Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Százmillió forintból új plébánia

Kapuvár - A megyés püspök szenteli fel ma az új kapuvári plébániát. A közel százmilliós épület adományokból, egyházmegyei támogatásból és a hívek hozzájárulásából épült meg. A régi épület jövő szeptembertől a katolikus óvodának ad otthont.

Ma szentelik fel: Közel negyvenmilliós adomány érkezett Amerikából

Ma délelőtt 11 órakor ünnepi szentmise keretében szentelik fel a kapuvári katolikus egyházközség új plébániáját. A Lóbarátok Körének tagjai kísérik a templomig dr. Pápai Lajos megyés püspököt.

– Öt évvel ezelőtt, még Kapui Jenő kanonokban fogant meg az ötlet egy új plébánia létesítésére, hiszen a jelenlegi épület immár nem tudja azt a szerepet betölteni, ami egy modern lelki központtól elvárható lenne – tájékoztatott a kapuvári plébános. Radó Tamás elmondta, az új plébánia helyén műemléki védettségű ház állt (az úgynevezett Szűcs-féle ház). Ennek homlokzatát meg kellett őrizni, ami meghosszabbította az engedélyezési eljárást.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök ma szenteli föl az új kapuvári plébániát.
Dr. Pápai Lajos megyés püspök ma szenteli föl az új kapuvári plébániát.


Az épület terveit Maráz Péter készítette és egy környékbeli cég az elmúlt szeptemberben kezdte meg az építkezést.

Az épület közel százmillióba került. A beruházás költségeihez az Egyesült Államokban élő, kapuvári származású Bárson Imre harminchatmillió forinttal járult hozzá. A régi plébánia szomszédos telkének eladásából harmincmillió forint jutott az új épületre, valamint az egyházmegye tizenötmillió forintja és a hívek adományai tették ki az építkezés költségeit.


Új plébánia Kapuváron

– Az új épület alsó részén a plébánia hivatala lesz, az emeletre pedig lakó- és vendégszobákat álmodott a tervező – ismertette a plébánia elosztását Tamás atya. Hozzátette, az új épület az egyházközség lelki központjának készült, ahol a hittanoktatás, előadások, bibliaórák és egyéb közösségi programok is helyet kapnak.

Radó Tamás elmondta, a régi épület némi rekonstrukció után, vélhetően jövő szeptembertől a katolikus óvodának ad otthont. Az intézmény tervezése már megkezdődött, az átalakítás költségeire már elkülönítették a keretet.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. alida 2008. június 16. 17:41
  „Én meg azt nem tudom, hogy, miért a gyerekeknek kell majd a régi épületbe menni, amit persze anno úgy hirdették, hogy fenntartása gazdaságtalan, sokat kell az újítására költeni. Jó és szép az új pélébánia. Csak sikerült kiharcolni”
 • 56. zsíroskenyér 2008. június 12. 20:49
  „A tied megkeményedett, úgy látszik”
 • 55. Tanító 2008. június 02. 09:22
  „Kedves "másik egyetemista"!
  Tökéletesen egyetértek magasröptű hozzászólásoddal, amiben a "nevem" helyesírását kifogásolod, nagyon helyénvalóan. Tanító. Mea culpa. Legyen mentségemre mondva, hogy idegennyelvű billentyűzeten dolgozom, amin nem mindig egyszerű a hosszú magánhangzók használata. Mégegyszer elnézést, - és remélem, ezáltal nem csorbul sem a szent magyar nyelv, sem pedig az értelmezhetőség. A fórumok, emilek és sms-ek nyelvezete ennél rosszabb állapotokat is ismer. A vesszők(nem) használata azonban már az érthetőség/értelmezhetőség rovására mehet. Ahhoz miért nem volt egy szavad sem?
  Azt írod, nem szóltam hozzá a témához. Ez volt a Te hozzászólásod? Ennyi?!
  No, akkor nagyon együgyűen gondolkodnék, ha azt hinném, hogy más név alatt nem nyilvánulsz meg, akár ezen a fórumon is.
  Igy ( az istennek sem találtam meg a hosszú nagy í bötüt!) hát Te se feltételezd, hogy az én véleményem ennyi volt.
  Egyetemista koromban nekem is voltak hasonló pökhendi beszólásaim, de aztán az ember feje benő, - egyeseké megkeményedik -, de mindenképpen mérlegeli, mikor érdemes megszólalnia.
  Üdvözlettel: Tanító”
 • 54. zsíroskenyér (a harmadik egyetemista) 2008. június 01. 22:44
  „Kedves egyetemista és mekong70,


