Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

125 éve halt meg Liszt Ferenc

Százhuszonöt éve, 1886. július 31-én halt meg Liszt Ferenc zongoraművész, zeneszerző. Az idei Liszt-évben halálának évfordulója mellett születésének bicentenáriumára is emlékezünk.

Liszt 1811. október 22-én született Doborjánban (Raiding). Magyar apja, aki korábban az Esterházyak zenekarában is játszott, majd a hercegi család kasznárja lett, bécsi polgárlányt vett el. Különleges zenei tehetséget eláruló gyermekük kilencévesen lépett fel először nyilvánosan Sopronban, majd Ezterházy Miklós kismartoni kastélyában, s még abban az évben megjelent róla az első nyomtatott kritika -írja a burgenland.orf.at.

Zongorázásra Bécsben a Beethoven-tanítvány Carl Czerny, zeneelméletre Mozart vetélytársa, Salieri oktatta. A legenda szerint első bécsi hangversenyén jelen volt Beethoven is, aki nyilvánosan homlokon csókolta. Liszt ezután bejárta Európát, s Párizstól Londonig mindenhol ünnepelték.

1827-ben elvesztette apját, nem sokkal később első szerelmi csalódását is elszenvedte, a magába roskadt ifjút csak az 1830-as párizsi forradalom rázta fel. A francia fővárosban előadóként Chopin és Paganini, komponistaként Berlioz és Mendelssohn volt rá nagy hatással.

1835-től Marie dÍAgoult grófnéval - akitől viszonylag rövid kapcsolatuk alatt három gyermeke született - Svájcban élt. Liszt az 1838 márciusi pesti árvíz után Bécsben adott koncertet a károsultak javára, majd 1840 elején Pesten lépett fel, s alapítványt tett a Nemzeti Zenede létesítésére. Meghódította a keletet is, óriási sikereket aratott Moszkvában és Kijevben.

A teljes írás>>

Olvasóink írták

  • 1. Lincsi 2011. augusztus 01. 15:04
    „Arról miért nem tesz említést a kedves szerző, hogy október 22-én Raidingban a születésénak évfordulóján a Sopron Városi Fúvószenekar ad hangversenyt. Európa egyik legszebb, és talán méltán a legakusztikusabbnak is nevezhető koncerttermében. Ez is megérne egy bejegyzést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Korinna már nem akar kozmetikus lenni

Kocsis Korinna a tavalyi Anna-bál szépe arról is beszélt, hogy újabban jobban vonzza a média, mint a… Tovább olvasom