Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Őrzik a Sibrik-örökséget

A rábacsécsényiek ápolják és védik őseik örökségét. Most a temetőben a Sibrik-sírok felújítását kezdték el.

Elsőként Ferenc, csatári apát emlékkövét restaurálták. Neki köszönhetik templomukat.

A helyi önkormányzat felújíttatja a rábacsécsényi temetőben a Sibrik család síremlékeit. Sibrik Ferenc sírkövét már restaurálták. A família évszázadokon át volt földesura a községnek. Ténykedésük eredményeit még most is élvezik a helybeliek, akik méltó módon őrzik, védik örökségüket.

A rábacsécsényi temetőben több Sibrik-sír is található. Ott talált örök nyugalmat ˝Tekintetes Szarvaskendi és Óvári Sibrik Rozália kisasszony˝ (1797–1835) és Sibrik Antal (1787–1868) is. Van még egy sírkő, melyen olvashatatlan a név. „Főtisztelendő Szarvaskendi és Óvári Sibrik Ferenc csatári apát" (1777–1852) felújított emlékkövét a közelmúltban áldotta meg Kántor Antal esperes-kanonok. A munkálatokat a megye is támogatta százezer forinttal. A megújult sírkő Böcskei György enesei kőfaragómester keze munkáját dicséri.

A rábacsécsényi gyerekek már az iskolában megtanulják, kik is voltak a Sibrikek. Felvételünkön Németh Alexandra, Lőrinczy Alexandra, Lakó Richárd és Haszonits Patrik a csatári apát sírkövénél.
A rábacsécsényi gyerekek már az iskolában megtanulják, kik is voltak a Sibrikek. Felvételünkön Németh Alexandra, Lőrinczy Alexandra, Lakó Richárd és Haszonits Patrik a csatári apát sírkövénél.

Kovács Terodóra, a település polgármestere elmondta: az összes síremléket szeretnék rendbe tenni, amihez adományokra, illetve pályázati támogatásra is számítanak. – Elsőként Sibrik Ferenc csatári apát síremlékét újítottuk fel. Egyrészt ez volt a legrosszabb állapotban, másrészt a hagyomány szerint neki köszönhetjük templomunkat. Az ő adományából kezdhették el annak idején az építkezést. Bízom benne, hogy a többi kőre is sikerül pénzt szereznünk. A Sibrikek történelme szorosan összefonódott falunk múltjával. Az összes középületünk az ő örökségükön épült, ezért hálával és odafigyeléssel gondozzuk hagyatékukat.

A csécsényiek úgy tervezik, történelmi sírkertet alakítanak ki a temetőn belül, mely méltó emlékhelye lesz az egykori földesuraknak. A területen egykor templom, s mondják, két kripta is állt. Az egyik, még épen maradt sírboltot a szovjet katonák rabolták ki és dúlták fel a háború alatt. A helybeliek betemették és ott helyezték el a sírköveket. A Sibrikeknek valamikor kastélyuk is állt a községben. A felrobbantott Rába-hidat a szovjet hadsereg az épület tetőgerendáiból pótolta. Az egykor befolyásos család tagja, Antal, alispánja volt a vármegyének. Ő volt a nagyapja Deák Ferencnek, a haza bölcsének. A hagyomány szerint Deák többször is megfordult a faluban. A Sibrik család leszármazottai ma Franciaországban és Angliában élnek. A francia rokonok jártak is a községben, keresték a kastélyt a rendszerváltás után. Meglepődve hallgatták, hogy az ősi fészek a háború alatt elpusztult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fű a kocsiban: Marihuána fogás Kapuváron, Beledben

Egy helyi fiatal autójában hét csomagban feltehetően amfetaminszármazékot, valamint több csomag… Tovább olvasom