Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Veszélyt okozhatott volna az áram hiánya a kapuvári húsgyárban

Az áramszolgáltatóval szemben felhalmozott tartozás miatt péntek délután a szolgáltató váratlanul lekapcsolta az áramot a kapuvári húsgyárban. A felszámolás alatt álló gyárban csak a portaszolgálat dolgozott, ők értesítették az üzem vezetését az áramhiányról.
Pászli Tibor szakszervezeti vezető és a helyi katasztrófavédelem szakemberei azonnal a helyszínre siettek.

A hűtőházban mintegy 14 tonna ammónia kering a rendszerekben, ez az anyag környezetre és emberekre is veszélyes. A kazánházban az áramellátás biztosítja a megfelelő keringetést, ennek hiányában túlmelegedhet a rendszer. Ám három óra alatt  sikerült a katasztrófavédelem megyei igazgatósága közreműködésével helyreállítani az áramszolgáltatást.

A pénteki áramszünetet követően a rendszerek szakmai felügyeletét továbbra is  biztosítják. Ma összeül a városi védelmi bizottság, hogy megtárgyalják a kialakult helyzetet. Lapunk úgy tudja, hogy a héten elszállítják a 14 tonna ammóniát. Egy húsgyári forrásunk megjegyezte: ezzel újabb szeget vernek a gyár koporsójába...

Az üzem felszámolóbiztosa, Jendrolovics Pál már elmondta, hogy a gyárban teljes a  pénztelenség. Ám egy lapunknak adott interjúban kifejtette: keresik annak a lehetőségét, hogy egy gyors bankhitel fedezetével keretet biztosítsanak az állag- és vagyonmegóvási feladatokra.

Háttér:
Jendrolovics Pál Péter elmondta: a felszámolás alatt álló  Kapuvári Hús Zrt. 99 százalékos tulajdonában lévő Kapuvári Bacon  Kft. halmozta fel azt a mintegy 25 millió forintos tartozást, amely  miatt a lépést az áramszolgáltató megtette. Csakhogy egy fél napnál  hosszabb kimaradás veszélyezteti a most is működő hűtőház  üzembiztonságát; itt összesen 14 tonna, a környezetre és a  lakosságra is veszélyes ammónia kering a rendszerekben.  

Hozzátette: a péntek délutáni lekapcsolás után három óra alatt  sikerült a katasztrófavédelem megyei igazgatósága közreműködésével  elintézni, hogy helyreállítsák a szolgáltatást. Így a hűtőház  keringető rendszerei újraindultak, "minden környezetvédelmi  veszélyhelyzet megszűnt, a rendszer szakmai felügyelete továbbra is  biztosított".  

Megjegyezte, hogy a fizetésképtelenség miatt előállt helyzet  rendezésére már napok óta folynak az egyeztető tárgyalások, ezért is  "derült égből villámcsapásként jött a hír", hogy rapid módon  megszűntették a szolgáltatást. Hétfőn összeül a témával kapcsolatban  a városi védelmi bizottság, amelyet a polgármester vezet.  

A felszámolóbiztos elmondta, "a gyárkapun belül teljes a  pénztelenség, az elfogadható munkafeltételek lassan megszűnnek", már  a vagyonvédelmi és állagmegóvási feladatokra sincsen forrásuk. "Húsz  éve dolgozom ezen a területen, ennyire szegényes körülményekkel és  ilyen partner nélküli környezettel nagyvállalati felszámolásnál még  nem találkoztam" - jegyezte meg Jendrolovics Pál Péter.