  Akkor egy kis hermeneutika. Senki nem állította, hogy az új plébánia rossz dolog. Én eredetileg a "katolikus óvoda" fogalmát kérdőjeleztem meg, amely nyilvánvalóan az egyház ideológiai, represszív és hatalomorientált fegyvere (ha egyetemista vagy, hadd ajánjam ehhez Michel Foucault: Hatalom és diszkurzus és Louis Althusser: Ideológia és ideológiai államapparátusok c. műveit lefekvés előtti házi olvasmányként).


  Az egyház igenis ne szóljon bele (az előbb leírt okok miatt) a politikába, döntse el, mi akar lenni a pap, a lelkek pásztora, vagy politikus. Nyitva áll az út a politika előtt, csak akkor ne legyen álságos. Nyilvánvaló, a saját hatalmát félti. A templom lassan már a pártok melletti kortesbeszéd porondja.Lsd: Bölcskey Gusztáv versus "harangotfélreverő" Hegedüs LórándOK)


  A prédikáció szóra vonatkozó kérdésedről annyit, hogy az nem a "nyelvtan", hanem a "szótörténet", azon belül is a jelentésváltozás kategóriájába tartozik. A prédikáció eredetileg a "predicare" (azaz állítani valamit) igéből származik, amelyet az ókeresztény korban a szentbeszédekre, egyházi szónoklat értelemben használtak, később vándorolt ez át a "kioktatás" metaforikus helyére (is), azaz előbb volt vallási, mint profán kontextusban használatos.
  Köszönöm e profán értelemben vett "prédikációd", de attól tartok, a szó ab ovo egyházi kontextusa mellé (és nem helyé!) kapta jassznyelvi értelmemváltozatát.”
 • 53. biblia 2008. május 31. 14:43
  „Egyszerü hivőként irom igazi polgári értéket vall-va amire a szüleimtől példát láttam: Megbánod azt a napot mikor megbántod a papot!Ne felejtsétek és tartsátok szemelőtt fórum olvasók!”
 • 52. mekong70 2008. május 30. 19:21
  „Azért az tök jó, hogy mindig a hitetlenek vagy ,,a maguk módján hívők" akarják megmondani, hogy mit csináljon az egyház, hogyan viselkedjenek a papok stb. A legjobban az tetszik, hogy ,,a papok ne politizáljanak". Hát mi a francot csináljon egy közösség (lelki)vezetője? Persze sztem se lenne jó, ha napi politikai kérdésekben állást foglalnának(pl. benzin adótartalma), de az egyháznak és a papoknak kutya kötelességük megszólalni minden olyan kérdésben, ami az egyház tagjainak (hívők + papok) életét döntően befolyásolja, vagy az egyház erkölcsi tanításaival alapvetően ellentétes. Amelyik pap ezt nem teszi meg, alkalmatlan a hivatására.
  Zsíroskenyér! Egy kis nyelvtan: a prédikál szó nemcsak a szószékről való igehirdetést jelenti, hanem azt is, ha vki másokat erkölcsi kérdésekben oktat/kioktat. Ilyen pl. amikor a szülő hosszasan magyarázva oktatja gyermekét a helyes viselkedésre :)”
 • 51. egy másik egyetemista 2008. május 30. 16:57
  „Egy valóban fontos hozzászólást olvashattunk tanitótól, aki még nevét is rosszul írja, de magához a témához nem kíván hozzászólni!”
 • 50. tanitó 2008. május 30. 15:24
  „Te Egyetemista!
  Melyik egyetemre jársz, hogy ilyen a helyesírásod?!
  Hallottál már a vesszőről?
  Ej! Ej!
  Feketepont!:(”
 • 49. bocaccio 2008. május 30. 14:30
  „Drága Egyetemista!

