Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Polgármesteri milliók a falu fejlesztésére

Pásztori - Önerőből alakított ki a pásztori önkormányzat két bérlakást a volt községháza épületében. Az otthonokat fiatal, kisgyerekes házaspárok kapták meg hat évre. A község vezetői a lélekszámcsökkenés megállításának egyik eszközeként döntöttek a beruházás mellett. A két, egyenként 50 négyzetméteres lakás egyikébe Csornáról költöznek vissza a lakók, a másikba helybeliek bútoroznak. Roncs Gábor polgármester arról beszélt a Kisalföldnek, hogyan sikerült héttel növelni a település lakóinak számát.
– Az egyik családban a feleség pásztori, de eddig Csornán laktak. Ők most négyen hazajönnek. A másik bérlőink eddig is a községben éltek, egy kisgyerekekkel. Ám, ha nincs ez a lehetőség, valószínűleg ők sem maradtak volna itthon. Így jön ki a hét ember – számolgatott Roncs Gábor polgármester. – Nem is titkolt szándékunk, hogy a helyi fiatalokat itthon szeretnénk tartani. Ezt a célt szolgálja most a két lakás is. A népességfogyás megállításához persze kevés lesz ez a kétszer ötven négyzetméter, de mi amit lehet, megteszünk.

A pásztori önkormányzat ötmillió forintot költött a beruházásra. Úgy tervezték először, hogy pályázati támogatásból alakítják ki a lakásokat, ám nem találtak megfelelő kiírást.

Így az elmúlt évek takarékos gazdál-kodása, illetvea polgármester felajánlott tiszteletdíja jelentette a forrást.

Hideg Zoltánné egyelpre még dobozok között, ám napokon belül beköltöznek új otthonukba.
Hideg Zoltánné egyelpre még dobozok között, ám napokon belül beköltöznek új otthonukba.

A lakásokhoz nappali, hálószoba, belépő, fürdő, konyha és étkező tartozik, gázfűtéssel, illetve kerékpártároló áll a lakók rendelkezésére. Az önkormányzat által állított feltételek is kedvezők. A szerződést tehát hat évre kötik, jelképes bérleti díjjal. Ha letelik a hat esztendő, az önkormányzat akkor sem akarja a fiatalok „kezét elengedni".

– Úgy gondoltuk, ha hat év után úgy döntenek a családok, hogy maradnak Pásztoriban, házat vesznek, vagy építkeznek, az addig befizetett bérleti díjat egyösszegben visszakapják. Azaz, 720 ezer forinttal segítjük önálló otthonhoz jutásukat-mondta Roncs Gábor. – További terveink között az is szerepel, hogy építési telkeket vásárolunk a faluban, amiket aztán kedvezményesen, jelképes áron adnánk tovább az itt letelepedőknek.

Az egyik bérlakást a Hideg család kapta meg. Ők azok, akik két kisgyerekkel Csornáról költöznek haza. Hideg Zoltánné úgy fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére, hogy nagyon jól jött számukra a lakás.

– Szerettünk volna visszaköltözni a községbe, de eddig nem volt lehetőségünk rá. Most azonban az önkormányzat segítségét elfogadva valóra válthatjuk elképzelésünket. Úgyb tervezzük, hogy itt is maradunk, építkezünk, vagy házat vásárolunk-fejtette ki Hideg Zoltánné.

Fejlesztések a tiszteletdíjból

Roncs Gábor polgármester tiszteletdíját megválasztáskor, 2006-ban 98 ezer forintban állapították meg. Ez azt jelenti, hogy a falu vezetője az így ki nem fizetett járulékokkal együtt 131 ezer forintot hagyott a község kasszájában havonta. A jelenlegi köztisztviselői illetményalappal számolva ez az összeg már 156 ezer forint. Két év alatt 3,2 millió forintot spórolt tehát településének. Ebből a pénzből fordítottak a polgármesteri hivatal tetőcseréjére, a templom mögötti tér gondozására, a közterületek parkosítására, a temető parkolójának rendbetételére.


Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2008. november 19. 13:48
    „Garatulálok! Így kell példát mutatni....hahó többi polgármester és képviselő, vettétek a lapot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét után lemondott a vezető

Csorna - Két hét után lemondott a csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ november elsejével… Tovább olvasom