Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Vigyázzunk jobban a kedvencekre

A kullancsok az állatok életét is megkeseríthetik, ha nem veszik észre őket időben.
Dr. Horváth Ciprián csornai állatorvos cáfolta azt az általános vélekedést, hogy a térségben nem kell nagyobb kullancsveszélytől tartani: a város és környéke a fertőzött területek közé tartozik. Különösen a Vilmos park, az úgynevezett téglagyári gödör és a Keszeg-ér-part veszélyes. Az ott sétáltatott kutyák nagyobb része megbetegszik.

„ Tavaly az Állatorvos-tudományi Egyetem parazitológiai tanszékével végeztünk egy kutatást, ennek során minden környékbeli kutyában talált kullancsot vizsgálatra küldtünk. Kiderült, hogy az élősködők kilencven százaléka fertőzött volt" – mondta az állatorvos.

A kutyáknál kétfajta fertőzést terjesztenek a kullancsok: a babesiosis a leggyakrabban előforduló megbetegedés, de az utóbbi időben a Lyme-kór sem ritka. Mindkét betegség jellemző tünete a levertség. A babesiosisszal együtt jár még a hányás, hasmenés, láz és a vérfestékvizelés, ha pedig nem kezelik időben, a nyálkahártya is sárgává válhat. A Lyme-kórnál nagyon bizonytalan tünetek vannak: a kutya sántít, étvágytalan, nem olyan élénk és mozgékony, mint máskor. Ebben az esetben csak vérvétellel lehet pontosan diagnosztizálni a betegséget.

Ha a gazdik időben, még a kezdet kezdetén észreveszik a tüneteket, mindkét megbetegedés gyógyítható, ám itt is sokkal célravezetőbb a megelőzés, melyre többféle hatékony lehetőség kínálkozik. A külső élősködőktől, így a kullancstól is, különféle spray-k, cseppek, védőoltások, nyakörvek segítségével védhetjük meg kedvenceinket, de vannak B1-vitamin-tartalmú szerek is: ha kirándulás előtt megetetjük a kutyával, bőrének olyan kipárolgása lesz a vitamintól, ami taszítja a kullancsokat.

Fontos, hogy ha zöldterületen sétáltatunk, utána alaposan vizsgáljuk át, hogy nincs-e az állatban élősködő, amit azonnal el kell távolítani. Orvoshoz csak akkor forduljunk, ha a már említett tüneteket észleljük. Az állatorvos hangsúlyozta, az udvaron tartott állatokat is érdemes figyelni. Az utóbbi években a kullancsok élettere kiszélesedik a városokban is, ezért egyre többször fordulnak elő otthoni fertőzések.
Dr. Horváth Ciprián megjegyezte: az az álláspont is megdőlni látszik, mely szerint télen nem kell tartani ezektől az élősködőktől. A kullancsok az enyhe telet nagyon jól átvészelik és az állatokra ezen időszakban is veszélyt jelentenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találják az eltűnt férfit

Speciális mentők, tűzoltók és rendőrök is keresték a nemrég eltűnt kapuvári férfit. Tovább olvasom