Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Szűkre szabott költségvetési keretek

Kevés pénz jut a kapuvári és a csornai művelődési központ költségvetéséből az úgynevezett „nem bevételes” programokra. Pénzügyi lehetőségeiket pályázatokból, terembérletből igyekeznek „korrigálni”, de térítésért az intézmény gyakran helyet ad cipő- és bútorvásároknak is.

Megkötött kezek

„ Több forrásból próbáljuk meg gyarapítani az elég szűkösre szabott költségvetésünket, így gyakran a ház profiljába nem illő helyzetekkel is meg kell alkudnunk" – nyilatkozta lapunknak Devecseri Zoltán. A kapuvári Rábaközi Művelődési Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta: megköti a kezüket, hogy általában csak 300–400 ezer forintot tudnak összesen fajsúlyosabb programokra (kiállításokra, író-olvasó találkozókra, kamaraestekre, hangversenyekre, ismeretterjesztő előadásokra) fordítani.

A szükség nagy úr

– A városi büdzséből kapott összeg mellett a helyi Tudományos Ismeretterjesztő Társulat is támogat bennünket ötven-százezer forinttal. A különféle pályázatokon nyert pénzből – idén ez közel egymillió forintot jelentett – főként eszközeinket korszerűsítjük. Így nemrég vásároltunk egy fénymásoló gépet és rendezvényeinkhez kiváló hangfalakat. Másfajta pénzügyi lehetőséget jelent az intézménynek, hogy kisebb üzemi rendezvényekhez, illetve nyelvtanfolyamokhoz bérbe adjuk a termeinket. Sajnos engedünk a szükségnek és előfordul az is, hogy egy cipő- vagy munkaruhavásár, vagy éppen egy rögtönzött „szatócsbolt" közepén találja magát a hozzánk látogató.
Devecseri Zoltán szerint a hagyományos népművelési módszerek csődöt mondtak, a hajdan népszerű nagyrendezvények – a gyakran irreálisan „elszaladt" fellépti díjak miatt – megfizethetetlenek.

Kiemeltek külön

A csornai művelődési központban sem sokkal könnyebb a helyzet. Ihászné Sebján Mária igazgató elmondta, hogy rendezvények szervezésére éves szinten hárommillió forintot kaptak a városi költségvetésből. Hozzátette, hogy külön finanszírozza az önkormányzat a kiemelt nagyrendezvényeket, például a Rábaközi Napok és Utcafesztivál programjait.
– Viszonyításként megemlítem, hogy például egy színvonalas színházi előadást hatszázezer forint alatt nem kapunk. Mivel ezek a nagyrendezvények szinte kivétel nélkül veszteségesek, felvetődik a kérdés: miből tudjuk a bevételt előteremteni? A gondjaink mellett örömet jelent, hogy ilyen esetben gyakran számíthatunk a helyi vállalkozók nagylelkű támogatására. Az elmúlt évvel ellentétben sajnos idén a célpályázatokkal nem volt szerencsénk. Nem mondhatunk le azokról a kistérségi, megyei rendezvényekről, amelyek a rezsiköltségek miatt csak kiadást jelentenek, de „benn tartanak" bennünket a megyei kulturális vérkeringésben.

Visszabillentett egyensúly

Kapuvárhoz hasonlóan a csornai művelődési központban is valamiképpen az állítja helyre a költségvetési egyensúlyt, hogy gazdálkodó szerveknek, művészeti iskoláknak adják bérbe termeiket. Szintén a rezsiköltségek finanszírozását könnyíti a délelőtti árusítások terembére, ugyan a „ruhapiac" nem illik a ház profiljába, de – ahogy az igazgató szavaiból kiderült – a helyiségek bérbeadásából évente körülbelül hárommillió forint kerül az intézmény kasszájába.
– Én lennék a legboldogabb, ha csak és kizárólag a kultúrával, a közművelődési feladatokkal foglalkozhatnánk. Ezzel szemben naponta kell a ránk érett épületfelújítási, eszközkorszerűsítési, raktározási és rakodási gondokkal, tennivalókkal megküzdenünk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bűnügyi vezető nagy ügyei

Nemzeti ünnepünk alkalmából az országos rendőrfőkapitány Világos István alezredest, a Csornai… Tovább olvasom