Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Rábaközi Korona a cukorgyárért

A cukorgyártás újraindítására - közel száz taggal - megalakult a Rábaközi Korona Szövetkezet. A szervezet vezetői szerint a kvóták újraosztásáig az élelmiszer-termelés egyéb területeibe is belevágnak.
Néhány napja Csornán alakult meg a rábaközi cukortermelés elindítását zászlajára tűző Rábaközi Korona Szövetkezet. A kizárólag termelőtevékenységet folytató gazdák közel százan hozták létre a szervezetet, jobbára megyei alapító tagokkal, ám a szomszédos Komárom és Vas megyéből is képviseltetik magukat a gazdák.

– A termelők eltökélt szándéka a hazai cukorgyártás újraindításának elősegítése a megyében, ahol a hajdani petőházi cukorgyár bezárása komoly veszteséget okozott nemcsak a térség agráriumának és munkavállalóinak, hanem a magyar gazdaságnak is – mondta el lapunknak Kamocsárné Mező Szilvia igazgatósági tag.

A gazdák szervezkedése már május óta tart, akkoriban a kapuvári Kiss M. Vencel vetette fel a helyi cukorgyártás lehetőségét. – A kapuvári és a vele párhuzamos csornai kezdeményezés szálai a Rábaközi Korona Szövetkezet alapításával egybefonódtak és egységesen próbáljuk a térség, valamint a határos régió termelőinek érdekeit érvényesíteni egy lehetséges rábaközi cukorgyár beindításáért – tette hozzá az igazgatóság tagja.

Gazdagyűlés: Közel száz taggal alakítottak szövetkezetet jobbára megyeiekkel, ám Komárom és Vas megyéből is képviseltetik magukat a gazdák.
Gazdagyűlés: Közel száz taggal alakítottak szövetkezetet jobbára megyeiekkel, ám Komárom és Vas megyéből is képviseltetik magukat a gazdák.


Dr. Kollár Gábor, a szövetkezet elnöke kifejtette, tisztában vannak azzal, hogy a hazai cukorgyártás ismételt beindítása csupán az Európai Unió által megszabott kvótarendszer felülvizsgálatától és újraelosztásától függően lehetséges. A Rábaközi Korona Szövetkezet alapító tagjai azonban kivétel nélkül nemzetgazdasági érdeknek tekintik a hazai cukorgyártás kérdését. A termelők ennek érdekében a kormányzat célkitűzéseit minden tekintetben készek támogatni. Egyúttal remélik, hogy együttműködési szándék mutatkozik a döntéshozók részéről is a megyében megvalósuló cukorgyár kérdésében.

A Rábaközi Korona Szövetkezetbe a megye termelőin kívül a környező megyék gazdái is csatlakoztak. Mint ismeretes, két szomszédos megyében folyt cukorgyártás az 1990-es évek végéig: a Komárom megyei Ácson, valamint a Vas megyei Sárváron. Emiatt a szövetkezetalapítás során úgy határoztak, hogy nem kizárólag megyei termelőket várnak, hanem minden olyan szomszédos megyei tagot, ahol a cukorrépa-termesztésnek hagyományai voltak.

„Meggyőződésünk, hogy a hazai cukorrépa-termesztés közel egyharmadát jelentő potenciális északnyugat-magyarországi területtel a hazai cukorgyártás újraindításáért végzendő munka során a Rábaközi Korona Szövetkezet reális erőt képvisel majd a jövőben. Ennek érdekében együtt kívánunk működni minden olyan szervezettel, melynek zászlaján a hazai élelmiszer-feldolgozás, a hazai termékek és a hazai munkahelyek védelme szerepel" – fogalmazott dr. Kollár Gábor, a szövetkezet ötletgazdája és elnöke. A Kisalföldnek elmondta, az uniós kvóták újraosztásáig (2014-ig) a szövetkezet egyéb tevékenységbe is belevág, többek között a tagság egységes beszerzéseit és más mezőgazdaságitermék-feldolgozási tevékenységet is koordinál.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2011. szeptember 26. 10:57
  „Emlékszem még azokra az időkre, amikor az eszetlen privatizáció folyt, még Antall József kormánya idején, meg később is. Az érintettek mellőzésével végrehajtott a "szent" privatizáció mindenhatóságát nem szabadott megkérdőjelezni, pedig voltunk néhányan akik másképpen képzeltük a magánosítást. Lám itt az eredmény, míg az andaui túlsó faluvégen 5 km-re a határtól gyűlik a placcon a répa, a mieink Kaposvárra szállítanak.
  Igen sok erő és energia kellene ahhoz, hogy répatermesztésre nagyon alkalmas Rábaköz meg alkossa a maga gyárát. Őszintén mondom és nem bízok benne, de mégis kívánom sikerüljön!”
 • 2. KAP 2011. szeptember 24. 16:27
  „Hogy is van ez? Most mindenki répát akar termelni, meg cukorgyárat építeni. Pár éve a termelők (talán ugyanazok is, akik most gyárat alapítanának, persze tisztelet a kivételnek) azért kaptak komoly pénzt, hogy felhagyjanak a répatermeléssel, mindenki teljesen önként és szabadon dönthetett. Aki akkor felhagyott a répatermeléssel, az maradjon a repcénél, búzánál, kukoricánál.”
 • 1. KAP 2011. szeptember 24. 16:19
  „Érdekes hogy most mindenki cukorrépát akar termelni, meg gyárat építeni. Korábban meg ugyanezek a termelők -tisztelet a kivételnek- visszaadták a kvótájukat és felhagytak a répatermesztéssel (komoly pénzért cserébe).Hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltják a kónyi kutyákat

Kutyaoltás lesz a településen szeptember 23-án, pénteken reggel nyolc órától délelőtt tíz óráig. Tovább olvasom