Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Szlovákiai magyarokkal az Európai Parlamentben

Mészáros Alajos szlovákiai EP-képviselő meghívására Brüsszelben járt a rábapordányi polgármester. „A kirándulás alatt olyan embereket ismerhettem meg, akik büszkék arra, hogy magyarnak születtek" – vélekedett Pásztorné Szakács Gabriella.

Pásztorné Szakács Gabriella Szlovákiában élő magyarokkal együtt utazott Brüsszelbe. Rábapordány több mint harminc éve testvértelepülési kapcsolatot ápol Csallóközkürttel, így kapott meghívást a rábaközi községvezető is Mészáros Alajos képviselőtől.

„Mészáros Alajos több alkalommal járt már megyénkben, de személyesen Csallóközkürtön találkoztunk. Akkor hívott meg az őszi látogatásra. Nagy élménnyel lettem gazdagabb, amiben jelentős része volt a határainkon túl élő magyar útitársaimnak" – mondta el a Kisalföldnek Pásztorné Szakács Gabriella.

Pásztorné Szakács Gabriella (képünkön jobbról a harmadik) a szlovákiai magyar képviselőkkel együtt járt az Európai Parlamentben.
Pásztorné Szakács Gabriella (képünkön jobbról a harmadik) a szlovákiai magyar képviselőkkel együtt járt az Európai Parlamentben.


A csoport megismerkedett Brüsszel történelmével, a belváros jellegzetes épületeivel. A szlovákiai magyar küldöttséget az Európai Parlamentben is körbevezették. Bauer Edit szlovákiai és Sógor Csaba csíkszeredai képviselők az EP működéséről, munkájáról, a kisebbségek helyzetéről, a határon túli magyarok lehetőségeiről tartottak előadást. „Mészáros Alajossal is találkoztunk, aki kérdésemre elmondta, legtöbbször magyarul beszél az üléseken. A magyarországi képviselők többségével jó a kapcsolata, velük az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportban közösen dolgoznak. Áder Jánossal két bizottságban is együttműködnek" – fogalmazott a polgármester.

Városnézésen is részt vettek. „A kirándulás alatt olyan embereket ismerhettem meg, akik büszkék arra, hogy magyarnak születtek, az anyanyelvükre, a közösség érdekeit tartják szem előtt és a rájuk bízott embereket felelősséggel szolgálják" – összegezte tapasztalatait a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változott a világ, s vele a gyerekek

Szent Gellért-díjjal ismerték el a közelmúltban Buti Ferencné csornai óvónő munkáját. A pedagógus… Tovább olvasom