Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Új evangélikus templomot építenek az egykori felekezeti iskola helyén

Közadakozásból, többek között az erdélyi testvértelepülés segítségével épül fel az új vásárosfalui evangélikus templom a jelenlegi, egykori felekezeti iskola helyén.

– Józsa Dávid soproni építész tervezi az új vásárosfalui templomot – tudatta érdeklődésünkre Béres László beledi evangélikus lelkész. A napjainkban 75 tagot számláló evangélikus gyülekezet régi vágya, hogy a valaha felekezeti iskolának épült, mára imateremmé alakított épületük helyén végre „templom formájú" templom állhasson. A jelenlegi imaház előtti harangláb valamikor az 1900-as évek elején került a felekezeti iskola elé.

A felekezeti iskolának készült épületet 1874-ben adták át az evangélikusoknak.

– Akkoriban a katolikusoknak volt templomuk helyben, ám iskolájuk nekik sem – mesélte Béres lelkész. Így Vásárosfaluban már korán megvalósult az ökumené, hiszen a nagyobb téli hidegekben az evangélikusok mellett a katolikusok és az izraelita vallásúak is az evangélikusokhoz jártak iskolába.

Molnár Sándor: A harangláb marad, az új templomnak jelképes tornya lesz. Háttérben a felekezeti iskolának készült épület.
Molnár Sándor: A harangláb marad, az új templomnak jelképes tornya lesz. Háttérben a felekezeti iskolának készült épület.

– Úgy gondolom, ez a felekezeti nyitottság, mely napjainkban nagyon jellemző a környéken, valahol itt gyökerezik – tette hozzá a huszonöt éve itt szolgáló Béres László.

Kiemelte: az imaház elhasználódott, a felekezet számára így két lehetőség kínálkozott: felújítják a jelenlegi épületet vagy új templomot építenek.

Ez utóbbi elképzelés győzött az evangélikusok körében, így Béres László vezetésével hozzáfogtak az álom megvalósításához.

– Természetesen a lelkesedésen túl az anyagiak is lényegesek, meglévő forrásaink mellé nagyon sok adományt is felajánlottak a felekezeti tagok – mondta a beledi–vásárosfalui lelkész. A 15 millió forintos építkezéshez nemcsak anyagi, hanem kétkezi munkát is ajánlottak a környékbeliek. Lelkesedésüket a testvértelepülés, Székelyvaja lakói is osztják.

– Az erdélyiek is munkát ajánlottak, lévén, hogy jól értenek a fa megmunkálásához – mesélte örömmel a vásárosfaluiak lelkésze.

– Úgy vélem, a jelenlegi felekezet történelmi küldetésének érzi, hogy az utánunk jövőknek méltó evangélikus imahelyet hagyjanak a templom építésével – jelentette ki Béres László.

A vásárosfalui polgármester mindehhez hozzátette, a helyi önkormányzat évről évre hozzájárul a helyi felekezetek működéséhez. – Úgy vélem, a lelkész úr ötlete találkozott a helyiek elképzeléseivel. Információim szerint a vásárosfaluiaknak tetszik a templom ötlete – mondta Molnár Sándor. Hangoztatta, nagy ez ügyben az összefogás.

A Kisalföld információi szerint a megyében evangélikus templom utoljára húsz éve Edvén épült. Előtte a sopronnémeti és kisfaludi templom készült el.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták, de még nem fizették ki a vízelvezetőt

115 millió forintból újították fel Csorna északnyugati csapadékvíz-elvezető rendszerét. Az… Tovább olvasom