Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Városi tervek és realitások

Két ét rábaközi város – Csorna és Kapuvár – polgármesterei az új év tereviről beszéltek lapunknak.
Csornán – többek között – a Vilmos park terület-előkészítése, iskolafelújítás, Kapuváron – egyebek mellett – az ipari park második ütemének fejlesztése, a városközpont képének további javítása szerepel az idei tervek között. Milyen elképzelésekkel vágtak neki az új évnek a két rábaközi város – Csorna és Kapuvár – polgármesterei, s ezek közül mi az, ami a legkisebb eséllyel valósulhat meg? Íme a válaszok.

Papp József, Csorna: – Az év legnagyobb feladatai közé tartozik a remélhetőleg eredményes EU-pályázat után a Vilmos park terület-előkészítése és az Egészségturisztikai Központ befektetői körének véglegesítése. Ugyancsak fontos az ipari park fejlesztése, a területértékesítés, új befektető megjelenése. Egészen biztos, hogy megtörténik a Hunyadi János Gimnázium és a Szilágyi Erzsébet Kollégium felújítása.

Szeretnénk a költségvetésből kipréselhető legnagyobb összeggel és állami támogatással jelentősen előrelépni a belterületi utak felújításában. Ugyan nem önkormányzati feladat, de a város számára kiemelkedően fontos, hogy májusra meglesz a 85-ös, 86-os főutak elkerülőszakaszának építési engedélye. Így még ebben az évben megkezdődhetnek az építéshez szükséges előkészítő munkák: a lőszermentesítés és a régészeti feltárás. Ezzel elkezdődhet az elkerülőutak építése.

Mivel kedden délelőtt sikeresen lezajlott a licit a termálfürdő értékesítésére, idén megtörténik a termálmedencék felújítása és az egész éves nyitva tartás feltételeinek megteremtése. – A Széchenyi-iskola felújítása kapcsán: ez évben eldől, hogy kapunk-e EU-támogatást erre a célra. Amennyiben forráshiány miatt a válasz nemleges lesz, önkormányzati forrásból és hitel igénybevételével 2006-ban kezdődhet meg a részleges felújítás, amely az alsó tagozatosok épületét érinti.

A polgármesteri hivatal sikeres ISO-auditálása után továbbra is legfontosabb cél, hogy az állampolgárok elégedettek legyenek az ügyintézéssel. November elsejétől hatályba lép az új közigazgatási eljárási törvény, amire fel kell készülni és ami jelentősen egyszerűsíti az állampolgá-rok dolgát. Ugyanakkor megnehezíti az ügyeket intéző köztisztviselők feladatait. Papp József a felsoroltak közül egyik elképzelést sem kívánta úgy minősíteni, hogy megvalósítására a legkisebb az esély.

Dr. Biró Péter, Kapuvár: – Most készítjük a költségvetést, minden annak a függvénye. Nagy tervünk az ipari park második ütemének a fejlesztése, erre pénzt is nyertünk. Szintén fontos a temető környékének a rendezése, tárgyalunk a Jószív kft. -vel ez ügyben, rendezni kell a tulajdonviszonyokat azon a területen. Szeretnénk utakat építeni, helyreállítani, említhetem a Sport és Bercsényi utcát és a tavalyról elmaradt Erzsébet királyné utcát.

További építési telkeket alakítunk ki a Cseresznye sori részen, és ugyancsak bizonyos tulajdonviszonyokat kell rendezni, különböző szervekkel, például a mezőgazdasági szövetkezettel. – Szükség lesz a játszóterek felújítására és létesül egy új áruház is a városban. Tovább kívánjuk javítani a városközpont képét, emellett a külső részeken is kisebb központokat, úgynevezett decentrumokat szeretnénk kialakítani.

A gartai templom körül lenne az egyik, a házhelyi városrészen a másik. A fürdő és a kemping környezetében kerékpároscentrum építését tervezzük, ahol egy kisebb szálloda is lenne. S miként a Kisalföld beszámolt róla, napirenden szerepel a miklósmajori laktanya tulajdonjogának megszerzése. Az épület több célra is alkalmas lenne; egyszerű turistaszállóként, vagy akár ifjúsági szórakozóhelyként lehetne hasznosítani. Úgy vélem, nem járunk rossz úton, kis lépésekkel megyünk előre. Dr. Biró Péter úgy vélte, hogy az elmondottak közül egyelőre a laktanya megszerzésére lát legkevesebb esélyt. Haszonits JózsefPapp JózsefDr. Biró Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldatlan állapotok a Belső utcában

Kapuváron a Belső utcában csütörtö- könként a parkolás miatt tarthatatlan állapotok vannak. Tovább olvasom