  Ha már felnőttél, és van rálátásod dolgokra, akkor majd visszatérhetünk a dologra. Sajnos az élet nem minden esetben olyan egyszerű, mint aminek látszik. Zsebedics plébános urat szép, hogy véded, - de nem kell. 1969 (!) óta ismerem... A tornaterem csak egy az akciói közül, amik között van szép számmal kevésbé védeni való is (insider info).
  Engem pedig (előre mondom) ne sajnálj, a jót is észre szoktam venni.”
 • 48. egyetemista 2008. május 30. 10:30
  „Szerintem nagyon kellett már az új plébánia. A régi épület mér nagyon korszerütlen volt. Emeli a városképet is. Zsíroskenyér ne merd a Zsebedics tisztelendő urat bántani ha tudni akarod ő az aki kiharcolta hogy a katolikus iskolának tornaterme legyen. Fogalmad sincs hogy mit írsz. Csak sajnálni tudlak hogy mindenben a rosszat látot.”
 • 47. zsíroskenyér 2008. május 29. 09:08
  „Kedves Füzi Úr!

  Ha eredetileg nem a papokra vonatkozna a mondás, akkor valszeg más lett volna a megfogalmazás. Azért az árulkodó, hogy éppen az egyházi vonatkozásban fogalmazdott meg, nem?

  természetesen ő is gyarló, de ő neki kellene példát mutatnia. Az olyanféle lények, mint Hegedüs Lóránd (ifj és id), Bölcskei Gusztáv, Gyulai püspök álságosak és képmutatóak, ez nem gyarlóság kérdése, hanem tisztességé és becsületé. Én nem a papokat bántom általában, hanem azokat, akiknek a keresztény értékrend csak ideológiai fegyver, akik másokban (újabb szólás:) a szálkát is meglátják, a sajátjukban a gerendát sem. Másképp fogalmazva: bort isznak, és vizet prédikálnak.

  Ami az én életemet illeti, abban semmiféle "keserűség és irigység" nincsen, de mivel állampolgár vagyok, kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet a visszáságokra, és ez nem jogom, hanem alkotmányban rögzített kötelességem.

  Love, peace, happiness.”
 • 46. Füzi József 2008. május 28. 23:20
  „Kedves "zsíroskenyér"!

  Az általad idézett közmondás jelentése: Szavaival az ellenkezőjét mondja annak, mint ami a tetteiben megmutatkozik. Soha semmi köze nem volt a papi hivatáshoz, általános emberi tulajdonságok hívták életre magyar " találmány". Ilyenek is tudunk lenni... Te is én is és biztosan néha a pap is. De hisz Ő is ember gyarló és halandó mint mindenki, csak egy olyan hivatás rendeltetett neki amit nagyon kevesen válalnak. Sajnállak egy picit biztos nem vagy boldog az életed alakulásával ezért irsz ilyen keserűséggel....irigységgel....

  Keresd a jót! Másokban és Önmagadban is!!! Sokkel boldogabb éálted lehet.

