Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A színesfém-felvásárlásra ráfér a szigorítás

Sopron - A rendőrség rendszeres ellenőrzéseket tart a legális fém- és színesfém-átvevőhelyeken, megelőzendő a fémtolvajlásokat. Legutóbb öntvény csatornafedelet is találtak a soproni rendőrök. Nagy reményeket fűznek az átadás-átvétel őszi szigorításához.

– A tapasztalatok szerint megsokasodtak a fémlopások. Ereszcsatornát, radiátort, ablakpárkányt, villámhárítót, a temetőből rézvázákat és más kegyeleti tárgyakat éppúgy visznek, mint a vasutak menti földvezetéket, vagy éppen a közlekedési jelzőtáblát, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát – tudtuk meg Kocsis Tünde alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. – A rendőrség kiemelten kezeli ezeket a bűncselekményeket, s a társszervek bevonásával rendszeresen ellenőrzi a színesfém- és fémátvevőhelyeket. Ezzel párhuzamosan az illegális átvevőhelyeket is megpróbáljuk felkutatni, hogy megelőzhessük, illetve visszaszoríthassuk a fémlopásokat.

A fémátvevőhelyeket a rendőrség rendszeresen ellenőrzi. Az adminisztráció szigorítása hozhat eredményt a fémlopásokkal szemben.
A fémátvevőhelyeket a rendőrség rendszeresen ellenőrzi. Az adminisztráció szigorítása hozhat eredményt a fémlopásokkal szemben.

– A soproni kapitányság illetékességi területén is tartunk rajtaütésszerű akciókat – tette hozzá Farkas Gábor alezredes, rendőrkapitány. – A napokban az egyik fémátvevőhelyen öntvény csatornafedeleket találtunk, amelyek bűncselekményből kerülhettek a telepre. De leltünk már fel kétes származású ereszcsatornát, radiátorokat.
Az átvevőket egyelőre semmi nem kötelezi, hogy vizsgálják a hozzájuk került áru eredetét.

Éppen ezért nem is nagyon fordult elő, hogy a fémkereskedő szólt volna a rendőrségnek, gyanús tárgyakat adtak le nála. Nagy reményeket fűzünk ahhoz a várható jogszabályváltozáshoz, amely szigorítaná az átadás-átvétel adminisztrációját. Ennek segítségével beazonosíthatóvá válnak a fémhulladékot leadó személyek.

Olvasóink írták

 • 19. /joco1 2008. augusztus 19. 05:58
  „DG:.én falusi 2-es pontjára gondoltam elsösorban mint "megoldás", de a Te javaslatod is hasonlo =" ellenörzés".Csak hát egyszer az ellenörzések után, a "mélto" szankciokat is illene alkalmazni.Igazad van:mert a lényeg ha nincs"kereslet" nem lesz "kinálat" sem.”
 • 18. DG 2008. augusztus 17. 12:44
  „joco1

  Falusi valóban jól látja a helyzetet, de a hozzászólásában én megoldásra utaló közlést nem találtam.
  Véleményem szerint a megoldás mégiscsak a felvásárlók alaposabb ellenőrzése lenne. A felvásárlói engedélyt egy vizsgához kötném, ahol arról a tudásról kellene számot adnia a leendő felvásárlónak, hogyan különbözteti meg a lopott színesfémet az egyértelmű hulladéktól. Ezután nem mondhatná azt, hogy kérem, én nem tudtam mi ez, mert akkor tényleg vissza lehetne vonni az engedélyét. Innentől kezdve, ha közben az ellenőrzés felnőne végre a feladatához, a felvásárló nem venné meg az egyértelműen lopott dolgot senkitől, mert utána ő lenne a felelős. Ha viszont nincs kereslet a lopott színesfémre, talán a kínálat - ezzel együtt a lopással okozott rengeteg járulékos kár - is visszaszorulna.
  Persze, régi igazság, nem akarásnak nyögés a vége. csak akkor azt nem értem, miért a nagy sírás a színesfém lopások miatt. Vagy tegyenek ellene valamit, vagy ne sírjanak!”
 • 17. /joco1 2008. augusztus 17. 12:21
  „-szerintem- a "Falusi" találta el a valot és a megoldást.”
 • 16. Falusi 2008. augusztus 16. 23:51
  „Nem lenne egyszerű felszámolni ezt a jelenséget emberek!
  1. Az állami monopólium és a hulladék esetleges 100 km-es utaztatása csak elvenné az emberek kedvét a hulladék leadásától. Inkább kerülgetnék a sufniban évekig, vagy "elveszítenék" egy árokparton (erre sajnos most is bőven van példa).
  2. Be lehetne vonni a felvásárló engedélyét (vagy be is lehet, nem tudom), ha egyértelmüen lopott cuccot találnak nála, de normális felvásárló ilyet át sem vesz (vagy be sem viszi a telephelyére, hanem egyből egy "zugöntőhöz).
  3. És ez a legnagyobb nehézség, a "fekete" gazdaság. Sokan üzemeltetnek kisebb-nagyobb öntödét feketén, de a legálisaknak is jól jön egy kis mellékes, amit számla nélkül tudnak értékesíteni, de az ehhez szükséges anyagnak nem kell hogy nyoma legyen papíron. Tehát a zugöntő megveszi az anyagot a zugfelvásárlótól, a zugfelvásárló megvesz bárkitől bármit és egyikük sem azt kérdi honnan, hanam azt hogy mennyi, mennyiért.

