Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Rábaközkutatók napja elsőként

A Rábaközben kutató helytörténészeket fogja és hozza össze a közelmúltban megalakult Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.
Alapítói azt szeretnék, ha a helytörténészek ismernék és segítenék egymást. A hétvégén Kapuváron tartották meg az első Rábaköz-kutatók napját.

Előadásokat, helytörténeti csemegéket hallhattak az érdeklődők az előadásokon. Néma Sándor, a győri levéltár igazgatója a Rábaköz fogalmának és területének változásairól számolt be, korabeli térképekkel illusztrálva mondandóját.

Galéria!

Dr. Dominkovits Péter, a soproni levéltár igazgatója arról beszélt, milyen lehetőségei vannak a térség helytörténeti kutatóinak intézményében. Összeírásokkal, lajstromokkal, családi levelekkel, községi folyamodványokkal ismertette meg az érdeklődőket.

Pavlóczki Béla történelemtanár báró Berg Gusztáv életét, a nevéhez fűződő fejlesztéseket, de hétköznapjait is bemutatta előadásában. Pölöskei Sándor nyugalmazott iskolaigazgató a lengyel hadifoglyok megyénkbeli életébe avatta be a helytörténészeket. Személyes emlékeit, élményeit is elmesélte. Szilvási Réka, a csornai Hunyadi-gimnázium tanulója a lakóhelyén, Egyeden álló kastély múltját tárta fel. Dr. Némethné István Erzsébet, Hövej polgármestere a höveji csipke helyzetéről, óvásáról számolt be.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapuvári utóvédharcairól, a megtorlás kezdetéről tartott előadást Németh D. László, a Kapucom Kft. ügyvezetője. Balsay Endre nyugalmazott erdőmérnök Menekülés a hazából címmel ismertette kutatásai eredményét.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata következő, hasonló rendezvényét jövő tavasszal Csornán rendezi meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házat vásároltak a falumúzeumnak

Az óvodájára két és fél millió forintot költött, az iskolájára huszonkétmilliót szán a bágyogszováti önkormányzat. Tovább olvasom