Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Utolsó lépésként kiemelik a családból a gyereket

A Csornai Népjóléti Szolgálat munkatársai iránt egyre nagyobb a bizalom a városban. Ennek köszönhetően mind többen fordulnak hozzájuk segítségért, ám vannak, akik nem működnek együtt velük.
A város oktatási, nevelési intézményeinek vezetői, ifjúságvédelmi felelősei, védőnők és a rendőrség munkatársai vettek részt azon a csornai tanácskozáson, melyet a népjóléti szolgálat szervezett. Az intézmény keretein belül önálló szakmai egységként működő gyermekjóléti szolgálat munkatársai tájékoztattak a munkájukról, az aktuális feladatokról. A teendőket és a tapasztalatokat Kovácsné Varga Ildikó, a népjóléti szolgálat vezetője foglalta össze a Kisalföldnek.

Több feladat

– Az úgynevezett jelzőrendszer tagjait hívtuk megbeszélésre, hiszen együttműködésünk nélkülözhetetlen az eredményes gyermek- és ifjúságvédelemhez – mondta elöljáróban Kovácsné Varga Ildikó. – Új tanév kezdődött, ami számunkra is többletfeladatot jelent. Legfőbb segítőink a pedagógusok, hiszen elsőként ők érzékelik, ha valami probléma van a gyerekekkel. A jelzőrendszer lényege, hogy már az első pillanatban tájékoztassák a gyermekjóléti szolgálatot a gondokról. Munkatársaim ezek után döntik el, hogy a gondozásnak mely formáját választják az adott esetben.

Három gondozási forma

A szakemberek három gondozási forma közül választhatnak. Első az úgynevezett alapellátás, ami teljesen önkéntes. Ez hozzájárul a gyermek harmonikus fejlődéséhez, a szülők számára segítséget nyújt a nevelésben, illetve igyekszik megszüntetni a kialakult veszélyeztetettséget.

A problémák leggyakrabban előforduló okai között megtalálhatóak az anyagi gondok ugyanúgy, mint a szülők helytelen életvitele, a válás okozta lelki traumák, vagy a lakhatási körülmények változása.
A családgondozók ilyenkor a hivatalos ügyek intézésében és a támogatások elérésében nyújtanak segítséget, illetve információkkal látják el a családot. Ha azonban az alapellátás nem vezet eredményre, a gyermekvédelmi gondoskodás következik, ami már a családra nézve is kötelező.

Védelembevétel

– Ilyenkor a települési önkormányzat jegyzőjét keressük meg javaslatainkkal, mert a védelembevétel az ő feladata – tájékoztatott az intézményvezető. – Ezután a kirendelt családgondozó a jegyzői határozat szellemében végzi a gondozást. A gyermekveszélyeztetettség súlyos formája a bántalmazás, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre gyakrabban fordul elő. Természetesen mindenki számára az a legfontosabb, hogy a gyerek a családban maradjon, ha azonban más kiutat nem látunk, kivesszük a családból. Ilyenkor belép már a gyámhivatal is. Szerencsére működésünk során csak két esetben kényszerültünk erre a nehéz megoldásra. Ezek a gyerekek Győrbe kerültek átmeneti otthonba. Visszakerülésük szintén nehezen megy, mert úgy látom, hogy ezek a szülők már nem alkalmasak gyereknevelésre, hiszen nincs megfelelő családi hátterük.

Kovácsné Varga Ildikó szerint folyamatosan nő azok száma, akik igénybe veszik a népjóléti szolgálat segítségét. Az intézményvezető úgy látja: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyre többen kerülnek hátrányos helyzetbe, inkább azt jelzi, hogy az idő múlásával bátrabban fordulnak segítségért.

A Csornai Gyermekjóléti Szolgálatnál alapellátásos gondozásban hetvenegy gyermek van, védelemben pedig tizennyolc. Utógondozásban hét gyermeket részesítenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vág: Templomfelújítás hetvenöt év után

Befejeződött a vági templomnak és környékének felújítása. A hét évig tartó munka több mint… Tovább olvasom