Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Régi hagyományt élesztettek újra

Nem elég a háromszázhatvanöt napból egyszer odafigyelni a természetre – hangzott el vasárnap délelőtt Bogyoszlón, miként az is, hogy komoly felelősséggel tartozunk a természeti környezetünkért.
Dr. Kárpáti László Koszorúzás előtt a Tölös erdőben.
A természet megtréfálta a madarak és fák napja szervezőit, ugyanis a vasárnap hajnali kiadós eső alaposan átírta az eredeti forgatókönyvet. A csapadék miatt nehezen lehetett járni az erdei utakon, ezért nem a bogyoszlói Tölös erdőben, hanem a művelődési ház udvarán kezdődött a megyei önkormányzat által szervezett rendezvény. Ugyanott készültek a finom vadételek és a halászlé is, ínycsiklandó illatokkal árasztva el a környéket.

Az egybegyűlteket a házigazda Pintér Csaba, a bogyoszlói Tölösi Erdőbirtokossági Társulat elnöke üdvözölte, és köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak, hogy megrendezhetik a megyei madarak és fák napját. Megemlítette, hogy a falu szülötte, az egykori kiváló természettudós Király Iván emlékének is adózva egy kis erdei iskolát szeretnének létrehozni, s így a községgel összeforrhatna ez a rendezvény.

Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében egyebek mellett kiemelte, hogy harmóniában kell élni a természettel. Mint megjegyezte, fontos, hogy évente egy napon megemlékezzünk a madarak, fák napjáról, de nem elég a háromszázhatvanöt napból egyszer odafigyelni a természetre.

Áder János, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a madarak és a fák különös szerepet játszanak életünkben, megkerülhetetlen jelképei az emberi kultúrának. Hangsúlyozta, hogy komoly felelősséggel tartozunk természeti környezetünkért, azért a környezetért, amely érzékeny egyensúlyokból áll, s amely addig képes megőrizni megújulási képességét, amíg nem érik jóvátehetetlen károk biológiai rendszerét.

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója örömét fejezte ki, hogy sokan vettek részt az ünnepségen.
„ Az emberiség a rossz lelkiismerete megnyugtatására állandóan újabb és újabb napokat szentel valamelyik elhanyagolt területnek."
Kifejtette, hogy egy régi szép hagyományt elevenített fel a megye, hisz a madarak és fák napja százéves intézmény, amit sokszor elhanyagoltunk, de nagyon sok embert, gyermeket hozzásegített ahhoz, hogy ne csak megismerje a természetet, hanem találkozzon vele és megszeresse azt.

A beszédek és a helyi néptáncosok májusfát kitáncoló műsora után többen felkerekedtek és terepjárókkal, lovas kocsikkal a Tölös erdőbe indultak. S az ottani erdészház falán lévő millenniumi emléktábla mellett koszorút helyezett el Áder János, Szakács Imre, dr. Kárpáti László, valamint Nagy Imre, a Rábaközi Vadászszövetség elnöke és Giczi Ferenc, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének alelnöke. Ezt követően a résztvevők néhány fát is elültettek a Tölös erdő szélén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A projektötletekről is döntöttek

Új iskolaigazgatók kinevezéséről döntött csütörtöki ülésén a csornai önkormányzat… Tovább olvasom