Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A quadosok zavarják a korcsolyázókat

Fertő tó - A korcsolyázók mellett a quadosok is megjelentek a Fertő tó jegén. Jelenlétük azonban balesetveszélyes és zavaró. A rendőrség ígéri, visszatérő ellenőrzéseket fognak tartani.
Folyamatosan hízik a Fertő tó jege. A hosszú hétvégét ki is használták a mozgásra vágyók, mind többen húztak korcsolyát a lábukra, s mentek rá a jégre. Velük együtt azonban a négykerekűek is megjelentek. A quadozók túl azon, hogy természetvédelmi területen motoroznak, zavarják a korcsolyázókat, és balesetveszélyes is a tevékenységük. A témáról már a Kisalföld Online-on is találunk bejegyzéseket. A szerkesztőségünket megkereső korcsolyázók elmondták, féltek, hogy megcsúszik a motor és összeütköznek. Zavaró volt továbbá a hangos zaj, a benzingőz és hogy buckássá tették a jeget.

A quadozók ellen azonban nehéz fellépni. – Korábban csak korcsolyázók és jégvitorlások voltak a Fertőn, az új problémával idén szembesültünk először – mondta dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park igazgatója. A természetvédelmi őrök hiába szólítják fel a motorosokat, hogy hagyják el a területet, pár óra múlva visszatérnek. A polgárőrséggel, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság szakembereivel rendszeres ellenőrzést tartunk. Ez azonban kevés, hiszen a motorokon nincs rendszám, így sok esetben a bizonyítás is nehézkes, ezért van szükség a rendőri jelenlétre.

