Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Pápa-Csorna: új menetrend, elégedett utasok

Szeptembertől új, a szaktárca által jóváhagyott menetrenddel közlekednek a vonatok a Csorna–Pápa vonalon. A helyiek ugyan találtak hibákat, de az előző tervezethez képest – ahogy mondják – ez is nagy eredmény.
A vasúttársaság által előzetesen javasolt menetrend nem felelt meg a helyieknek. Úgy vélték, nem az utasok érdekeit szolgálja, ráadásul a MÁV nem is szeptembertől akarta bevezetni a változásokat. Az új menetrend – kisebb kiigazítással – azonban már úgy tűnik, elfogadható a vonal mentén élőknek is.

Feld István Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja a Kisalföldnek elmondta: maradtak még hibák. Egy súlyosat, mielőbb javítandót említett a szakember.

– A legnagyobb probléma reggel van. A járat ugyanis 7.03-kor érkezik Pápára, ez a diákoknak nagyon korai, ráadásul a vonat Csornán és Pápán is lekési a fővonali csatlakozásokat. Csornán a Győr felől érkezőt, Pápán a Zalaegerszeg és Keszthely felé indulót. A megoldás az lenne, ha eltolnák a járatokat 20 perccel – foglalta össze.

Feld István Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja hozzátette: a reggeli, győri csatlakozás gondja viszont megoldódott, ugyanis a MÁV a Csornáról hét óra hat perckor induló intercityn lehetővé teszi, hogy a Csorna–Pápa vonalról érkezőknek ne kelljen pót- és helyjegyet váltaniuk. „Az intézkedéssel Győr felé a diákok kiemelkedően jó szolgáltatást kapnak. Valamennyi érintett település esetében 20–30 perc takarítható majd meg a buszokhoz képest"– jegyezte meg Feld István Márton.

Az említett pápai érkezés kiigazítása miatt Németh Gergely szanyi polgármester már el is küldte véleményét az illetékeseknek. Azt kérte a községvezető, hogy javítsák ki a menetrendet a Feld István Márton által javasoltak szerint.

– Ha ez is megtörténik, tényleg elfogadható menetrend szerint utazhatnak a falubeliek. Sikerült elérni a szeptemberi váltást, ami az iskolakezdés miatt nagyon fontos volt. Úgy látszik, a MÁV-nál is megértették, hogy ők is a közért dolgoznak. Azt is tudomásul vették, hogy nekik is feladatuk a kormányprogramot végrehajtani – fejtette ki véleményét a szanyi polgármester.

Menetrend. A minisztérium által jóváhagyott menetrend szerint Csornáról hat óra után tíz perccel indul az első járat. Ezután fél nyolckor, kilenc óra ötkor, tizenkét óra hatkor ülhetnek vonatra a vonalon. Délután egy óra tízkor, három óra huszonötkor, öt óra hat perckor, hat óra hétkor, kilenc óra háromkor és végül éjjel tizenegy óra tizenegy perckor indul Pápára a szerelvény.

Zöld jelzést kapott a helyiek által kért menetrend a minisztériumban. Felvételünkön Csonka Eleonóra vezető jegyvizsgáló indítja a szerelvényt Pápára.

Olvasóink írták

 • 18. dpista 2010. augusztus 29. 23:39
  „gjozsi88! A te figyelmedet is szeretnénk felhívni, hogy három pár vonat esetében ne várj csodát! Vagyis ez maga a csoda, hogy ennyien utaznak elég rossz időben közlekedő vonatokon. Ha te buszozol, akkor már én nem szálljak bele a költségekbe jó? Megbeszéltük? Nekem az is pazarlás! Meg mi alapon fizessek bele a Viharsarokban vagy az Ormánságban busszal utazók "működési költéseibe"? Életemben nem fogok arra utazni! Oldják meg maguk! Mi vagyok én is? Jótékonysági szervezet? Egyetértünk?

