Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Veszprém megyei gátakon védekeztek

Megyebeli önkéntes csoportok is védték a Veszprém megyei falvakat a Marcal vizétől. Gáton voltak a szanyiak, soboriak és az egyediek is.

Veszprém megyében, a Rábaköztől néhány kilométerre nagy gondokat okozott a megáradt Marcal. A folyó átszakítva gátját elöntötte Marcaltő és Nemesgörzsöny alacsonyabban fekvő területeit. A szomszédos rábaközi falvakból önkéntes csoportok indultak, hogy segítsenek a bajban.
Az egyházaskeszői polgármester, Lendvai Jánosné szombaton hajnalban hívta telefonon sobori kollégáját. Nemes Lászlótól azonnali segítséget kért a nemesgörzsönyi hídhoz. Röviddel a telefonhívás és nem sokkal hajnali öt óra után a sobori falubusz már úton volt Veszprém megyébe az önkéntesekkel.

Marcaltőnél éjjel-nappal rakták a homokzsákokat. Fotó: www.marcalto.hu
Marcaltőnél éjjel-nappal rakták a homokzsákokat. Fotó: www.marcalto.hu


A homokzsákokból épített gát belső felére kerültek és órákon át megállás nélkül dolgoztak. Soboron eközben élelmiszert, például háromszáz szendvicset, teát, ásványvizet csomagoltak a helyi lányok és asszonyok, amit a helyi boltos kisbuszával szállítottak Nemesgörzsönybe. Ekkor már egy egyedi brigád is a gáton dolgozott, Molnár Gergely képviselő vezetésével.
A védekezésből saját falujukban és a Marcal mellett is kivették részüket a szanyiak is. A helybeli önkéntes tűzoltók a motorfecskendőjükkel igyekeztek a belvíz okozta károkat enyhíteni. Kilenc napon keresztül voltak szolgálatban a tűzoltók. Szivattyúzták a pincékből, árkokból a vizet, pénteken, szombaton és vasárnap pedig már ők is Nemesgörzsönynél rakták a homokzsákokat.

Németh Gergely szanyi polgármester munkagépeit küldte át a szomszédos, vízzel körülvett községekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maglócán fogadkoznak, nem adják a falut

Idegenek versengenének a polgármesteri székért, Győrből, Budapestről és még Szabolcs-Szatmár-Bereg… Tovább olvasom