Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Osliban nyolc búcsú maradt a két tucatból

Napjainkban számos kegyhely várja a zarándokokat a Rábaközben. Néhol nemzeti ünnepeket is tartanak, máshol a vadászokat avatták. Az egyik legnagyobb, az osli Kálvária egykor évente két tucat búcsú zarándokait fogadta.
Sarlós Boldogasszony búcsúját tartották tegnap Osliban. Az ünnepen a helyiek mellett több szomszédos település lakói is imádkoztak az osli
templomban. A község évszázadok óta nagy búcsújáró hely. Volt idő, amikor két tucat egyházi zarándoklatot is rendeztek évente.

– Napjainkra azonban azok a búcsúk maradtak fenn, melyekhez valamilyen nagyobb helyi egyházi ünnep kapcsolódik. Ám még így is nyolc búcsú van évente Osliban – mondta Fodor József polgármester.
A templom mellett felépített Kálvária is búcsújáró hely a községben. Ezt még 1857-ben kezdték létrehozni Zalka János veszkényi születésű püspök felvetése nyomán. A Kálvária oszlopaiba építették be Jézus keresztútjának állomásait (stációit). Kezdetben a helyi asztalosok keze munkáját dicsérő fakerítések, később fémkorlát övezte a kegyhelyet. A jelenlegi Pieta-szobor egykor a nyugati oszlopok közt állt. Később helyezték jelenlegi helyére.

Osli, Sarlós Boldogasszony-búcsú: Fodor József polgármester (balra) a búcsújáró hívekkel.
Osli, Sarlós Boldogasszony-búcsú: Fodor József polgármester (balra) a búcsújáró hívekkel.


– Annyit mindenképpen el kell mondani, hogy a Kálvária alapjait a helyi fiatalok ásták ki, de sokat tett érte Jáki Ferenc plébános négy évtizedes helyi munkája során – tette hozzá a polgármester. Jó időben az osli búcsúk szabadtéri miséit napjainkban is a Kálvária oltáránál tartják.
– Érdekesség, hogy az úgynevezett Kisasszony-napi búcsút régebben szeptember első hétvégéjén tartották, ám a hetvenes években – a kollégista diákok távolléte miatt – augusztus közepére helyezték át – mondta el az osli polgármester. A község most is vonzó a zarándokok számára, a szomszédos falvakból, Kapuvárról gyalog járnak ide a hívek.

A távolabbiak busszal érkeznek a falu határáig, és onnan gyalog jönnek a templomhoz.

Osliban megemlíthető még a szakrális helyek között a Szent Vendel-kápolna, mely szintén a helyiek építőmunkáját dicséri.

Ugyancsak fontos zarándokhelye a Rábaköznek a szanyi Szent Anna-kápolna. A község legújabb történetében itt avatták több mint tíz éven keresztül az új vadászokat. A kápolnát 1753-ban építették a szanyiak. Az építőanyag kiszállításához állati erőt nem vettek igénybe, mindent a kezükben és a kötényükben vittek a helyszínre. A kápolnát többször felújították, legutóbb 2000-ben a helyi hívek adományaiból. A kápolna érdekessége, hogy már a török időben szent hely volt ez a mocsárral körülkerekített kis dombocska. Vélhetően „itt sínylődtek a pogány török elől elbújt keresztények, a legnagyobb éhségek és nyomorúságok között füvekkel, gyökerekkel, halakkal és vadgyümölccsel éltek hosszas ideig a legnagyobb nyomorúságok között" – áll a kápolna ismertetőjében.

Napjainkra a vadászavatások elmaradtak, viszont a Szent Anna-napi búcsú fenntartja a zarándokhely vallási jellegét, a májusi litániák mellett.

Kevésbé az egyházi jellegű, inkább a nemzeti érzést hangsúlyozó zarándokok keresik fel a Cirák menti erdőben a Király-kápolnát, melynek homlokzatán latin nyelvű felirat tudósít arról, hogy Habsburg IV. Károly, „utolsó királyunk visszatért övéihez". 1921 őszén a trónról lemondott, Svájcba száműzött uralkodót a magyar királypártiak segítették második visszatérési kísérletében, amikor október 20-án Cirák mellett, a királyhű Czirákyak földjén szállt le repülőgépe. A királyt kocsin először Kenyeribe, majd másnap Sopronba vitték. Sajnos IV. Károly útja nem a trónra, csak a madeirai száműzetésbe vezetett. A landolás helyén emelték a kápolnát, ahol minden év október 20-án emlékező szentmisét tartanak. A kápolnát nemrég a helyi önkormányzat bekeríttette, térköves burkolatot raktak, a területen rendszeresen trianoni megemlékezéseket és évente kétszer egyházi ünnepeket is tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgáltatást indít ősztől a bölcsőde Kapuváron

Átalakuló szervezeti felépítéssel és változó létszámokkal vág neki a szeptemberi oktatási évnek a… Tovább olvasom