Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Tizennyolc év a népdalkör élén

A vitnyédi népdalkört tizennyolc évig vezette Tóth Istvánné, mindenki Panni nénije. A stafétát a népdalkör névadójától vette át.
Új vezetővel kezdte az évet a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc Együttes és Népdalkör. A vitnyédiek népszerű Panni nénije, Tóth Istvánné tizennyolc év után köszönt el a népdalkör tagjaitól és így a vitnyédi közélettől.

– Névadónk 1991-ben bekövetkezett halála után engem kértek és bíztak meg – mint frissnyugdíjas óvónőt – a még Énekes Lenke által megszervezett népdalkör vezetésével – beszélt a kezdetekről Panni néni.

A helyi születésű Tóth Istvánné szinte az egész életét szülőfalujában töltötte. Ahogy elmesélte, a népdal szeretetét már a szülői házban magába szívta. Az idős Horváthék (Panni néni családja) 1935-ben tagjai voltak a Gyöngyösbokrétának. Sok helyre eljutottak, Budapestre többször, ami az akkori időben a szegény munkásembernek nagy élmény és lehetőség volt. Később, 1950-ben a volt Gyöngyösbokrétában táncolók segítségével és Énekes Lenke kezdeményezésével megalakult a népi együttes Vitnyéden, amelyben már egész családok táncoltak együtt.

Panni néni (virággal) és a népdalkör tagjai a búcsúzón.
Panni néni (virággal) és a népdalkör tagjai a búcsúzón.


– Tizennyolc éves népdalkörvezetésem alatt több száz népdalt tanultunk meg – mondta Panni néni. A népdalkör vezetése természetesen tanulással is járt, ám a hazai népdalok mellett Erdélyben, Szlovákiában, Szlovéniában és Kárpátalján is szereztek tapasztalatokat.

Az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc Együttes és Népdalkör az eltelt majdnem két évtizedben kilenc minősítésre jelentkezett, és ezüst minősítésnél rosszabbat nem kaptak. Két kiváló, egy arany, egy aranykoszorús és öt ezüst minősítés mutatja a szakmai munka minőségét. Ahogy Panni néni mesélte, nagy munka, de öröm is volt 2004-ben, amikor negyvenegy népdallal és két országos hírű gyermekjátékdallal megjelenhetett hangkazettájuk „Énekes Lenke népdalkör és gyermekjáték" címmel. – Az együttes tagjai egyre idősebbek lettek, én nyolcvan felé közeledvén már elfáradtam, szép volt, jó volt, de elég volt – mondta Tóth Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondozott környezetért

A Kapuvári Városszépítő Egyesület elnöksége 2011-ben is meghirdeti az előző években már új… Tovább olvasom