Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A gazdáknak drága a tejút

Stekovics József (61 éves) fertőújlaki gazda borúlátó a jövőt illetően. Azt mondja, huszonkét tehenével sem megy sokra, mert különböző jogcímeken egyre több pénzt vonnak el a tej literenkénti árából, ráadásul még a MiZo felszámolója is 600 ezer forinttal tartozik neki immáron három éve.
Fertőújlaki telep: Stekovicséknál huszonkét tehén és a két most született kisborjú jelenti a mindennapos elfoglaltságot.
– Disznókkal kezdtem a gazdálkodást, amikor 1989-ben megszűnt a munkaviszonyom a postánál, ahol gépkocsivezető voltam – idézi fel a közelmúltat Stekovics József. – Több mint tizenhat évig voltam ott, aztán megszűnt a munkahelyem. A kilencvenes évek elején volt vagy kétszáz hízónk is, de ráfizetéses volt, annyira, hogy még adósságom is lett. Végül sikerült kifizetnem a tartozásomat. Ekkor tértünk át a szarvasmarhákra. A maradék pénzből vettünk két másodellésű tehenet és hat vemhes üszőt.

Stekovicséknál ekkor összefogott a család. Szép lassan új istállót és házi tejcsarnokot építettek, hogy mindenben megfeleljenek a követelményeknek. Számításuk szerint mindez hárommillió forintba került. Mire egyenesbe kerültek volna, kiderült, a MiZo fizetésképtelen, felszámolják.

– Már három éve, hogy tartoznak több mint 600 ezer forinttal. Igaz, kaptunk az államtól kamatmentes kölcsönt, de ezt negyedévente törleszteni kell. Utoljára azt ígérték, megkapom tartozásuk 47 százalékát, de még mindig nem fizetett a felszámoló, csak várunk és várunk.

A fertőújlaki gazdának csak az egyik nagy fájdalma, hogy tartoznak neki. A másik, hogy egyre többe kerül a tejtermelés, vagyis évről évre kisebb haszonnal dolgoznak. Ha így megy tovább, akkor ezt is kénytelenek lesznek feladni.

– Ebben az évben – eddig – ugyanannyi pénzt kaptunk a tejért, mint tavaly – kesereg –, de az idén már literenként 4 forint, plusz áfát is fizetünk a szállításért. Ehhez jön még a Tej Terméktanácsnak fizetendő újabb öt forint. Nem akarom untatni a számokkal, csupán annyit mondok, hogy e két tétel nekem több mint hatvanezer forint többletköltséget jelent évente. Az elmúlt évben 6.190 liter tejet adtam le. Ezért a mennyiségért 406 ezer forintot kaptam. Az összes kifizetnivalóm pedig 73.130 forint volt. Ha hozzászámolom a takarmányt meg a munkát, akkor már rá is fizettem.

Stekovics József a jövőt illetően sem optimista, mert hiába termelne esetleg több tejet, ha túllépi kvótáját – ami jelenleg 6300 liter –, akkor csak a fele összeget kapná egy-egy literért.
– Itt állok 61 évesen – 31 év és 175 nap munkaviszony után, de még nem nyugdíjjogosultan –, és nem tudom, mit hoz a holnap. Lehet, hogy a teheneket is eladom.

Lente Sándor, a Baranyatej Rt. gazdasági igazgatója érdeklődésünkre azzal indokolta a szállítási díj bevezetését, hogy egy-egy gazdától olyan kis mennyiséget vásárolnak fel, hogy gazdaságtalan volt a tej begyűjtése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Magyarországi Egyetem: közös szakokat terveznek

Az egyetem 2003–2006 közötti intézményfejlesztési terve közösen alapítandó és működtetendő… Tovább olvasom