Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Számítanak az önkéntesekre

Körzeti tűzoltóverseny volt szombaton Csornán. Az esemény jelentőségét emelte, hogy a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. Így a versennyel párhuzamosan zajlottak a jubileumi megemlékezések is.
A reggeli órákban a kapuvári fúvószenekar ébresztette Csorna lakóit. Mögöttük az önkéntesek vonultak korhű egyenruhában, rég használatos, muzeális tűzoltókocsikkal. A színpompás menet az egykori tűzoltólaktanya helyére igyekezett, ahol az elmúlt 120 év emlékére helyezték el a tisztelet koszorúit. Ezután a Csornai Sportegyesület telepén ünnepélyesen nyitották meg a körzeti tűzoltóversenyt, melyen ötvenkilenc önkéntes tűzoltócsapat mérte össze tudását. A megnyitón kiemelkedő önkéntes tevékenységéért, helytállásáért jutalmat adtak át Kovács Istvánnak, aki a csornai egyesület legidősebb tagja, örökös, tiszteletbeli parancsnoka. Jutalmat vehetett át Szombati Sándor, Bognár Gábor, Bögös József és Kópházi Sándor is.
A versenyen jelen volt Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató is. P az országos főigazgató emlékserlegét adta át a csornai önkénteseknek. Tapasztalatait így összegezte:
– Gratulálok a csornai egyesület jubileumához, egyik legrégibb önkéntes egyesületünk a megyében. Ezenkívül a tűzoltás, bevetés tekintetében is a legtöbb tűzesetnél ők működnek közre. Az önkéntesek szerepe egyre nagyobb, melyet a statisztikák bizonyítanak: tavaly 298 esetnél segítettek be a hivatásos állománynak. Csorna és vonzáskörzete mindig híres volt magas színvonalú versenyeiről és idén sem kellett csalódnunk az önkéntesekben. Tűzvédelmi szempontból fontos a májusi időpont, hiszen a következő hónapok mezőgazdasági munkái mindig több munkát adnak a hivatásos állománynak. A versenyeken megnyugodva tapasztalhatjuk, hogy a gyakorlati munka során sem vallanak szégyent önkéntes kollégáink.
Tudós József alezredes, városi tűzoltóparancsnok örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal sorakoztak fel a csapatok.
– Az elmúlt évekhez képest fejlődtek az önkéntes egyesületek, ami a különböző pályázatoknak köszönhető. A csornaiak például sorra nyerik a kiírt pályázatokat, melyekből technikai felszereléseiket, ruházatukat tudják bővíteni. Eltűntek a lyukas tömlők, javulnak a sugárcsövek, gyakorlatilag ugyanúgy bevethetők, mint a hivatásos tűzoltók. A parancsnokságnak nagyon sokat segít, hogy a csornai önkéntesek jól felszereltek, bármikor lehet rájuk számítani.
Abdai Imre, a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke arra büszke, hogy a reggeli felvonuláson be tudták mutatni egyesületük múltját.
– Nagy szervezőmunka előzte meg a szombati rendezvényt, és úgy érzem, megérte a fáradságot. Azt hiszem, hogy ez a verseny és megemlékezés is bizonyítja, hogy van létjogosultságuk az önkénteseknek és próbáljuk feladatunkat a jövőben is magas színvonalon ellátni.

A végeredmény

Gyermek fiú és lány kategóriában első lett a csornai Széchenyi István Általános Iskola. Ifjúsági fiú kategóriában első Rábapordány, a lányoknál Farád. A felnőtt férfiaknál Bősárkány, a hölgyeknél Rábacsanak nyert.
„ Az önkéntes egyesületek sokszor a hivatásos tűzoltók helyett tartanak ügyeletet a parancsnokságon. De a vonulások során is segítenek nekünk, gyakran nem csak néhány óra erejéig, hiszen tavaly több esetben is huszonnégy órán keresztül oltottak. Két hét múlva Lébényben ünnepelünk, ahol szintén 120 éves az önkéntes egyesület, ők a mosonmagyaróvári

körzeti versenynek adnak otthont. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapok a Rábaközben

Hétvégén két helyen is falunapot rendeznek a Rábaközben. Hövejen és Babóton is színes programokkal… Tovább olvasom