  Én el nem hiszem, hogy a sok ellopott színesfém legális felvásárlóhelyekre kerül tovább. Így aztán amíg ott keresik a hatóságok a probléma megoldását, addig csak az időt és a pénzünket pazarolják. No persze igaz, hogy van egypár olyan eszetlen őrült felvásárló, aki megvesz akár egy lovasszobrot is, de ez azért nagyon ritka, szerintem csak a jéghegy csúcsán a csúcsdísz.
  Ja, és még valami! Miért kell szinte minden témánál rövid úton áttérni a politikára, meg a nemzetiségi hovatartozásra?! Itt az a fő kérdés hogy ki csinálja, vagy az, hogy mi történik?! No meg mit kezdenének a romák az ellopott színesfémmel, ha nem lennének fehérek, akik megveszik tőlük?”
 • 15. hpisti 2008. augusztus 16. 22:32
  „Túrabakancs!Tökéletesen egyetértek veled,éppen ezt gondolom én is!”
 • 14. Túrabakancs 2008. augusztus 16. 21:04
  „Egyszerű lenne felszámolni ezt a jelenséget emberek! A magánkézben
  lévő színesfémfelvásárló helyeket jogszabályban meg kell tiltani, és
  ezt kb. országosan 10-helyen kellene létrehozni, szigorúan állami
  jogosultság, működtetés gyanánt! Igenis ez megvalósítható lenne,
  hiszen a korlátozott darabszámú felvevőhelyeket könnyebb lenne ellenőrizni, akár állandó felügyelet mellett! Még az államnak is be-
  vételi forrást jelenthetne, nem is keveset. Az más dolog hogy van-
  nak ellenérdekelt emberkék, akiknek a keze politikai vonalon min-
  dent elintéz, ill. akadályoz!Egyes felvásárlók milliárdos haszonnal
  dolgoznak éves szinten. Bizony a 60%-uk cigány származású! Ezért
  nem lesz itt változás...”
 • 13. Metaller 2008. augusztus 16. 20:50
  „A jelenség nem újkeletű:
  1989-ben az egyik mosonmagyaróvári középiskola udvarán (az iskola jubileumára) haranglábat avattak. Itt egy 150 éves bronzból készült címeres harangot helyeztek el.
  Az adott tanítási év nyarán a harangnak lábakélt! Ma sem tudjuk, hogy hol van...”
 • 12. Angels777 2008. augusztus 16. 19:51
  „Én fémet még nem, de papirt már adtam le (iskolának papirgyűjtés)
  GOndolom ugyan azon az elven működik a leadás aki felirja a neved annak fogalma sincs mit viszel.
  Aki át veszi meg oda rakja ahova épp akarja. Kupacból kupacba, ezt azonositani lerakás után nem lehet..
  Én nem adnék pénzt a szinesfémért magánszemélynek... Csak háztartási hulladékért..”
 • 11. KŐZTŰK ÉLŐ 2008. augusztus 16. 16:59
  „nagyon igazad van 3-as hozzá szoló!/ balfék/.a zaruk soha sem fognak semmi tőrvénytelenséget találni.Gőzűk nincs az eféle
  bizniszhez hogy mi hogy műkődik.EBBEN AZ ORSZÁGBAN SOHA NEM LESZ REND,MERT AMIG ILYEN SZARUL ÉLŰNK ADDIG MINDIG LESZNEK ŰGYESKEDŐK. A CIGÁNYOKNAK MEG A VÉRÉBEN VAN A
  BIZNISZ,LEGYEN AZ BECSŰLETES,/BOCSÁNAT/,VAN ILYEN, VAGY
  LEGYEN SUMÁK.A SZINESFÉM BIZNISZT NAGY RÉSZBEN A CIGUK
  VÉGZIK, EZ KŐZTUDOTT.”
 • 10. miracle 2008. augusztus 16. 16:55
  „Chriss
  Hát nem. Gondolod ők ehhez engedélyt kérnének?”
 • 9. Chriss 2008. augusztus 16. 15:21
  „sokuk a tehetősebb romákból, nem?

