Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A magas zajszint sok bukást okozott

Tizenegy nagymotorból nyolc „megbukott" azon a műszaki ellenőrzésen, amit a Soproni Rendőrkapitányság és a megyei kormányhivatal közlekedés felügyelősége tartott szombaton.

A négy órán át tartó rendőrségi ellenőrzés célja az volt, hogy megfelelő műszaki állapotú motorok vegyenek részt a közúti forgalomban. Ez azért is fontos, mert egy balesetnél a kétkerekű jármű vezetője, utasa fokozottan ki van téve a sérülésnek.

– A kormánymű, a világító, jelző berendezések, a gumiabroncs és az első, hátsó fékek műszaki állapotát vizsgáljuk. Zajszint mérést is végzünk, az érték száz decibelnél nem lehet nagyobb – kezdte lapunknak Tabi Sándor rendőrzászlós, a városi Baleset-megelőzési Bizottság titkára. – Annak a nagymotornak, ami nem felel meg a követelményeknek, itt megszűnik a műszaki engedélye, és új vizsgát kell tennie – folytatta Tabi Sándor, aki egy győri kollégájával, rendőrségi motoron „szedte ki" a forgalomból a járművezetőket, és kísérte őket az Ipar körúti vizsgabázisra. Az akció elsősorban a városon belül, és a 84-es főút soproni szakaszán közlekedőkre terjedt ki.

Hozák Péter és felesége, Hozákné Balku Márta minden probléma nélkül továbbmehetett, az ő járművük sikeresen vizsgázott. Fotó: Magasi Dávid
Hozák Péter és felesége, Hozákné Balku Márta minden probléma nélkül továbbmehetett, az ő járművük sikeresen vizsgázott. Fotó: Magasi Dávid


Az eredmény: tizenegy járműből nyolc „megbukott" az átvizsgáláson, három alkalommal pedig helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök. Két esetben a rendszámtábla rossz elhelyezése miatt kapott tizenötezer forintos csekket a motorvezető. Ezért is érdemes megjegyezni, hogy a hatósági jelzést a jármű középvonalában kell felszerelni, és 75 fokban dönthető meg. Az ellenőrzésen az is bebizonyosodott, hogy sok lakos nem véletlenül panaszkodik a hangos motorokra: több jármű a magas zajszint miatt nem ment át a vizsgán.

– A statisztika megdöbbentő, és azt jelenti, hogy az akciót többször is meg kell ismételnünk – mondta el Tabi Sándor.

A tatabányai Hozák Péter a mögötte ülő feleségével, Hozákné Balku Mártával is „begördült" az ellenőrzésre. Mialatt járművét vizsgálták – ami minden követelménynek megfelelt – a fiatalember elmondta, nagyon fontosnak tartja az ilyen akciókat. – A húgom motorbalesetben vesztette életét. Több tényező mellett az is szerepet játszott a tragédiában, hogy olyan járműre ült fel, aminek nem volt megfelelő a műszaki állapota – osztotta meg lapunkkal Hozák Péter. Hozzátette, feleségével hosszú, ezer-kétezer kilométeres túrákat is tesznek a kétkerekűvel, amire az útnak megfelelő gumiabroncsokat választanak. Természetesen figyelnek a bukósisak, protektoros alsó- és felsőruházat, kesztyű viselésére is.

Olvasóink írták

 • 19. NetWorK 2012. augusztus 08. 07:19
  „az 50ccm-es segédmotorkerékpár (robogó) azért hangos mert kipufogó fojtás van bennük amit előszeretettel vágnak szét szednek ki pótolják gyapottal és egy útólag felszerelt hangfogóval ami már bőven a megengedett határérték fölé engedi a zajszennyezést. de ez nem számít mert 60-70 km/h helyett már megy a gép 80-90 km/h sebességel is mikor ha jóltudom a segédmotor és minden ami ebbe a kategóriába tartozik nem mehetne 50 vagy talán 60 km/h felett.”
 • 18. Figyelő2012 2012. augusztus 01. 21:42
  „A legtöbb motor rendszámát meghajtják, hogy nehezen olvasható legyen.
  Én az ilyen motorokról kapásból levenném a rendszámot!

