Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Polgármesteri autó helyett fogorvosi szék

Közel négymilliárdos főösszeg mellett – kiemelkedő – félmilliárdos hiánnyal fogadták el Kapuvár idei költségvetését. Az önkormányzat új autója helyett fogorvosi széket szavaztak meg a képviselők. Közhasznú társaság lesz a művelődési központból.
Nem volt hiány kampányízű hozzászólásokból a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén. Elsőként a város idei költségvetéséről tárgyaltak a képviselők. E szerint Kapuvár idei büdzséjének főösszege 3,6 milliárd forint. Ez valamivel több, mint az elmúlt évben, hozzákapcsolódik azonban az utóbbi évek legmagasabb hiánya is.

Az ötszáztízmilliós hiány egy része az áthúzódó fejlesztések miatt keletkezett. A testület bizottsági elnökei szerint ez az összeg még kezelhető, de kiemelt takarékosságra int.

Ennek egyik megnyilvánulásaként a képviselők leszavazták a városháza tervezett autóvásárlását. Az erre a célra elkülönített pénzből a házhelyi rendelő fogorvosi székét vásárolják meg.

Elhúzódó távhőügy

A költségvetés vitájakor több képviselő, így Varga Géza (független) is az intézmények takarékosabb gazdálkodását kérték számon. Itt merült fel a városi távhő problémája. A képviselő szerint az utóbbi évek elmaradt intézkedéseiből már milliókat takaríthatott volna meg a város, ha az intézmények takarékosabb fűtésrendszert vezetnének be. Tervek azonban már léteznek a távhőről való leválásra, jelenleg a gimnázium és a művelődési központ rendszerét vizsgálják.

Horváth Ferenc (MSZP) szerint a távhőről való leválás élete egyik legjobb döntése volt. Más képviselők úgy vélik, a lakótelepi leválások nem oldják meg a rendszeren maradók problémáját. Mivel a távhőszolgáltatásra kiírt pályázat ezen a testületi ülésen sem dőlt el, vélhetően októbertől hasonlóan magas távhődíjjal számolhatnak a kapuváriak.

Elnapolták a szemétdíj emelését

A városatyák beszámolót hallgattak meg a Rekultív Kft. működéséről. A cég képviseletében Ágota Zsolt ügyvezető mintegy tizenöt százalékos díjemelést terjesztett a testület elé. A városatyák azonban csak ötszázalékos emelést javasoltak a plénumnak. A döntést végül – az ügyvezető kérésére – elnapolták.

Hosszas vita alakult ki az idei útfelújításokról. A városfejlesztési iroda javaslatát Kóczán Zoltán (Fidesz), a városfejlesztési bizottság elnöke módosította. E szerint végre sor kerül a Táncsics utca végének rendbetételére. Szó volt a Sport és Bercsényi utcák felújításáról is, a munkák azonban csak az új rendőrségi épület építésének befejezése után kezdődnének.

Átszervezik a művelődési házat

A Rábaközi Művelődési Központ vezetőjének mandátuma idén nyáron lejár. A testület egy része nemcsak vezető-, de szerkezetváltást is szeretne. Az átalakításról minisztériumi állásfoglalást is kért a városháza. Biró Péter polgármester szerint nem érdemes közhasznú társasággá (kht.) átalakítani az intézményt, inkább vezetőváltással tegyék eredményesebbé a működést. A testület nagyobb része azonban – személyeskedő viták után – megszavazta a kht. létrehozásáról szóló indítványt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek a leggondosabb tulajdonosok

Győr-Moson-Sopron megye még mindig népszerű a külföldi ingatlanvásárlók körében. A megyei közigazgatási hivatal adatai szerint 2005 utolsó negyedében megyénk településein összesen hatvannyolc külföldi szerzett ingatlant. Negyven lakóház és lakás, illetve tizenkilenc beépítetlen terület került külföldi kézre az említett időszakban. A legtöbben – harmincnégyen – Ausztriából érkeztek. Tovább olvasom