Olvasóink írták

 • 12. Arpadfiai25 2012. november 19. 20:07
  „A parlamentbe meg az orbán viktornál kellene kikapcsolni a villanyt!!!
  Meg azoknál az szemeteknél akik ide juttatták ezt a gyárat KÖSZÖNJÜK!
  és az is,hogy tönkre tettétek az egész országot meg elloptátok amihez semmi közötök sem volt mert őseink építettek fel és ti meg leromboltátok. Mikor fogunk össze végre magunkért, a hazánkért és nem a politikusokért?!”
 • 11. vadmálna 2012. november 19. 18:40
  „Remélem a győri baromfiban van áram ( tudomásom szerint ott is kikapcsolták ) különben Gyárváros a címlapra kerül.”
 • 10. Alajos 2012. november 19. 11:50
  „Dróton rángatott ...”
 • 9. Leopold 2012. november 19. 09:11
  „undorító az egész kapuvári húsgyár vezetőségének trehány, szándékos, primitív viselkedése, amit ezek szerint még mindig folytatnak....”
 • 8. ATXadmin 2012. november 19. 07:00
  „és?ha én nem fizetek kikapcsolják ennyi .....de kész röhej”
 • 7. Figyelő2012 2012. november 19. 00:03
  „tragédia ami zajlik...”
 • 6. Alajos 2012. november 18. 23:46
  „2. Tudorka: Ha lenne helyismereted, tudnád, hogy a gyárat az idő során körbeépítették lakóházakkal. Egy esetleges ammóniaömléskor -bármerről fúj a szél- valakik beszipákolnak. Ha van kedved, próbáld ki: csak 5 grammot lélegezzél be, aztán megtudod, hogy a tudorkákat hová kívánom.
  3.Kertbarát01: Nekem is az a véleményem, hogy egy jól megkoreografált színjáték első részét láttuk. Így most vészhelyzet elhárítása címén mindenki (?) megkönnyebbülve veszi tudomásul, hogy a veszély megszűnik. Ha az ammóniát tervezett-szervezett módon mondjuk egy hónappal ezelőtt szívták volna le, mindenki tudta volna, hogy a beteget "lekapcsolták a gépről".
  4.w9000: Kapuvári Húsüzem többoldali villamos energia táplálást kap, jó nagy feszültségen. Ez nem üzemzavar volt, hanem előre megtervezett lekapcsolás. Mint karbantartáskor szokás...
  Végezetül néhány nyom (válasz) nélkül elszálló kérdés: Hogy a búbánatba merték a céget úgy vezetni, hogy 6-8-10 milliárdos tartozása legyen? Ki, mikor és hogyan fogja kártalanítani a "kisembereket"? Jövőre hol és mennyi ideig fognak nyaralni a cég vezetői??”
 • 5. w9000 2012. november 18. 21:26
  „Nem ám elhiszi bárki is, hogy az ipari rendszerek nincsenek felkészítve áramkimaradásokra! Üzembe sem helyezhetik őket. Alaposan megvezettek itt pár ügyeletes embert hétvégén. :-)
  Még egy atomerőmű is besűllyedne a folyékony nitrogénba, ha összeolvadna, mert nem mennek a szivattyúk.
  Hol van ehhez egy hűtőház???

  Illetve a megye összes hűtőháza potenciális veszélyforrás ezek szerint a lakosságra, ha egy kis jég rakódik a nagyfesz távvezetékre és 3 napig nincs villany? Volt már ilyen nyugatEU-ban.”
 • 4. miracle 2012. november 18. 21:15
  „"váratlanul lekapcsolták", ja.
  Mégis miért váratlan, ha egyszer nem fizettek az áramért? Persze a Kedves Vezető nyugodtan nyakonvághatja őket extra adókkal, az rendben van.”
 • 3. kertbarat01 2012. november 18. 21:07
  „Igen a Marinénit azt bizos, hogy semmibe vennék.

  Minek ez a hátha találunk valaki balekot, aki az állagmegóvásra ad pénzt ? ...
  Kicsit megrendezettnek tűnik ez az egész. Az ammóniát már rég el kellett volna vinni, miért csak most jut eszükbe ?
  Ha úgy döntöttek, hogy nem kell a gyár, akkor nem értem mi ez a cirkusz ?
  A kocka el volt vetve, minek a közjáték ide.

  És valóban nem a munkanélkülivé vált (esetleg nyugdíjas) Mari nénivel meg János bácsival kell a villanyszámlát kifizettetni.”
 • 2. tudorka 2012. november 18. 20:08
  „Na ne, hogy a Viktátor által agyon adóztatott szektor könyörüljön egy rablóbanda által kisemmizett cégen.
  Ezért nem az energiaszektor a hibás.
  A húsboltban sem kapott húst, aki nem fizetett. Hiba volt visszakapcsolni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A Mari nénit sem kapcsolják vissza, ha nem rendezi a tartozását.
  Vagy a katasztrófavédelem ingyen tankolhat????????????????????????????????”
 • 1. netro 2012. november 18. 19:46
  „Kellett kirpivatizálni az energetikai szektort. Ha meg visszavásárolunk belőle megy a hiszti..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyéllel esett egymásnak 2 kapuvári férfi

Két könnyebb sérüléssel zárult az a vita, mely még csütörtök délután az Újhíd utca egyik családi… Tovább olvasom