Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Odaadnák a szociális ellátást

Kistérségi fennhatóság alá adná szociális feladatait a bősárkányi önkormányzat.

Eddig hatmillió forintot fordítottak erre a célra, idén már tizenkettőt kellene. Ennyit azonban nem tudnak.

A bősárkányi önkormányzat a továbbiakban önállóan nem tudja vállalni a települési szociális feladatellátást. A csökkenő állami támogatások miatt a csornai kistérségi társulás ajtaján ˝kopogtattak˝. A harmincnégy tagtelepülés közül huszonöt már beleegyezett, hogy átvegyék a feladatokat.

– A nappali ellátásra, az étkeztetésre és a házi segítségnyújtásra eddig évente hatmillió forintot költött az önkormányzat az állami normatívák mellett – tájékoztatta portálunknat Szalay Imre polgármester. – Idén azonban negyven százalékkal csökkent a támogatás. Közel tizenkétmillió forintot azonban már nem tudtunk erre a célra elkülöníteni.

Szalay Imre: ˝Tizenkétmillió forintot nem tudunk az ellátásra fordítani.˝
Szalay Imre: ˝Tizenkétmillió forintot nem tudunk az ellátásra fordítani.˝

Főleg most nem, amikor minden területen szükség van az önkormányzati kiegészítésre, elég, ha csak az oktatási intézményekre gondolunk. A szolgáltatást azonban biztosítani szeretnénk, ezért a képviselő-testület a kistérségi átadás mellett döntött. Így már jogosultak leszünk ugyanis a kiegészítő normatívára.

A társulás harmincnégy települése közül már csak kilenc beleegyező nyilatkozatára várnak a bősárkányiak. Ha ők is rábólintanak, akkor az adminisztráció és az engedélyek beszerzése után várhatóan május elsejétől lesz a kistérség a fenntartó. A szociális ellátásban igénybe vett falubusz működtetése és a nappali gondozási központ épületének fenntartási költségei továbbra is a bősárkányi önkormányzatot terhelik.

– Az idősek nappali ellátását húszan veszik igénybe, az étkeztetést több mint ötvenen kérik, a házi segítségnyújtásban húszan részesülnek. A rendszerben négy alkalmazott dolgozik, az ő munkahelyük a váltás után is megmarad – jegyezte meg Szalay Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökni próbált a disznó

Megszökött a vágásra szánt disznó a vásárosfalui hagyományos disznóölés elől. A megriadt állatot negyed óráig kergették a 86-os főúton. Tovább olvasom