  Üdvözlettel: Füzi Józsi”
 • 45. zsíroskenyér 2008. május 28. 22:42
  „A kereszténység is szektaként indult, csak szólok. A kapuvári pap valóban holtig építkezik, magának, meg vesz magának autót, ahogy Zsebedics tette. Kedves keresztény kolléga. Nem bizots, hogy a papok betartják azt, amit másoktól megkövetelenek. Nem véletléenül született a mondás: bort iszik és vizet prédikál. Na, ezt cáfold meg, kató néni!”
 • 44. kató2007 2008. május 28. 16:18
  „A kapuváriak örüljenek mert,mindíg jó papjaik voltak. Majd ha a szekták elnyelik a gyermekeiteket ,tizedet fizettek ,teljesen beleszólnak az életetekbe,visszasírjátok még ŐKET.Egyébként meg egy jó pap mindíg épít.(Lelket,közösségt,házat).Akinek nem tetszik mehet a SPAR fölé ugrálni.”
 • 43. antistar 2008. május 27. 20:54
  „Micsoda okos itt minddenki! Főleg azok akarják megmagyarázni a gazdasági dolgokat, akik maguktól még két forintot nem tudtak előteremteni!”
 • 42. bocaccio 2008. május 27. 18:57
  „No, most hogy tudjuk hány két kalács, forditsuk komolyabbra a témát!
  Kár lenne, ha elszállna a levegőbe a sok szép szó.
  Hogy mennyire közérdekű a téma, mi sem mutatja jobban, mint a hozzászólások kimagasló száma.
  Igaza van az előttem szólónak, mikor felhányja a névtelenség burkába burkolózó hányavetik szinvonaltalan beszólásait. Nem erre vannak a fórumok kitalálva, de sajnos ez az uralkodó tónus. Aki nem akar/tud/képes a fehér asztalnál az ellenfele (NEM ELLENSÉGE) szemébe nézve vitatkozni, véleményt ütköztetni, esetleg nem egyetérteni, de tolerálni, az szivesen szól be a TV-képernyők alján futó csikon, vagy ún. fórumokon. Mert állitólag szólásszabadság van, meg demokrácia. Szerintem meg egyik sem, ha ezek a fogalmak ezt takarják! Mert mindkettő komolyabb műfaj annál, hogy vissza szabadjon velük élni.
  Konkrétabban:
  Nem kellene a helyi visszásságok szóvátátelekor a helyi ügyekbe ,,magas" politikát belekeverni. Elég nekünk arról elgondolkodni, hogy itt helyben miért mennek úgy a dolgok, ahogy. Hogy ki mit lopott el odafönn, meg mennyire magyar a magyar, azt hagyjuk meg azoknak, akiknek ezt fejtegetni életcél, de legalábbis megélhetés. Maradjunk meg a földön, a Kisalföldön, azon belül is szűkebb pátriánkban. Ott próbáljuk meg úgy intézni közös és magános ügyeinket, hogy valamikor büszkén, de legalábbis tiszta tekintettel nézhessünk gyerekeink/unokáink szemébe, akikre egy élhető várost, egy élhető közösséget hagyunk hátra, vagy elmondhassuk, hogy megtettünk ezért minden tőlünk telhetőt.

  Ez lenne a ideális állapot.

  Ettől 2008-ban nagyon messze vagyunk. Az illetékesek is, akik mindenkor vállalják e nemes feladatot, és akiken ez számonkérhető elvileg.
  De mi sem vagyunk kivételek, mi sem döngethetjük a mellünket, hogy megtettük, amit megkövetelt a hon. Ki-ki képességei szerint. Ki-ki a saját háza táján. Mert akkor nem igy nézne kia városunk, nem igy néznének ki köztereink, nem igy nézne ki a élhetőség, nem igy nézne ki a közösségi élet. Persze, nem az én feladatom. Persze, megfizetnek valakit érte. No, de addig is megfoghatnánk a dolog végit, ha másért nem ,,megmutatni" azoknak, akiké a hivatal, hogy ha ti nem vagytok képesek rá, akkor majd jobb hiján magam... Talán még él egyikmásikunkban az atyai példamutatás, mint gyermeknevelő módszer tana.
  Meg hát ugye ne keresse más szemében az a szálkát, ki magáéban a gerendát feledi. Meg hát mindenki csak a saját háza előtt sepregessen. Mert hát ugye joga is csak annak van, ki a kötelességét is elvégezte...