  Remélem még sok ilyen akciót csinálnak majd!!!”
 • 17. Lobbo71 2012. augusztus 01. 09:02
  „16. Majsztró : a tolerancia azoknak jár, akik a lehető legkevesebb kárt okozzák a másiknak, tesznek azért, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják a körülöttük élőket. Aki lecseréli a dobját hangosabbra meg folyamatosan a megengedett sebesség 2-3szorosával közlekedik, az ne várjon toleranciát.”
 • 16. Majsztró 2012. július 31. 09:26
  „azért lássuk be, ha mindenkit büntetnének vagy bezárnának, aki ebben a k. országban a másikat idegesíti, akkor nem sokan lennének az utcákon...
  emberek, tolerancia! ne csak a besúgás menjen, mert elvileg az a korszak már véget ért... (látszik, hogy gyakorlatilag még nem)”
 • 15. zhall 2012. július 31. 04:04
  „13. Balu01
  Szerintem az a gond hogy Sopronban festékkel építik a kerékpárutat.Valószínűleg így a legolcsóbb.Kettéfestik a járdákat,és eldicsekednek vele hogy újabb kerékpárutakat adtak át...Néha annyi "járda"sem marad hogy két ember elférjen rajta.Persze ennek ellenére igyekszem a járdán közlekedni ahol lehet,nem a kerékpárúton.
  Visszatérve a témához:A Várkerületen lakunk,és nyári időszakban napi rendszerességgel hallgatjuk az önjelölt tizenéves motorversenyzőket akik az esti óráktól néha hajnalig bőgetik a "majdnem motor-már nem bicikli"szerkezeteiket körbe a városban.Persze csak céltalanul,körbe-körbe a saját szórakoztatásukra.Nem állítom hogy hangosabbak az EÜ határértéknél,de hogy idegesítőbbek az ablak alatt az biztos!”
 • 14. zsola63 2012. július 31. 01:07
  „Nagyon helyes,sajnos sok motornak a kisebbeknek is brutálisan magas a zajszintje!”
 • 13. Balu01 2012. július 30. 20:45
  „Azt nem értem, mikor örülnek az emberek hogy van kerékpár út ott tudnak tekerni a bringások, de nekik ott kell tolni a babakocsit.. Mert lusták elmenni 5-10 métert hogy a járdán legyenek.. Direkt azért van a Deák téren 3 járda is + egy köves út, de nekik a bringaúton kell közlekedniük. Volt már velem olyan hogy mentem a bringaúton, és kis tityi-totyi gyerek elém vágott. Utána meg én lettem lecseszve hogy mért nem figyelek..De a legviccesebb mikor az idős hölgy a babakocsit a kerékpárúton tolja, és nekem kell keresztbe-kasba mennem hogy kikerüljem őket.. Persze akkor is én kapom a szidást :)”
 • 12. Henpi 2012. július 30. 18:50
  „Örömmel olvasom a cikket!Végre!Én főut mellett lakom és tényleg oltári hangja van némelyik motornak!A kerékpárosok meg valami förtelem amit művelnek!!!!!Száguldoznak a járdán és még nekik áll feljebb!Kisgyerekkel közlekedek és lassan ott tartunk,hogy félek elengedni a kezét!Nem tudom mit lehetne tenni ez ügyben?Van esetleg fogadóóra a rendőrségen,ahol bejelentést lehetne tenni?”
 • 11. Valaki18 2012. július 30. 18:31
  „prakker
  Egyébként ez nem a járda hanem a kerékpárút (az egyetem felőli oldalon lévő bokrokkal elkerítve mindkét oldalról, és csak kerékpárút tábla van. Egyébként az ilyen úton pedig nem kellene gyalogosra számítani az meg a másik bármilyen lassan is megyek egy 2-3 éves gyerek biztos komoly sérüléseket tud szenvedni.
  "Kerékpárúton 30 km/h-ra csökken az elméleti maximum, gyalogos-kerékpáros zónában a bringásoknak kijelölt részen 20, de a zóna többi részén, valamint járdán már csak 10 km/h-val lehet haladni."
  Tehát 30-al is mehetnék a KRESZ szerint!”
 • 10. sup7ra 2012. július 30. 18:28
  „Léptem már ki úgy épületből, hogy a kerékpáros úgy elgázolt,mint annak a rendje.Miután magamhoz tértem,az utcán meg csak csodálkoztak,hogy miért üvöltök "szegény" sráccal. Ha egy idős ember vagy a kisgyerek jön ki ,nem biztos, hogy felkel élve.