  Volt itt busz, vonatpótló, de olyan idétlenül közlekedett olyan hosszú menetidővel, hogy utast azokon alig lehetett látni. Fél év után meg is szűntek.
  A térségben a vonat lehet alternatíva. Utakra rövid időn belül úgy sem költenek. Buszjáratok esetében nagy változás úgy sem lesz. A hosszabb menetidővel, sokkal többe kerülő naponta egy-kétszer közlekedő karácsonyfajáratokkal meg nem lehet normális szolgáltatást biztosítani. Ha lehetne akkor megnyugodhatsz nem menne ez a műsor a vasútvonal érdekében.”
 • 17. gjozsi88 2010. augusztus 29. 11:16
  „Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az ujra inditott vonatokon az utas átlagszám nem haladja meg a 30-at, a pápa -csornai vonalon a 18-at!
  Ehhez nem egy kötöttpályás közlekedési eszköz kell, drágán, hanem elég lenne egy kisbusz is!
  Persze más lenne a fekvés, ha a működési költségeit (a két mód közti különbözet mértékét) átháritanák az érintettekre! Az utasokra illetve az önkormányzatokra, hogy ne mindannyian fizessük a pazarlást!”
 • 16. xen 2010. augusztus 26. 21:38
  „de buta vagy...”
 • 15. Csajsziland 2010. augusztus 26. 11:21
  „Aki mondjuk naponta másfél órát utazik, annak nem mindegy, hogy fél óra plusz vagy mínusz.
  Mankapunka, jó szórakozást a gyerekeidnek az állomáson. :$”
 • 14. xen 2010. augusztus 25. 20:46
  „https://www.gysev.hu/portal/page/portal/INTERNET/GYSEV_ONLINE_3?p_action=hirmegjelenites&p_hir_

  mai infó!
  a GYSEV-nek tetszik....”
 • 13. mauz 2010. augusztus 25. 20:20
  „Amit eddig leszűrtem:

  Aki bejár iskolába, dolgozni, vagy rendszeresen utazik vonattal, az örül az új menetrendnek.

  Aki életében nem ült még vonaton, talán buszon sem, az meg azon kesereg, hogy "mennyibe kerül ez az adófizetőknek"

  Én is mindjárt elkezdek keseregni, hogy mennyibe kerülnek a kötelező mellrákszűrések, mert szerintem rohadtul sokba, és én különben is férfi vagyok...

  Összességében tehát a menetrend jobb, mint a régi, aki meg károg, az le van ejtve...”
 • 12. Freehill 2010. augusztus 25. 14:20
  „#10: a vonal üzemben tartása valóban sokba kerül, de ha már megvan, akkor az, hogy a vonat utast szállít, nem kerül sokkal többe, mint ha a személyzettel együtt ácsorogna... Ha jó a menetrend, akkor annyi utas biztosan lesz, amennyi kitermeli a vontatási költséget.”
 • 11. Freehill 2010. augusztus 25. 14:15
  „#8: Győr azért nagyobb város, mint Pápa, a Tétről Marcalvárosba járók tényleg kicsit korábban itt vannak (bár nem egy órával korábban), de azokra is kell gondolni, akik mondjuk a Szent-Györgyibe utaznak. Pápa esetén viszont szerintem is jogos a kérés, bár biztos van olyan, aki szeret korán kelni, hogy "cigizhessen, szórakozhasson az állomáson", de nem hiszem, hogy ez cél lenne, és a többségtől értelmetlenül rabolna el minden nap fél órát (ezt nyilván Te sem gondoltad komolyan).”
 • 10. lacuslaszlo 2010. augusztus 25. 14:04
  „Ugye majd arról is olvashatunk mibe kerülnek ezek a dicshimnusszal beharangozott utazások ???????”
 • 9. Foglalt 2010. augusztus 25. 14:04
  „Aki kék skodával jár akár a lakástól 500 méterre is, annak eszébe sem jut ilyenen agyalni,mert van aki a segge alá rakta.Így van vagy nem?Régen nem volt autó mégis jártunk suliba.Most meg.....még a gyereknek gyalogolnia sem kell,el van mindenki kényelmesedve.A szülők meg némely emberek ilyenen marják egymást mintha ránk lenne bízva a döntés."Mindenki maradjon meg a saját kaptafájánál"- én azt mondom”
 • 8. Mankapunka 2010. augusztus 25. 13:24
  „Én úgy tudom,hogy a vonatok magyarországon késnek,úgyhogy nem kell félnetek,hogy időben beér a vonat az állomásra.