  Igen, a számonkérésnél mindenki egyedül fog a biró előtt állni. Nagyon egyedül. Én is, más is.
  És a mindenkori plébános úr is. És nagyon hideg lesz akkoron, és nagyon egyedül fogjuk érezni magunkat. Főleg akkor, ha megkérdezik, mit tettél az én nevemben, és hogy vigyáztál a rádbizott báránykákra, és hogy sáfárkodtál a rádbizott javakkal és életekkel. De ezzel mindannyiunknak el kell számolni. Nem a fórumokon, nem a politikában, nem a nagy nyilvánosság előtt, hanem a az éjszaka és a halál magányában.

  Csak remélni tudom, hogy a 100 miós plébánia jó befektetés ebbe az irányba, és nem csak a mindenkori plebánosok mindenkori épitkező ösztönének (mert még nem volt olyan plebános a elmúlt ezer esztendőben, aki nem épitkezett volna) a megtestesülése. Az akol körül ólálkodó mindekori, báránybundába bújt, esetleg ,,mégnemországgyűlésiképviselő" farkasokról meg nem akarok elgondolkodni. Én tudom, ők miért néznek a szemembe, - de sajna, nem velem kell elszámolniuk, és a szavazatom sem kapják meg.

  Uraim, jó éjszakát!”
 • 41. Füzi József 2008. május 27. 15:02
  „Kedves Mindenki!

  A következő néhány gondolatot mindenkinek szerettel ajánlom, irigykedőknek, gratulálóknak, inteligens és kevésbé iskolázott hozzászólóknak egyaránt. Vegyük végre észre, hogy az ilyen fórumok, ahol névtelenül /pár kivételtől eltekintve.../ lehet kritizálni egymás hozzászólását, véleményét, politikai és egyházi hovatartozását, mind azt a SAJNÁLATOS irányt ERŐSÍTIK, hogy elvonják a figyelmünket az igazi problémákról. Egymásnak esünk, de közbe a gáz, a villany és a kenyér mindenkinek uo. drága. LAssan már ellopták a fejünk fölül az országot és mi még mindig kicsiny acsarkodásokkal egymással marakodunk. Jó lenne felébredni, megrázni magunkat és hívő-hitetlen, szegény és tehetősebb MAGYAR végre azt mondaná: elég volt!!! Mi magunk gyártjuk a problémákat széthúzás, irigység, káröröm...ez jellemzi ma a MAGYAR népet pedig nem volt ez mindíg így....
  Én azt gondolom, és hiszem, hogy egyszer majd mindenkinek el kell számolni azzal amit itt letett az asztalra, de ennél az elszámolásnál egyedül leszünk....

  Ne bátsátok egymást!!!

  A plébánia nagyon szép és modern...de nem arany a belseje... Ha építettél volna valamit mostanában akkor az árakon sem csodálkoznál. Az oviról meg annyit, hogy az is teljesen modern lesz szinte új. Mivel a régi plébánia is Műemléki védelem alatt van ezért nem lehet újat építeni a helyére. De ha ismernéd azokat az előírásokat, /építéshatóság, Egészségügy stb.../ amiknek meg kell feleni egy ovinak hogy működési engedélyt kapjon, okkor megnyugodnál, hogy az is szuper lesz!

  Szép napot és minden jót mindenkinek!

