Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szűkös a költségvetés

A több mint kilencszáz lakost számláló Osli idei költségvetésének hiánya meghaladja a húszmillió forintot. Mivel további adót nem szándékoznak kivetni, az önkormányzat az eddigieknél is takarékosabban próbál gazdálkodni.
Az épület Osli igazi közösségi épülete lehetne.
Osli polgármesterének, Fodor Józsefnek nincs oka az ünneplésre, hisz az idei költségvetést húszmillió forintos hiánnyal fogadta el a képviselő-testület.

A támogatáshoz minden feltétel adott

A hiány fedezetére, akárcsak az előző években, pályázati pénzeket szeretnének igénybe venni. A polgármester reméli, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak nyújtandó támogatást most is megkapják, mivel annak elnyeréséhez minden feltétellel rendelkeznek.

A színvonalas oktatás létkérdés

Éves szinten száznegyvenmillió forintból gazdálkodnak, ám az iskola fenntartása – ahol csaknem nyolcvan gyerek tanul – negyvenmillió forintba kerül az önkormányzatnak. Azonban Fodor József úgy vélte, szükség van a nyolcosztályos iskolára, mert ez erősíti egyebek mellett a falu megtartóerejét. A nemrég kimért huszonnégy új építési telek nagy részét fiatal házasok vásárolták meg, nekik is fontos egy jól működő, színvonalas oktatást nyújtó községi iskola. Nem is árt a fiatalítás Oslinak, hiszen a falu első embere szerint sok a nyugdíjas a községben.

A polgármester szólt arról is, hogy további adók kivetésével már nem terhelhető a lakosság, az önkormányzatnak kell takarékosabban működni. Erről és más intézkedésekről évek óta tájékoztató füzetet adnak ki, s ezekben a község helyzetének javítására tesznek javaslatokat a helybelieknek.

Megújul a művelődési ház

Az idei év egyik kiemelt feladata lesz a polgármesteri hivatal áthelyezése a felújítandó művelődési házba. A jelenlegi hivatal helyiségeit pedig bérbe adnák, megtartva az épületben lévő idősek otthonát, amely mintegy tizenöt embernek biztosít helyet. A jelenleg meglehetősen romos állapotú művelődési ház rendbetétele több mint negyvenmillió forintba kerülne. A pénzt pályázati úton szándékoznak előteremteni.

Tornaszoba, könyvtár, gépterem egy fedél alatt

Az átalakítási tervek elkészültek, a munka várhatóan még ebben az évben elkezdődik és a helyi vezetők szándékai szerint tető alá is kerül az épület. Ez nem csak a polgármesteri hivatalnak ad otthont, lesz benne házasságkötő és oktatási terem, valamint egy majdnem háromszáz négyzetméteres tornaszoba is a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel együtt. Ezenkívül könyvtár és számítógépterem is helyet kap. A polgármester kiemelte, Oslinak még nem volt igazi közösségi épülete, a jövőben a faluház jellegű, felújított művelődési ház betöltheti ezt a funkciót.

Kapcsolódó cikkek >>

Területfejlesztés: szűkös költségvetés (2004-02-29) >>
Tízmilliárdos elvonás az önkormányzatoktól (2004-02-18) >>
További 120 milliárdos költségvetési megszorítás (2004-01-13) >>
Szűkített költségvetés (2003-02-13) >>
Szűkre szabott költségvetési keretek (2003-11-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a Gartai Népfőiskola

Tartalmas időszakot tudhat maga mögött a Gartai Népfőiskola. Amellett, hogy folyamatosan gyarapodott… Tovább olvasom