Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mikroorganizmusokkal a szagok ellen

Csorna - A tízmillió forintos beruházás szagtalanná teszi az eddig bűzös levegőt.

Sikeresen zárult annak a biofilteres szagtalanító rendszernek a próbaüzeme, melyet a Pannon- Víz zrt. mint üzemeltető építtetett lakossági nyomásra a Béke és a Tátra utcák csomópontjában lévő vákuumgépházba.

A történet 1997-ig nyúlik vissza, mikor is elkészült Csorna teljes körű szennyvízcsatornázásának kiépítése. Most már kimondhatjuk, hogy az akkor választott technológia ugyan olcsó volt, de mégsem a legüzembiztosabb, már ami a szagok elvezetését illeti.

– A vákuumos technológia lényege – avatott be a működésbe Déri István csornai üzemmérnökség-vezető –, hogy szívóhatással szállítja a szennyvizet és a kiszívott levegő minden kezelés nélkül egy kéményen keresztül a szabadba távozik.

A lakók panasza évek óta jogos volt, de végleges megoldást ez a mostani beruházás hozott. A panaszok enyhítésére az akkori kivitelező ugyan építtetett egy légszűrőt a rendszerbe, de ez csak enyhítette a problémát. A Pannon-Víz zrt. végleges megoldást keresett, mikor tavaly megfelelően méretezett biofiltert telepített a rendszerbe.

A lakókban már hosszú évek jogos keserűsége gyűlt fel.

– Egy olyan biofiltert telepítettünk a rendszerbe, ami aktív mikroorganizmusok segítségével a szagokat hordozó kénhidrogénes és ammóniás vegyületeket lebontja. Ezek a mikroorganizmusok a biológiai életfunkciójukkal teszik szagtalanná a szűrőn átvezetett gázokat – ismertette a technológiát az üzemmérnökség vezetője.

A próbaüzem lejártával a lakók most már elhihetik azt, amiben évek óta reménykedtek, új minőséget kap életük és észrevétlenné válik számukra a vákuumgépház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonulás veterán autóval, kerékpárral és motorral

Kerekestalálkozót rendeztek a napokban Kapuváron a Gesztenye soron. Tovább olvasom