózsról pedig a felső tagozatos diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni alkotók sikerfilmjei

Dercsényi Dezső Sajtódíjban részesült a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiójának alkotógárdája.… Tovább olvasom