– Folyamatos feljelentéssel lehet(ne) meggátolni a quadosok nemkívánatos jelenlétét, ez a soproni erdőkben már sikerült – mondta el a témával kapcsolatban Kanyó Barnabás alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – A büntetés kiszabása a rendőrségre, illetve az illetékes polgármesteri hivatalra tartozik, a Fertő tó esetében a sopronihoz. A szabad vizek jegére egyébként csak ott szabad rámenni, ahol nincs tiltó rendelkezés. A Fertő tó nem ilyen, ott tehát eleve tilos a qadozás. A környéket visszatérően ellenőrizni fogjuk, az ügyeleti telefonszámunkon (99/311-234) tett bejelentés után pedig rendőrjárőrt küldünk a helyszínre. Megoldást persze az hozhatna, ha Sopronban további olyan pályákat alakítanának ki, ahol biztonságosan és a környezet zavarása nélkül lehetne quadozni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. quadracer 2008. április 10. 00:59
  „Nem tudok új dolgot hozzászólni.... Mindeki csak szidja a quadosokat ott, ahol lehet. Volt idö, amikor nem volt quadom, tudom milyen az amikor hangos meg stb... Azóta sikerült beszereznem egyet nekem is, most 2-3 an szoktunk járni motorozni. DE ahol lakók vannak, pl faluba ott kifejezetten ügyelünk arra, hogy lassan és a legkisebb zajjal térjünk át! A puszta közepén meg szerintem nem igazán zavar senkit!
  Vannak a quadosok között is normális és hülye emberek egyaránt! Elismerem én is, meg még 1 páran! De pár hülye miatt nem kell mindenkit egyböl szidni stb.... Arról meg annyit, hogy motorozzunk pályán, annyit, hogy nagyon sok pálya van ahol NEM ENGEDIK FEL a quadosokat a hangjuk miatt!! Mert páran a pályát is feljelentették! Ezt személyes tapasztalatból mondom! Szóval akkor feltenném a kérdést itt mindenkinek, az egész országnak, ha nem motorozhatunk pályán, úton, pusztán.. sehol, akkor merre menjünk??? Aki olyan okos, hogy egyböl elkezd felháborodni, hogy a faluban, közúton motorozunk, az válaszoljon, hogy hol!?!?!?”
 • 37. egy falusi 2008. január 24. 10:15
  „Az Egyesült Államokban a rendőr szava szent! Ott még tartanak tűlük az emberek, és nem bróbálnak megtegetőzni, se nem lefizetni. Ott talán nincs olyan, hogy ebédelek valakivel és ejnye-bejnye. ez nem így működik. quadosnak van igaza! vegyen földet és ott motorozzon kedvére! de, ha letöri a kezét és a lábát, akkor a gyógyítás költségeit ne az én adómból fizessék ki! ő kereste a bajt! láttam már felborult quadost, szóval megtörténhet! a fertőn igen is zavaróak voltatok, lent voltam és féltem! ami az újságban volt, szerintem nem túlzó, hanem még enyhe megfogalmazás volt!”
 • 36. Jógyerek 2008. január 20. 16:18
  „Az USA az más világ, de természetesen ott sem értek egyet mindennel ami ott folyik. Minden orzság más, más emberek és más törvények. nemtudom, én a Fertőn még soha nem korcsolyáztam (igaz még nem is próbáltam)
  A médiának meg az a dolga, hogy sok esetben mást írjanak le mint ahogy történt vagy ahogy történt csak kissé drasztikusabban. Itt egy dolgon van a hangsóly számomra. Mégpedig a tiltott helyen való quadozás. Én nem veszekedni akarok mert annak nincs értelme és nem is vezet jóra. Amiket írok azok csa vélemények a másik fél megbántási szándéka nélkül.”
 • 35. quados 2008. január 20. 13:06
  „Csak még egy dolog ami zavar hogy a média is erősen fére dramatizálja a dolgott.Az rendben van hogy megírja hogy quadosokat látak a fertőn de ne írjon olyat ami nem igaz mer hogy féltek a korcsolyázok, én beszéltem korcsolyásokkal is akik kint voltak és ök csak nevetek azon amit az újságban olvastak.Csak ezzel még az a baj aki egyik oldalon se volt az nyilván negativan itél meg benünket a cikk alapján.”
 • 34. quados 2008. január 20. 13:00
  „Mi csak itt írogasuk a véleményünket de etől sajnos nem változik semmi, csak menny fel You Tube-ra és nézd meg amerikába meg a világ más részein mennyi quados van és mindenhol tudnak törvényeket hozni ezzel kapcsolatba.CSak ebben a szeny országba nem érnek rá a politikúsok ezzel foglalkozni mer ide csak a pénzlehuzos törvényeket veszik átt.”
 • 33. Jógyerek 2008. január 20. 12:18
  „Ha ettől jobban érzed magad akkor nevezz ahogy akarsz! Maga a Fertő tó természetvédelmi terület ha nem tudnád te és a quados társaid! ha esetleg mégsem tudnád akkor talán a táblákat ismered ami több helyen ki is van téve... Ezen a természetvédelmi teróleten él sok oylan állatfaj amit nem illik megzavarni, sem télen sem nyáron sem semmikor a nádasban sem!
  Minden embert sért szabályt! Emberek vagyunk és hibázunk. ha mást nem akkor 1x 1x átsétál a piroson ha nem jön autó, stb..., de azért mert az egyik átsétál nem jelenti azt, hogy másnak is meg kell tenni. Ha kútba ugrok nem kell utánnam ugrani csak azért mert megtettem.”
 • 32. Quados 2008. január 20. 11:31
  „Jógyerek!