  Füzi Józsi, Kapuvár”
 • 40. azt hiszem, bocaccio vótam az imént 2008. május 26. 21:30
  „Hál istennek az óvasó(szemüvege)m még megvan!
  A többi meg nem baj, hogy elveszett.”
 • 39. Kojak 2008. május 26. 20:51
  „egy költő veszett el benned, meg egy kis irónia, gúny és még kitudja mi...”
 • 38. bocaccio 2008. május 26. 20:31
  „Hát biza, szíp ház!
  10 mióból szíp házat lehet épiteni, 20-ból még szebbet, - az 50-et még nem próbáltam.
  Szücs néni örvend, a mennyei similabdák között, hogy íly kegyes célra használtatik műemlék jellegű telke.
  Node: ,,Atyám bocsáss meg nékik, nem tudják, mit cselekszenek!" Mármint a fórumozók. Az irigyek és rosszindulatúak. Vagy nem volt gyerekszobájuk, vagy nem volt hittanórájuk.
  Mert ugyi, nem az 1-2 legényatyáé a birtok, hanem a közösségé. Ők beérnék 20-25 nm-rel, mint a régi szép, emberpróbáló és -formáló időkben. Szinte kereszt nekik a maradák 200 nm, meg a terasz, meg a többi ,,közösségi helyiség". Mert ugyi a közösség mindenek előtt.
  Atyák! Akik szenvedve, szemlesütve fogadták el annak idején nem a 40 miós örökséget, de az IKKA-Trabantot, Wartburgot, szines TV-t, satöbbit, ami az átkos fénykorában sokévi sóvárgást és kétkezi munkát jelentett a nematyáknak.
  Atyák! Akik azt tanulták a belterjes intézményekben (mert a 30-as években az atyaképzést leválasztották az egyetemi képzésről) idősebb belterjes atyáktól, hogy az élet apró-cseprő gondjai nem a ti gondotok, mert mindig van egy Mari néni a faluban, aki kimossa a zoknitokat, egy Piri ángyi, aki gondoskodik a meleg levesről, meg a mindennapi Lánchíd-konyakról, vagy egy Pirike, aki gondoskodik ...... Józsi bá meg lekaszálja az udvaron a füvet. Mert ugyi nem mindenki Nyírő Jósef, aki a bécsi Pázmáneum után a szolgálatot valóban szolgálatnak tekintette, amibe szinte belerokkant, amikor magára vette Isten igáját.

  Bizony uraim! Hol vagyunk mi ettől?!

  Igen, a plébánia legyen a közösség szive. Igen, a plébánia legyen a civil szféra húzó ereje. Igen, aplébánia legyen a közösségi élet küzéppontja - főleg, ha már ekkora. 2 slajmi nem tudja belakni azt a házat, oda élet kell.
  A plébánia ne csak adminisztrációt jelentsen az élet sarkpontjain, hanem ott történjen maga az élet! Igen, Úrnapján lehessen fröccsöt inni a megszentelt udvaron, igen, ott köszönthessük az új esztendőt, vagy búcsúztathassuk az ó-t. Igen, keresztelő után ne fusson szerteszét a család, hanem helyben lehessen az állófogadást megtartani. Igen, szenteste hadd jöjjön össze a közösség önnepelni, mielőtt mindenki eltávozik családjához. Folytassam?
  Az egyház szociális küldetéséről ezúttal nem kívánok vitát nyitni.

  Fórumozók!
  Ne keressetek csomót a kákán, ne magyarázzátok meg a megmagyarázgatatlant. Belülről ismerem a céget. Nagyon is. Bár ne ismerném! Azt is, ahogy működik, meg azt is, ahogy működhetne.
  Adja Isten, hogy az új épület betöltse azt a célját, amire létrehozták! És ne az maradjon, amire első pillanatban gondoltam: megint egy - újabb - Panama Kapuváron! (Értse mindenki úgy, ahhogy akarja, vagy előismeretei predestinálják! A szereplőket helyettesítse be mindenki vérmérséklete szerint!)

  Mer egyébként szíp ház!”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyales a neten

Magyarországon már kilenc webkamera van, amely gólyák fészkeit figyeli. Ebből nyolc fehér gólya, egy… Tovább olvasom