Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Nyitottabb erdőkezelést ígér az új igazgató

Kapuvár - Az új gazdálkodási és erdőkezelési módszerek bevezetésekor került Németh László a kapuvári Rábaközi Erdészet élére. A fiatal igazgató a turisztikai vonalat erősíti, nyitott a város és a közönség felé.

A negyvenhárom éves Németh László augusztus eleje óta igazgatója a kapuvári Rábaközi Erdészetnek. Az 5600 hektáron, negyven munkatárssal dolgozó cég vezetője éppen a szakmában töltött tizenkilencedik évfordulón ülhetett az igazgatói székbe, előtte műszaki vezetőként tevékenykedett.

– Úgy éreztem, nemcsak előrelépést, de szakmai kihívást is jelent friss beosztásom – mondta el lapunknak az igazgató. Hangsúlyozta, az erdők kezelésében új módszereket vezetnek be, ezek alkalmazásának kezdete szinte egybeesik igazgatói kinevezésével, így lendületesen vetheti bele magát a szakmai munkába. – Fontos az erdők fenntartható, szakszerű kezelése, ám még fontosabbnak tartom azt, hogy egyre jobban nyissunk a város és a turizmus felé – mondta az igazgató. Így az erdő közösségi térré alakításának csak első lépcsője volt a mind több erdei pihenőhely kialakítása, a végső cél a turizmus bevonása oly mértékben, hogy az ne károsítsa a természetet, ám közelebb vigye az erdőt a közönséghez.

Németh László: ˝Nyitott, látható erdészetet szeretnék.˝
Németh László: ˝Nyitott, látható erdészetet szeretnék.˝

– Turisztikai beruházásainkat és elképzeléseinket egy helyre tudjuk koncentrálni, a már működő göbösmajori, ökoturisztikai centrumunkba – tette hozzá. A már létező lovas, vadászati, horgászati és vendéglátós kapacitásaik mellé ismertebbé tennék a meglévő erdei iskoláikat is. A jelenleg csak nyaranta működő gyermektáborok kiegészítéseként egész éves erdei iskolát szeretnének. A környezeti nevelés keretében jeles napokat – például Föld napját – tartanának a kapuvári vagy környékbeli iskolásoknak.

– Fontos a helyi önkormányzattal való kapcsolatok erősítése, melynek első lépései már megtörténtek – fogalmazott az erdészeti igazgató. Jó példaként említette a tavaszi Rábaköz-kupa tereprali versenyeit, ahol egy városi szervezésű verseny központjának az erdészet adott helyet.

Göbösmajor: Fontos szerepe van a kapuvári turisztikai elképzelésekben.
Göbösmajor: Fontos szerepe van a kapuvári turisztikai elképzelésekben.

– Hasonló együttműködésre számítunk a várossal, többek közt támogatjuk a ˝Kapuváros 40˝ projektet is – mondta Németh László. Hozzátette: nyitottabb, láthatóbb erdészetet szeretne Kapuváron.

A friss igazgató érdekességképpen elmondta, a kapuváriak kezelik például a fertődi Esterházy-kastély parkját, erdejét is, így többek közt kezelésükben van az egykor szebb napokat is látott Bagatell szálló, mely a hercegek nyári lakjaként funkcionált. – A Bagatell jelenleg már részt vesz a fertődi önkormányzat rendezvényeiben, ám szeretnénk a nagyközönséggel is jobban megismertetni az Esterházyak egykori nyári lakját – tette hozzá a kapuvári igazgató.

˝Az erdő közösségi térré alakításának csak első lépcsője volt a mind több erdei pihenőhely kialakítása, a végső cél a turizmus bevonása oly mértékben, hogy az ne károsítsa a természetet, ám közelebb vigye az erdőt a közönséghez.˝ - mondta Németh László igazgató

 

Olvasóink írták

  • 1. vargaandrás 2009. szeptember 14. 08:45
    „Gratulálok az új erdészetvezető Úrnak és sikerekben, eredményekben gazdag munkát kívánok!

    Varga András”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig van humusz az elkerülőn

Az arra járó napi sok ezer autós számára szembetűnő, hogy nagy ütemben folynak a 85-ös főút leendő enesei elkerülő szakaszának munkálatai. Tovább olvasom