  NE haragudj de kikiálthatlak az uj nevedel "Jógyerek a szent":)))Te biztos az az ember vagy ezen a földön aki semilyen szabélyt nem sért ja és ugy él hogy ne legyen káros a környezetére, bár a másodikat kétlem mer má 1 hetesen annyi müanyag pelenkát szarik össze az ember hogy hegyeket lehet belöle épiteni, ja és tegnap beszéltem egy fertőtavi quadosal aki ott volt és azt mondja hogy teljesen hátúl a nádasba motoroztak söt amenyire lehetet kocsival hátra viték a mocikat hogy ne zavarjanak senkit, ez ha csak sacolnom kell legalább 1km távolság volt a strandon korcsolyázoktól.Teht nem tudom hogy milyen buckákon kelet esdekelni életveszélyesen a korcsulyázoknak és milyen benzingözt kelet szipákolni.(Az meg tény hogy TVT voltak) az viszont itt sopron környékén nem nagyon kerülhetö ki mivel minden az csak az aszfaltos ut nem.”
 • 31. Jógyerek 2008. január 20. 09:46
  „Ám legyen a számodra vicces! Mint írtam egy elöbbi hozzászólásomban mindenki azt hisz el amit akar! A nevem egy 31 éves embert takar aki a jobb közbiztonságért dolgozik nap mint nap.
  Az, hogy sok quados ismerősöd, haverod, stb... nem vállalja a beazonosíthatóságot arra csak annyit mondok, hogy ha én tiszta vagyok és nem járok tilosban akkor vállalom..., de ez a ti dolgotok! Egy árva szóval sem mondtam azt, hogy "feketén" vannak forgalomba állítva ezek a járművek.”
 • 30. quados 2008. január 19. 11:39
  „Jó gyerek!

  Ez má inkább vicces és síralmas.Itt se te se én nem fogom megváltoztatni a helyzetet,de egy dolognak örülök hogy ugy szaporodik ez a quados társadalom és legfökép a tehetösebb és befolyásosabb rétegből hogy bizom ben, hogy nem kell sogáig várni a legalizálásra.(Vagy öszedobunk egy kis pénzt és megveszünk pár hektár földet, sok értéktelen föld van a környetetünkbe)Az hogy te nem látsz rajt rendszámot az nem azt jelenti hogy nincs le papirozva, nem mindegyikünk válaja a beazonosithatoságott, épen az ilyen jó szándékú emberek miat mint te vagy.Ha má ilyen befolyásos emberek ebédelsz miért nem szolsz nekik hogy dobjanak egy kis alamizsnát hogy egy kocsit tudjál venni magadnak:))) egyébként dolgozni is van időd két ebéd meg vacsora között?A fórumos neved sok mindent elárúl rólad takonypoc:))))A meséidet tartogasd a naiv haverjaidnak mer még arra se veszem a fáratságott hogy utána kérdezek mi igaz ebből a sztoriból........................

  Téged civilben nem gyurcsány fecónak hivnak de még lehet hogy öneki sincs ennyi cimbije mint neked?”
 • 29. Jógyerek 2008. január 18. 21:29
  „Kedves Quados!
  Hiába van rendszámozva a tied, amit én láttam az nem volt, ez az egyik.
  A másik! Olyan területen is végigmentek akiket láttam ahol valóban tiltott lett volna!
  A harmadik! Igazán nem is nagyon volt, nincs is és igérem neked, hogy az életvitelem alapján nem is lesz ellenségem, legalábbis nem több mint egy átlag normális törvénytisztelő magyar állampolgárnak.
  3/3... pfff
  A negyedik! Nekem nem ismerőseim hanem rokonaim vannak a soproni és a megye több örsén és kapitányságán vezető beosztásban, illetve Bp rendőrfőkapitánya és az országos főkapitánnyal is jóban vagyok és nem 1x ebédeltünk illetve vacsoráztunk együtt. A Szabadfi úrrol a megyei főkapitányunkról meg akkor már ne is beszéljek ugye? Vele szinte többször jövök össze 1-1 hónapban kisebb nagyobb eszmecserékre mint a Farakas Gábor alezredessel a városi kapitánnyal. Mindezt messze nem fenyegetésnek szántam mint Te, hanem ha Te elárultál egy ilyen nagy nagy titkodat :-) akkor gondoltam én is megosztom veled az enyémet, persze ez részemről mindez nem titok! Természetesen nem kell elhinni semmit senkinek. Mindenki hisz amit akar! Elárom még neked azt is, hogy nekem nem kell sem tisztességes sem pedig tisztességtelen úton a telefonszámod.”
 • 28. Quados 2008. január 18. 19:57
  „Jó gyerek!

