Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Tárlatért kiált a háromezres gyűjtemény

Kapuvár - Nyeste József negyven éve gyűjti a rádiózás és televíziózás mára muzeális értékű elektroncsöveit. Kincseit kiállítaná szeretett városában.

A napjainkra több mint háromezer darabos gyűjteményben még 1920-ból is vannak eszközök.

A soproni származású, ám évtizedek óta Kapuváron élő Nyeste Józseftöbb mint negyven éve kezdte gyűjteni az elektroncsöveket. Az ipartörténeti értékkel bíró gyűjtemény napjainkban már több mint háromezer darabot számlál. Az elektronikai ipar relikviái közt vannak darabok 1920-ból is. Ahogy a szenvedélyes gyűjtő mondta, a házában rendezett tárlatot szívesen a szakmai nagyközönség elé tárná, ehhez azonban komoly előkészítő munkára van szükség. Ipartörténeti vagy szakmai múzeumok még nem figyeltek fel a kapuvári műszerész gyűjteményére, aki elmondta, jelenleg nem is szándékozik tartósan elvinni kapuvári házából kincseit.

– Sopronban születtem, ott is tanultam, frissen végzett szakemberként azonban az első kapuvári szervizben találtam állást – mesélt a kezdetekről a nyugdíjas műszerész. Szakmájához kapcsolódóan először rádiókat gyűjtött, ˝de azok aztán nem fértek be a lakásba˝. Negyven éve kezdte – akkor még csak a ˝szekrény tetején˝ – gyűjteni az elektroncsöveket, melyek napjainkban a garázsban kialakított tárolókban – rendszerezve, feliratozva – vannak kiállítva.

– Itthon szinte lehetetlen beszerezni a régi darabokat, annak ellenére, hogy a hazai elektronikai ipar két ˝nagyágyúval˝, a Tungsrammal és az Orionnal is büszkélkedhetett – mondta Nyeste József. A gyűjtemény darabjainak jó részét az interneten keresztül szerzi be, ám hangsúlyozta, nem tud versenyezni a nyugati gyűjtőkkel, hiszen a régi csövek között több ezer dolláros relikviák is vannak.

Nyeste József elektronikai gyűjteményében a húszas évektől napjainkig őriz értékes darabokat.
Nyeste József elektronikai gyűjteményében a húszas évektől napjainkig őriz értékes darabokat.

– Ez a gyűjtés is olyan, mint a többi szenvedély, először sok pénz kell hozzá, aztán meg még több – avatott be a részletekbe. Mindezek ellenére szorgalmasan rendszerezi, gazdagítja gyűjteményét, hiszen ezzel kielégíti szakmájából eredő egyfajta birtoklási vágyát is. Ahogy fogalmazott, ˝ez a gyűjtőszenvedély olyan betegség, ami nem szerepel az orvosi szakkönyvekben˝.

Legbecsesebb darabjai 1917–20-ból származnak, a legújabbak pedig azok a képcsövek, melyeket az utolsó katódsugárcsöves televíziókba építettek be. Féltve őrzött gyűjteményében nagyon sok ipartörténeti érdekességet őriz, több darab a második világháború hadszíntereiről való. Rajtuk többek közt a német Wehrmacht felirattal, de a modern amerikai légierő repülőgépeinek elektronikájából is akad néhány darab.

– A csöveken szinte végigkövethető, ahogy a háború alatt ugrásszerűen fejlődött az elektronikai ipar – tette hozzá Nyeste József.

A gyűjtő jelenleg rendszerezi és kartonozza a több mint háromezer darab alkatrészt. – Foglalkozom azzal a gondolattal is, hogy a nagyközönségnek, a szakmabelieknek megmutatnám a gyűjteményemet, napjainkban ennek az esetleges kapuvári kiállításnak a szervezése foglalkoztat – avatott be terveibe Nyeste József műszerész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári lehet az elnök

Kapuvár - A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ) szerdán délelőtt tíz… Tovább olvasom