Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nem örülnek a rabmunkának

Ha emelnék a béreket, nem lenne munkaerőhiány Csornán, a Hantech Rt.-nél – állítják az önkormányzati képviselők. A csornai Hantech vezetői, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézet illetékeseinek jelenlétében a múlt héten tájékoztatták a városi önkormányzat képviselő-testületének tagjait arról, hogy a cégnél elítélteket szándékoznak foglalkoztatni.
Érdeklődésünkre a képviselő-testület néhány tagja megértéssel bár, de nemtetszésének adott hangot.

Papp Imre: – Nem örülök annak, hogy ez a fajta foglalkoztatás történik a Hantechnél. Különösen akkor nem, ha ez nem egyedi lépés, hanem egy folyamat kezdetét jelenti. Egyrészt ugyanis mindenféle biztonsági óvintézkedés ellenére a városban közbiztonsági kockázatot jelent. Másrészt pedig sajnálom azokat a munkahelyeket, amelyeket csornai emberek is betölthetnének.

Főleg azért érdekes ez, mert – mint a vezérigazgató úr elmondta – munkaerőgondjaik vannak, kevés a szakképzett ember, nagy a fluktuáció. Azt gondolom, hogy ha a Hantech olyan bérviszonyokat alakítana ki a csornaiak számára, ami vonzóvá tenné az ottani munkavégzést, akkor ezek a gondok egy csapásra megoldódnának. Az is igaz, hogy a cégnek ez gazdasági problémákat jelentene. Ezzel együtt tudomásul veszem a Hantech döntését, azt, hogy az elhatározást gazdasági érdekek motiválják. A városnak is fontos, hogy a cég jól működjön, mert ez szükséges csornai adóbevételeket is jelent.

Háncs Károly: – A biztonsággal kapcsolatban szinte meggyőztek. Azt viszont nem tudtuk meg, hogy melyik üzemrészben fognak dolgozni az elítéltek. Sajnos már ott tartunk, hogy a nagyobb nyereség elérése érdekében minden erkölcsi normát fel lehet rúgni, elsősorban a cég dolgozóival, de a város lakói-val szemben is. Ha az ország távoli részeiről idehozott munkavállalók szállítására, elszállásolására fordított pénzzel a helyiek bérszínvonalát emelnék, akkor stabilabb munkaerőt kapnának és a csornaiak egy része nem járna el dolgozni. Azzal egyetértek, hogy a bezárt embereknek is lehetőséget kell adni a munkára, de azt oldják meg a börtön falain belül.

Abdai Imre: – Jelenleg Csornán a bérszínvonal jóval a megyei átlag alatt van. Ahhoz, hogy ne külföldieket vagy elítélteket kelljen foglalkoztatni, a bérszínvonalat kell felemelni. Ám vélhetően ez hatékony érdekképviseletek nélkül nem fog megtörténni. Pedig erre lenne szükség, mert akkor a csornaiak itthon dolgozhatnának. A biztonság kapcsán az a véleményem, hogy ha betartják mindazt, amit ígértek, akkor nem lesz gond.

Dr. Turi György: – Attól tartok, hogy a foglalkoztatott elítéltek száma – ami állítólag huszonöt lesz – időközben növekszik és ez a civil munkaerő visszaszorítását eredményezi. Nem értek egyet ezzel a lépéssel, bár azt is tudom, hogy semmit sem tehetünk ellene. Úgy gondolom, hogy azért nem vesznek fel helybelieket, mert az elítéltekkel sokkal kevesebb pénzért elvégeztethetik a munkát.

Kertész Károly: – Engem nem győzött meg a tájékoztató, noha nem kétséges, hogy a büntetés-végrehajtási intézet mindent megtesz a biztonság érdekében. Ellenben azt nem látom tisztán, hogy a Hantech Rt.-nek miért van szüksége elítéltek foglalkoztatására. Úgy vélem, azért nem találnak helyi munkaerőt, mert a bérek olyanok, amilyenek. Mindemellett, mint gépészeti szakképzéssel is foglalkozó intézmény vezetője, azt tapasztalom, hogy a cégnél lévő szakmunkástanulókat sem ösztönzik arra – éppen az emlegetett munkaerőgondok enyhítése érdekében –, hogy a sikeres szakmunkásvizsga után náluk vállaljanak munkát.

Kiss Ottó: – Nem örülök neki, hogy Csornára jönnek dolgozni az elítéltek, de ellene semmit sem tudunk tenni. Az egyértelmű, hogy ha nem fizetik meg tisztességesen az embereket, nem is lesz munkaerő. A biztonsággal kapcsolatban pedig remélem, hogy minden úgy lesz, ahogy a tájékoztatón elmondták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáztak és nyertek

Az európai uniós életre készíti fel a szilieket a községben működő „Szili-Kút”… Tovább olvasom