Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tábordíjak: nullától napi háromezerig

Körkép - A Rábaköz településein általában az iskolák szervezik a diákok nyári programjait.

Vannak bentlakásos, de bejárós táborok is. Ezek általában ingyenesek vagy néhány ezer forintért vehetők igénybe. A Rábaköz mindkét kisvárosa szervez nyaralást az önkormányzatok balatoni táboraiba.


 TÁBORKERESŐ A KISALFÖLD ONLINE-on,
több mint 150 tábor közül válogathat >>Kónyban több „műfajban" is várja az iskola a gyereket a nyári szünidőben. Évek óta nagy sikerrel rendezik meg a kézművestábort. Célja, hogy a diákokat megismertessék azokkal a mesterségekkel, melyek régen a falvak mindennapjaiban is jelen voltak. Többek között kosárfonókkal, fazekasokkal, gyöngyfűzőkkel, gyékényesekkel találkozhatnak a gyerekek. A tábor egyhetes, a helyieknek bejárós, a vidékieknek bentlakásos. A szülőknek erre az időszakra 9 ezer forintot kell fizetniük. A kónyi iskola úszótanfolyamot is szervez minden nyáron. Idén a költségeket növelte, hogy nem Csornára, hanem Jánossomorjára vitték a tanulókat. Turiné Németh Mária, az intézmény igazgatója örömmel újságolta, hogy a kistérségen keresztül támogatást nyertek egy szintén egyhetes, „komplex" ismereteket adó tábor megrendezéséhez felső tagozatosoknak. Az érdeklődőket a kónyi iskola tagiskolájában, Győrsövényházára várják. Itt informatikai előadásokat hallgathatnak a gyerekek, de lesz néptáncoktatás, sportprogramok, környezetvédelmi órák. A tábor bentlakásos, hogy mennyibe kerül, még nem tudni. Ám mivel pályázati támogatásban részesülnek, megfizethető lesz a szülőknek.

A csornai családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársai több időpontban, egyhetes turnusban szerveznek nyári tábort. A 6–12 éves gyerekeket várják, számukra napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak. A résztvevőket kirándulni, strandolni viszik, illetve különböző programokra számíthatnak. És ami a legfontosabb, mindezt ingyenesen kapják a gyerekek.

Soboron néhány éve működik a Sobri Jóska Betyártábor. Csoportok, iskolák keresik fel, legutóbb pedig egy színjátszó csoport töltött ott néhány napot. Az üzemeltető, Nemes Lászlóné érdeklődésünkre elmondta: szerveznek olyan táborokat is, melyekre ők „toborozzák" a résztvevőket. Ezekben egy műfaj vagy téma köré szervezik a programokat. Legközelebb íjász- és vadásztábort tartanak. Itt az ősmagyar kultúrával, fegyverekkel ismertetik meg a jelentkezőket. A helyi vadásztársaság is részt vesz a munkában, ők a mostani vadászéletet mutatják be. A részvételi díj egy napra, teljes ellátással, kiegészítő programokkal 3 ezer forint naponta.

Soboron augusztus első hetében a beledi gyermekeket is várják. A dél-rábaközi nagyközség családsegítő szolgálatának vezetője, Odoricsné Buthi Krisztina elmondta: egyhetes, jelenlegi állás szerint térítéses tábort szerveznek, ahol lovaglással és többek között kézműves-foglalkozásokkal szórakoztatják a szolgálat tizenhat településéről érkező gyermekeket. – A tábor költségeire pályázatot nyújtottunk be idén is, sajnos a kiírás is eléggé megkésett, de ha nyerünk a pályázaton, akkor a szülői térítés nagymértékben csökkenni fog – jelentette ki Odoricsné. Soborra harminc gyermeket várnak, de nagyobb jelentkezés esetén sem küldenek el senkit. A családsegítő szolgálat vezetője hozzátette: augusztus közepén a hagyományos vásárosfalui rendezvényüket is megtartják és hétvégente a tizenhat település jó részén játszóházak keretében adnak nyári programot a kisebbeknek.

A kapuvári családsegítők is szerveztek nyári programokat. Az Erzsébet utcai vendégházban már több mint egy hete vendégeskednek a kapuvári gyermekek. A Rábaközi Művelődési Központ angol és német nyelvet tanuló, három- és tízéves korú gyermekeket foglalkoztat egy térítéses, de nem bentlakásos táborban. A napokban a néptáncosok, majd később a helyi művészeti iskola (Diamant) szervez tábort a néptánc és modern táncok iránt érdeklődőknek. A néptáncosok egy hétig a vendégházban, a Diamant szintén egy hétig a művelődési központban tartja foglalkozásait, melyekre bárkit szívesen látnak.

A Rábaköz mindkét városának iskolái szerveznek nyári táborozást a balatonakali, vonyarcvashegyi és balatongyöröki táborokba. Kovács Csaba, a táborok üzemeltetője elmondta: mind a csornai, mind a kapuvári iskolák rendszeresen küldenek diákokat a Balatonra, akár a másik város táborába is. Az akali táborba például a kapuvári kistérség gyermekei kedvezményes térítés ellenében utazhatnak, de szerveztek ide nyaralást a kapuvári sportolóknak, a bihari testvértelepülés fiataljainak és például a ministráns gyermekeknek is. A tábort nemrég újították fel, hárommillió forintból a vizesblokkokat hozták rendbe. – A kapuvári önkormányzatnak fizetendő bérleti díjat teljes mértékben visszaforgatjuk a tábor fejlesztésére, évente közel egymillió forintot, ám a mostanihoz hasonló munkák esetén néha többet is – jelentette ki Kovács Csaba.

Cs. K. A.–T. A

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb intézmény, hivatalnok

Csorna - Csornán a képviselő-testület döntése nyomán jelentősen átalakul az intézményhálózat. A közoktatás átszervezése mellett azért döntött a fenntartó, mert az ellátandó feladatok normatív állami támogatása az idei évtől drasztikusan csökkent, az önkormányzatnak saját forrásból egyre többet kell a fenntartásukra fordítani. Tovább olvasom