  Hiába hivsz rendört minden quad rendszámozva van a környezetembe mint lassú jármü, és mivel az erdei utak müutnak számitanak igy nem szabály sértés :))))) maximum ha tájvédelmi terület de ott nem fog megálni,de ha nincs elég elenséged jó uton jársz hogy gyüjtsél magadnak te kis 3/3-as.Csak megsugom sok span van a rendörségen hogy beazonositsák a számodat, és ez ebben az országban csak pénz kérdése.Tóvábbi jó elenség gyöjtést:)))))”
 • 27. Jógyerek 2008. január 15. 21:49
  „Csak amiatt kérdem mert láttam őket. Ja és egy szerencséjük volt. Kihivtam a rendőrséget mivel tudtam, hogy az erdőben nem lehet ezekkel a járgányokkal menni. Sajnos nemtudtak kijönni a rendőrök mivel egy balesetnél és egy bűncselekménynél helyszineltek, igy meguszták a büntetést.”
 • 26. quados 2008. január 14. 21:57
  „Jógyerek!

  Nem.De sejtem kik lehetek.Miért kérded?”
 • 25. Jógyerek 2008. január 11. 23:26
  „quados!
  2007. december 22-én szombaton... te és haverod voltatok a campingnél este 11 óra körül az erdőben a quadokkal? Egy utánfutón vittéték/vittétek a járgányokat...”
 • 24. quados 2008. január 11. 20:50
  „egy soproni!

  Igen használom munkára is, de nem azért vettem első sorba.A munkán itt azt értem hogy utánfutot huzok vele meg havat tolok ha van hó, mindezt a telephelyemen.Nem akarlak megsérteni de lehet hogy álomvilágban élsz.De megnyugtatok mindenkit hogy ha erdőbe motorozunk azt olyan messze tesszük amilyen messze csak lehet az populáris helyektől, de ugye néha vannak kivételek mint eza fertőtavi is.”
 • 23. G.I 2008. január 10. 20:28
  „kva sok itt az okos :)))”
 • 22. egy soproni 2008. január 10. 09:08
  „kedves quados!
  írod, hogy járgányod erdészeti kiközelítő néven lett vámolva. akkor talán te munkára használod? ha igen, akkor semmi gond. ha netán hobbira, akkor nem ellentmondás? persze, az is lehet, hogy én élek álomvilágban. egy olyanban, ahol nincs szemét az erdőben, nem lök fel a motoros. de a legszomrúbb az, amikor drága százezrekért telepítettem nemrégiben több haktárnyi fát, s volt idő, amikor a szélét a kedves motorosok kitaposták. ezek után ne várja tőlem senki, hogy megétrő legyek az erdei motorozással kapcsolatban.
  persze tudom, semmi sem fog változni. hiába mondjuk el a véleményüket, mindenki a sajátját tekinti igaznak. és addig, amíg nem értjük, nem akarjuk megérteni a másikat addig marad az irigység. amint ez megváltozik, akkor a quadosok és az eredi sétálók is jól megférnek majd egymás mellett. mert ugye, azt se felejtsük el, hogy sok turista micsoda koszt hagy maga után. de ez már egy másik történet lenne.”
 • 21. Jógyerek 2008. január 09. 19:00
  „Megtehetném, hogy autót vegyek (ugyan nem 10 milliós nagyságrendben), de nem kell. Amennyit vidékre járok azt kibirom busszal, váráson belűl meg nincs távolság. Mindezt csak azért írom, hogy tudassam, nem vagyok irigy. Mindenkinek van amije van és abból amiből. Nem érdekel!!
  Erdőrészt meg nem fogtok kapni az szinte biztos! Hogy törvény, vagy elyi rendelet nemtudom, megmondom őszintén, de téjvédelmi körzetben tiltott a Quad és a krosszmotor is! ne érts félre, nekem semmi bajom azzal, hogy motorozik valaki vagy quadpozik vagy bármi más. de az erdőben ahol a gyerekekkel sétálok az erdőben hétvégén, nyugalomban vagy éppen kimegyek a Fertőre mert esetleg ott csend van a mindennapi hajtás után akkor az ember nyugalomra vágyna és nem motorbőgésre.”
 • 20. Quados 2008. január 09. 18:55
  „egy soproni !