  A legszebb,amikor "lecsengőz" a járdán.”
 • 9. NoBo 2012. július 30. 16:35
  „Hááát, jogos.
  Bár engem a buherált kismotorosok hangja jobban idegesít, mint a nagy gépeké...”
 • 8. prakker 2012. július 30. 16:02
  „Valaki18. Neked meg elsősorban türelemből kell vizsgáznod, te vagy a járművezető. Ez az "ha elütöm ki a hibás" szöveg nagyon agresszív, neked fékezni megállni kell. A hibás mint járművezető te leszel. A gyalogos téged nem tud elütni. Neked mint kerékpárosnak talán ismerős, hogy járdáról le, kb 10 m után járdára fel, a kerékpáros sebességéről ne is beszéljünk. Ezért mondom azt, hogy nem a csak gyalogosokat veszélyeztetik, hanem a közlekedés többi résztvevőjét is. A Deák téren gyalogos, és kerékpárút tábla van, csak az oldalt kell megválasztani helyesen.”
 • 7. bali00004 2012. július 30. 13:24
  „most már csak a JÉGVEREM FOGADÓ étel kiszállító mercédeszét kell megfogniuk! ámokfutást csinál!!!!”
 • 6. csingilingi 2012. július 30. 13:03
  „Mivel itt már csepültek gyalogost, babakocsist, biciklistát, kis és nagymotorost, az autókon a sor, no meg az autósokon. Azoknak is újra kellene vizsgázni, ha nem stimmel rajtuk valami. Ezen túl nem ártana a csónakosokra, és vizibiciklisekre is odafigyelni.”
 • 5. Lobbo71 2012. július 30. 11:39
  „Naponta kellene ellenőrizni a hangkibocsájtást. Tőlünk 5 km-re van egy főút, semmi nem hallatszik, csak a motorosok. Akkor milyen lehet, amikor valakinek az ablaka előtt mennek el? Pedig a motor az előírások szerint nem lehet hangosabb az autóknál.”
 • 4. Karcsika 2012. július 30. 11:15
  „Szerintem is hangosak.
  De sokszor a kis 50 cm^3 is!”
 • 3. mcseva 2012. július 30. 10:43
  „Az sem semmi mikor egy ekkora motort rövidgatyóba és strandpapucsba vezetnek.....hmmm”
 • 2. Valaki18 2012. július 30. 10:40
  „prakker
  Ha hiszed ha nem a kerékpárosokat is ellenőrizték illetve ellenőrzik. Ezt tapasztalatból mondom, mert engem már volt, hogy megállítottak. Egyébként érdemes lenne a gyalogosoknak is elmagyarázni, hogy a bicikliút (csak bicikliút) nem a gyalogosoké hanem a kerékpárosoké. Többször volt már a Deák téren (Sopron), hogy a kerékpárúton kisgyerekek togyogtak illetve babakocsival közlekedtek a szülök. Ha elütöm ki a hibás? Ha normális hangnemben közlöm velük, hogy ez nem gyalogos járda akkor arra meg az a válasz, hogy hülye biciklis ne szövegeljek és közlekedjek az úttesten mert ott a helyem.”
 • 1. prakker 2012. július 30. 09:51
  „Szükséges az ilyen célzott ellenőrzés, és mint látszik hatásos. A kerékpárosokat mikor ellenőrzik, gondolok itt lámpa, prizma meglétére. Na és nem legutolsó sorban a járdán történő közlekedésük zavar. Ők azok akik nem hiszik el, hogy a gyalogos bármikor kiléphet eléjük egy üzletből, egy kapualjból. Nem beszélve a gondtalanul szaladgáló gyerekekről. A közlekedési szabály egyértelműsíti, hogy a közlekedés más résztvevőjét, zavarni, veszélyeztetni tilos. Lehet, hogy a kerékpárosoknak hiányos a szabályismeretük, de rendőrőknek nem kéne, hogy az legyen. Csak azért hoztam fel sokadszorra a kerékpárosokat, mert egyáltalán nem látom, hogy őket ellenőriznék, viszont a járdán való közlekedésük nem csak engem zavar. A baj jobb megelőzni, mint megvárni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodájára járnak az óriás paradicsomnak

Több mint egy kilós paradicsom termett a soproni Lukácsi Imre Balfi utcai kiskertjében. Tovább olvasom