Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Városi pénzből építi át kazánjait a Csornahő

Kazánjait korszerűsíti a Csornahő kft., hogy az üzemeltetési kiadások csökkenjenek. Egyet már tavaly átalakítottak, a további hármat idén októberig.

Ötvenmillió forint tagi kölcsönnel támogatja a helyi önkormányzat a Csornahő kft. fejlesztéseit. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú távfűtő cég kazánjait alakítja át, ehhez kell az anyagi segítség. A beruházás jelentős megtakarítást eredményez, a kft. 2023-ig fizeti vissza a pénzt.

A Csornahő kft. a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében tér át a gőzüzemű működésről a melegvíz-üzeműre. Tavaly egyik kazánjukat már átalakították, akkor 36 millió forintos kölcsönt kaptak a tulajdonostól. Már a fejlesztés első üteme komoly megtakarítást jelent a földgáz, a villamos energia és a felhasznált víz mennyiségében. A további három kazán meleg vizessé alakításától szintén az üzemeltetési költségek nagymértékű csökkenését remélik. Az átalakítást várhatóan idén októberben fejezi be a Csornahő kft.

Az átalakított kazán már most jelentős megtakarítást eredményez a Csornahő kft. számára. Képünkön Egyházi Péter, a cég műszaki vezetője.
Az átalakított kazán már most jelentős megtakarítást eredményez a Csornahő kft. számára. Képünkön Egyházi Péter, a cég műszaki vezetője.


Turi György polgármester a Kisalföldnek elmondta: a komoly beruházás tovább erősíti a városi cég helyzetét. A Csornahő ugyan most sem veszteséges, de önerőből nem tudta volna megoldani a kazánok átalakítását. Ezért volt szükség a tagi kölcsönre. A vállalkozást a rezsicsökkentés sem „rendítette meg".

– A Csornahő kft. stabilan működő társaság, a rezsicsökkentéssel járó bevételkiesés után is működőképes maradt – fogalmazott Turi György.
– Fontos megemlíteni, hogy a mostani fejlesztések megtérülő befektetések.

A polgármester a rezsicsökkentéssel kapcsolatban még megjegyezte: a Csornahő kft. bevételeivel együtt csökkentek a városi kiadások is. „Azért – magyarázta Turi György –, mert intézményeink jó része a távhőrendszeren keresztül kapja a fűtést. Azaz a rezsi csökkentésével nekünk is kevesebb fűtési díjat kell fizetnünk."

Kapuváron is tagi kölcsön. Kapuváron a hőszolgáltató kft. szintén önkormányzati tulajdonban van. Tavaly nem volt szükség városi segítségre a működéshez. 2012-ben viszont tagi kölcsönként 31 millió forintot kapott a cég az önkormányzattól, melyet idén június 15-ig kell visszafizetnie.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt a szülőkkel

Farsangi sportdélutánt rendeztek a napokban a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási… Tovább olvasom