  Csak annyit mondanék ugyan olyan élvezetes quadal csuszkálni a jégen mint másnakPl:korcsolyával,sílécel,snowbordal,szánkoval vagy bár mi mással az meg hogy mi hova való azmeg mindig az adot szituáció müve.Az meg hogy az erdőbe nem azzal meg erősen vitatkoznék,ugyanis ezeket a motorokat az erdei meg a mezögazdasági munkákra felyleszteték ki,amik manapság nem munkára hanem hobbira használják többen.Az én gépem például erdészeti kiközelitő néven let vám papirozva.Addig mig más országokba már rég lehett rendszámozni még a nagy rómániába is addig magyarországon majd csak 2009 ben akkarnak rendes forgalmit kiálitani ha egyáltalán meg érjük.Ja és hamár romániánál tartok ök már felismerték hogy mekora pénz van a quadosokba mert már túrákat szerveznek és túrisztikai programokat csinálnak ezzel kapcsolatba.Igaz náluk meg van hozzá a táj szépsége is.

  Üdv:quados”
 • 19. quados 2008. január 09. 18:40
  „Én csak azt probálom magyarázni hogy kb akkora kárt csinálunk mi bármibe is mint más azzal hogy rágyujt és kárt csinál az ozonba.Itt a helyzett súlyosága túl aránytalan azzal az útálatal mint amekorát kivált, most ebben lehet hogy az is közre játszik hogy ezek a gépek millios nagyságrendeket rugnak és az irégység váltja ki, mert ugye az se szimpatikus ember a magyarnak aki tízmilios aútoba ül.Egy történet rendszámozva van a motorom nem járok be a belvárosba de elmegyek a város szélén vele hogy kerüljem a feltünést, hát mit kijabálnak utánam az utszán? :Mit keresek ezel a közuton ez nem quadpálya,pedig ugye rendszámos és éppen olyan jármű mint bármrlyik amelyik rendszámos.Multkor eltévedtünk az erdőbe és ausztriába kb 15 km a határtól kötötönk ki a falúba,de nem ez a lényeg az hogy mindenki mosolyogva nézte hogy megyünk az uton ja és megálltunk megkérdezni hogy mégis hol vagyunk és szivélyesen mutaták meg az utathazafelé.Itt nálunk az a nagy probléma hogy még mindig az új dolgokra csak fujongni tudunkés tiltakozni, nem pedig új szabájokat alkotni nekik meg új törvényeket.Ugy a hogy egy egyesület megkaphat egy tavat ugy egy quados egyesület miért nem kaphat meg egy erdőrészt?Mi is rendbe tartanánk a környezetett mint egy tó körül a tagok.És mi se lennénk szerintem károsabak mint egy horgász a tavára.Én csak anyit kérek hogy ne a tiltakozást erőltesék hanem a megoldást keresék!!!!!!!!!!!!!!!!!Mert ugye betiltani a legegyszerübb és ez bármire igaz.

  Üdv:Quados”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veronika kapta Mikótól a klarinétot

Sopron - Böröndy Veronika, a Sopron Város Fúvószenekara klarinétosa kapott hangszert Mikó Istvántól,… Tovább olvasom