Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Négy puhabot avatott a céh

Tízéves jubileumát ünnepli a Kapuvári Legénycéh. A hagyományőrző civil szervezet az idén négy puhabot avatott legénnyé. Tíz éve a gencsapátiak révén kezdődött a régi hagyomány kapuvári felélesztése.
– Reményeink szerint egyre több kapuvári számára ismerősek az olyan kifejezések, mint a puhab, a kulcsár vagy a botmester – avatott be egy hagyományőrző szervezet felépítésébe Csitei Gábor, a Kapuvári Legénycéh kulcsára. A civil szervezet az elmúlt hét végén ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját. Ez alkalomból négy újabb tag került soraikba, majd céhes bállal ünnepelték az újjáélesztett kapuvári hagyományt.
 
– Régen Kapuváron és jobbára minden településen nagy hagyományai voltak a legénycéheknek – mesélte Csitei Gábor. Egy vagy több utca tartott fenn egy kocsmát, ezekben a kocsmákban működött egy-egy legénycéh. Az utcabeli legényeken kívül nem nagyon tévedt be oda idegen vagy más utcabeli, mert utóbbiakkal való összetűzés esetén akár a bicskák is előkerültek, nemhiába nevezték akkoriban bicskásoknak a kapuvári legényeket. A legénycéh élén akkoriban – és most is – a legénybíró állt, a céh pénzügyeivel pedig a kulcsár foglalkozott. A szabályzatban lefektetett elvek és viselkedési szabályok betartására a botmester vigyázott. A céhbe évente egy alkalommal – előzetes jelölés alapján – választottak új legényeket, akiket a megválasztás előtt puhaboknak neveztek. A cég tagjai között találjuk azonban a házas férfiakat is, őket „igazlátóknak" nevezi a hagyomány. A legénycéh tagjainak egy-egy szavazata van, kivételek ezalól az igazlátók, ők összesen egy szavazattal rendelkeznek.

Legényavatás: Kapuváron hét próbát kell kiállni a puhaboknak.
Legényavatás: Kapuváron hét próbát kell kiállni a puhaboknak.

– A Kapuvári Legénycéh első négy tagját még a gencsapáti legények avatták fel, azóta a helyi néptáncos közösség éleszti és fejleszti tovább ezt a szép hagyományt – mondta Csitei Gábor. Az elmúlt hét végén négy puhab (Zsámboki László, Gulyás Dániel, Fodor Krisztián, Szajkovics József) állt a „felvételi" hétpróba elé, melyben a régi paraszti élet elemei mellett modern ügyességi, szellemi és logikai feladatoknak kellett megfelelniük. Az avatás előtt a puhabok a legények közül keresztapát választanak maguknak.

– Az elmúlt tíz évben igyekeztünk szélesebb körben is megismertetni e szép hagyományt, természetesen nem mindenben igazodva elődeink szokásaihoz, hiszen hol van már az utcánkénti kocsma vagy a kapuvári bicskás hagyomány – mondta Csitei Gábor. Kiemelte azonban, a hagyományokat újra kell élni, hiszen csak ezáltal maradhat fenn az utókor számára is. – A tradicionális elemeket megtartva a modern korhoz igazítjuk e szép hagyományt, nem mellesleg némi keretet adva napjaink fiatalságának szabadidő-eltöltéséhez is – tette hozzá a Kapuvári Legénycéh kulcsára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fool Moon - Kapuvári énekessel A Dal 3. elődöntőjében

A vokálegyüttes It Can’t Be Over című száma is versenyben lesz A Dalban. A Fool Moon kapuvári tagja, Mészáros Tamás mesélt arról, miként készülnek a szombati adásra. Tovább olvasom