  Legalább a gyerekek addig tudnak cigizni,meg szórakozni az állomáson,míg jön a 8 óra.
  Had legyen már az a gyerek egy kicsit magára is utalva,nem kell,hogy állandóan a ház mellett játszon.

  Ezért olyan tutyi-mutyik a mai gyerekek,mert háztól házig akarjátok őket hordani.

  Nehogy azt gondoljátok,hogy a téti gyerekek Győrbe 7:45-re érnek az iskolába. Itt van a busz már 7:20-kor a lakótelepen,és mégse haltak meg,mert jött a tél.”
 • 7. Freehill 2010. augusztus 25. 12:20
  „#3: ha normális a kínálat, jók a csatlakozások, akkor szerintem azért lesz utas. Ha reggel 8-ra 20-30 perccel korábban Győrbe lehet érni, mint közúton, és délután visszafelé is van választék (nem csak 1 járat, ami vagy jó, vagy nem), arra biztosan lesz kereslet. Az érthető, ha a jelenlegi 3 vonatpáron alig vannak, és az is, hogy a megszüntetés előtti több, de nem jól csatlakozó vonat kihasználtsága gyenge volt. Szóval szerintem érdemes megvárni az új menetrend tapasztalatait, és csak utána véleményt mondani.”
 • 6. Csajsziland 2010. augusztus 25. 12:01
  „Mankapunka!
  Te kiraknád a gyerekedet 7-kor az utcára? Főleg télen? (nem beszélve arról, mikor kell ahhoz kelnie, hogy elérje azt a vonatot, ami 7:03-kor ér be...)
  Gondolod, hogy a mai gyerekek 7-kor rohannak az iskolába?? Te hol élsz?
  Simán feltalálják magukat, rohadtul lesz@rják a házi feladatot...
  Úgy ahogy a szülők, tanárok is őket - tisztelet a kivételnek.
  8-ig a szülőé, 8-tól az iskoláé a felelősség - elvileg - a gyerekért, 18 éves korig.
  De ez csak az én szerény véleményem.”
 • 5. papacsorna 2010. augusztus 25. 11:49
  „Mankapunka!
  Sajnos az utasok nem így gondolják. A GYSEV is :05-re ér be Györbe, szünet nélkül jönnek a panaszok, hogy ez korán van. Pápán a Petöfibe, meg a Türrbe gyalog is oda lehet érni viszonylag hamar, 10-12 perc alatt. Mindkét helyen 8-kor kezdenek, a 7-es érkezés korán van. A többi suliba is be lehetne érni gyalog akár 20-as érkezéssel is, bár feléjük inkább a helyi járatokat érdemes választani. A 7-es meg 25-kor, az 1-es meg 30-kor indul az állomástól. Mér is jövünk akkor 03-kor?
  Aztán Cellbe a személy (jó zegi meg keszthelyi csatlakozással) 7:33-kor indul. A félórás várakozások nem igazán versenyképesek manapság csatlakozásoknál.”
 • 4. Mankapunka 2010. augusztus 25. 11:34
  „Nehogymár az iskolásoknak korán van a 7:03. Legalább bemennek az iskolába,és gyorsan megírják a házifeladatokat a másikéról.

  Pont jó nekik főleg télen.”
 • 3. mazsi 2010. augusztus 25. 11:20
  „egy vonaton lesz 3 vasutas meg 1 utas mi meg fizessük a költségeket!!!”
 • 2. zoli78 2010. augusztus 25. 11:16
  „Az a szerelvény úgy látszik még nem indult el... :-)”
 • 1. miracle 2010. augusztus 25. 10:25
  „Melyik felvételünkön?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farádi fiú pónifogatával szerepel a Világkupán

Rábaközi résztvevője is lesz a héten Vecsésen a Junior Fogathajtó Világkupának. A tizennégy… Tovább olvasom