  ebből sem lesz semmi, ha úgy vezetik be a szabályozást, hogy nincs mellette egy nagyon durva büntetési tétel, és egy szerv (pl. VPOP), ami rendszeresen razziázik ezeken a telepeken.

  El tudjátok képzelni, hogy a VPOP hadnagy a szemétkupacból kifordít valamit, és kéri az adminisztrációt, hogy ezt ki és mikor hozta?

  Én nem nagyon...”
 • 8. miracle 2008. augusztus 16. 14:57
  „És az átvételt milyen népcsoport bonyolítja kapuvári ?”
 • 7. Kapuvári 2008. augusztus 16. 14:44
  „A színesfémlopásokat egy színes népcsoporthoz lehet kötni,akik ugyebár jobban szeretik ezt a tevékenységet űzni,mint dolgozni!Ezek ellen kéne kitalálni valamit, és itt jön a politikai felelősség,mert a jelen kormány tévúton jár cigánykérdésben!Tehát elsődlegesen nem politikai ügy, de lehetne tenni ellene!”
 • 6. énnemlopnékszínesfémet 2008. augusztus 16. 12:04
  „Egyetértek, a téma politika-mentes. Az viszont röhej, hogy hány évnek kellett addig a pofonegyszerű felismerésig eltelni, hogy nézzük má´ meg, mégis ki meg honnan hozta ide ezt vasúti kábelt, szobrot vagy csatornafedelet. Na persze amíg az átvevők meg se kérdezik, addig ne is várjunk semmit.”
 • 5. tom hagen 2008. augusztus 16. 11:27
  „Ez egy tipikusan olyan téma ( a sok közül ), aminek semmi, de semmi köze a politikai hovatartozáshoz, ezért kisded dolog jobb és bal oldalt emlegetni. Fel kéne már nőni...”
 • 4. miracle 2008. augusztus 16. 11:14
  „Tipikus hozzászólások, magyar mentalitás. Azért szabad - sőt kell - lopni, adót csalni stb, mert a politikusok is azt teszik. És ez mióta felmentő körülmény?”
 • 3. bal-fék 2008. augusztus 16. 10:41
  „Természetesen Nyíruncia Kft., bocsánat!”
 • 2. bal-fék 2008. augusztus 16. 10:40
  „A Nyírbátori Nyírunci Kft.-ről valahogy megfeledkeztél creat, nem? Én inkább úgy módosítanék a helyedben, ha már ezt a témát is politikai síkra terelted, hogy amíg olyan pénzügyminisztere van Magyarországnak, akinek börtöntöltelék a cégtársa (Kabai), meg folyamatos mocskos ügyek keringenek körülötte (lásd. számlahamisítások, áfacsalások, stb.), addig itt nincs miről beszélni, és ebben az országban nem lesz rend!!!”
 • 1. creat 2008. augusztus 16. 05:56
  „Amig ebben az országban Josip Tot-ok, meg Kaja Ibrahim-ok cégeket vásárolhatnak büntetlenül - persze nem a vevőt, hanem az eladókat kellene büntetni, - addig elég viccesnek tűnik a csatornafedél lopók ellen példásan fellépni. Persze nem azt mondom, hogy nem kell a színesfémtolvajok ellen fellépni, csak valahogy az ügyek súlyának megfelelően kellene fellépni mindenhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan hajó száll vízre a Fertő tavon

Fertő tó – Az elkövetkezendő napokban – szombaton, vasárnap és hétfőn – rendezzük… Tovább olvasom