Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A Fertőn még kihúzzák a hálókat

A Győri Előre Halászati Szövetkezet többségében pontyot és busát szállít megrendelőinek a karácsonyt megelőző két hétben. A megye természetes vizein szinte mindenütt befejeződtek az őszi lehalászások, a Fertő tavon még húzóhálóznak az első fagyok beálltáig.
illusztráció
– A természetes vizeken befejeztük a lehalászást, az egyetlen kivétel a Fertő tó, ahol még húzóhálóval friss pontyra, keszegre, kárászra, ragadozó halakra mennek az első fagyok beálltáig – mondta Vida András, a Győri Előre Halászati Szövetkezet elnöke.

Pisztráng Szlovákiából

A szövetkezet Észak-Dunántúl és Budapest nagyáruházaival, illetve halszaküzleteivel áll kapcsolatban. Élő halat és feldolgozottat egyaránt szállítanak megrendelőiknek. Az idén karácsonyra száz tonna pontyot és száz tonna busát visznek a boltokba. Tizenötezer doboz kész halászlé és öt-hatezer doboz hallé is kikerül az eladóhelyekre. Színesíti az ünnepi választékot a Szlovákiából behozott hat tonna pisztráng friss és füstölt változatban, valamint a lazac, makréla és busa, amit a szövetkezet nagybajcsi füstölőjében készítenek.
A Fertő tavi halászok vezetője, Gergátz László az alacsony vízállásra panaszkodik. Az idén alig fogtak összesen hatvan mázsa angolnát, mert a kígyó formájú hal egyszerűen nem úszott ki a rendkívül sekély vizű csatornákba, ahol a varsákat felállították. Az őszi csapadéktól azt remélik, hogy jövőre nagyobb vízállásra számíthatnak a halászok.

Friss hal karácsony előtt

– Árukínálatomban elsősorban ponty, busa, kárász és harcsa szerepel – sorolja Salakta Jenő, a ménfőcsanaki halbolt tulajdonosa. – Ezek mesterséges halastavakból származnak, de nem pocsolyatavakból, hanem legalább 500–600 hektár felületűekből. Ezért azt mondják, nagyon ízletesek, amit talán az is igazol, hogy Győrből is járnak ide vásárlók. Karácsonyra azonban külön is készülök, egy olyan nagykereskedővel állok kapcsolatban, aki a Duna egyik holtágában halászati joggal rendelkezik, tőle friss csukát, keszeget, márnát, süllőt kapok még a következő hetekben.

Változtak a szokások

Sopronban a vásárcsarnokban, az egyik nagy bevásárlóközpontban és a Pacsirta utcában árulnak élő halat. Balázs Józsefné a piaci árus édesvízi és tengeri halakat egyaránt kínál. Szerinte sokat változtak a helyi fogyasztási szokások. Karácsonykor ma már nem mindenki ragaszkodik a hagyományos rántott pontyhoz, sokan tesznek az ünnepi asztalra olyan étkeket, amelyek egészen távoli országokban hagyományosak, ez pedig a fogyasztáson is meglátszik.
„ Az idei esztendőt a hal évének kiáltotta ki a Haltermelők Országos Szövetsége. A folyóvizek meglehetősen rapszodikus és a tavak kifejezetten alacsony vízállása miatt azonban sok nehézséggel kellett megküzdenie az ágazatnak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszült hangulatú kópházi közgyűlés

Viharos közgyűlésre számítottak kredden este Kópházán. Ehhez képest bár feszült hangulatban, de… Tovább olvasom