Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Megáldották a felújított világháborús emlékművet

Kapuvár - Radó Tamás plébános áldotta meg Kapuváron a három és fél millióból felújított Fő téri világháborús emlékművet. A szoborra több mint kétszázhatvan helybéli hősi halott nevét vésték.

Három és fél millió forintból újították fel Kapuváron Kisfaludi Stróbl Zsigmond első világháborús emlékművét, melyet a Fő téri Hősök parkjában tegnap áldott meg Radó Tamás plébános. A restauráció költségeiből több mint két és fél milliót közadakozásból gyűjtött össze a helyi önkormányzat. Az idei év tavaszán, Pölöskei Sándor nyugalmazott igazgató vezetésével állt fel az a bizottság, melynek feladata az volt, hogy a város első világháborús hősi halottainak névsorát pontosítsa.

Radó Tamás plébános áldotta meg Kapuváron a három és fél millióból felújított Fő téri világháborús emlékművet.
Radó Tamás plébános áldotta meg Kapuváron a három és fél millióból felújított Fő téri világháborús emlékművet.

A helybéli vállalkozó által restaurált szobron immár több mint kétszázhatvan nevet olvashatnak a kapuváriak. Hámori György polgármester beszédében elmondta, a listáról hiányoznak a második világégés kapuvári áldozatai, nekik egy külön emléktáblát állít fel később az önkormányzat. A város polgármestere hangsúlyozta, Kapuvár több cége és vállalkozása is részt vett az emlékmű felújítási munkálataiban. Az egykori kovácsoltvas kerítést elbontották, a szobrot egy megemelt talapzatra helyezték. Később a teljes parkot felújítják, ám erre pályázati pénzt vár a városháza.

A polgármestert Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő váltotta a mikrofon előtt, aki történelmi áttekintést adott az első világháború kapuvári vonatkozásairól. Ezt követően Radó Tamás plébános áldotta meg a világháborús emlékművet. A vasárnap délelőtti avatás fényét a soproni honvéd hagyományőrző egyesület és a helyi Haydn vegyes kar tagjai emelték a meglehetősen szerény létszámú közönség előtt.
Radó Tamás plébános áldotta meg a világháborús emlékművet. A szobor előtt a soproni hagyományőrzők adtak díszőrséget.

Olvasóink írták

 • 7. tatira 2008. december 02. 15:29
  „Hát ez jó! : )”
 • 6. P.mester 2008. december 02. 13:01
  „jó lenne, ha már a Fő térről vagyon szó, azt a játszóteret eltüntetni, mert nem odavaló.


  De hát kapuváriaknak mindig is izlésficama volt, lásd a Króner-házat a sarkon, az Esterházy sétány épülete mellett, milyen szépen illeszkedik, vagy lásd a Rábapalotával szemben épült "butiksor" nemrég emelt épületét, amelynek homlokzata (abalkkeretek) nincsenek egy szintben a környező házakéval.

  A város közösségi főterét pedig a Szar-közben kell felépíteni, most, amíg nem késő, amíg nem basszák tele újabb épületekkel! Remélem ezt a véházzán is olvassák, és megfontolhják, terv is volt rá a 80-as évek végén: szóval:


  FŐTERET A SZAR-KÖZBE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. matriné 2008. december 02. 10:03
  „"antiszar" a háborúkat zömmel a vallások és bennük a papok gerjesztették! Ma meg a bankárok és a politikusok! Úgy jön ide, mert összefügg a "szentelés" és a haszonlesés! Segg nyalóp és bámészkodó meg akad bőven a fajtád közt!”
 • 4. antistar 2008. december 02. 07:33
  „Kedves matriné !!!
  A barmok között is vannak mégbarmobbak, ...például te !
  Amit írtál ,részben igaz, de hogy jön ide ?
  Vagy csak megint a gyűlölködés a célod?”
 • 3. kisföld 2008. december 01. 22:40
  „,, Hámori György polgármester beszédében elmondta, a listáról hiányoznak a második világégés kapuvári áldozatai" - első világháborús emlékművet újítottak fel, vagy nem? -
  Szerintem a felújítást szépen megoldották, de a kerítés elhagyása csorbítja az eredetiséget, a téren elhelyezett játszóeszközök pedig nem oda valók!
  Tisztelettel”
 • 2. varpeter 2008. december 01. 21:01
  „Hm... érdemes elolvasni az utolsó bekezdést, annak első mondata nélkül.
  Idézem:
  "Ezt követően Radó Tamás plébános áldotta meg a világháborús emlékművet. A vasárnap délelőtti avatás fényét a soproni honvéd hagyományőrző egyesület és a helyi Haydn vegyes kar tagjai emelték a meglehetősen szerény létszámú közönség előtt.
  Radó Tamás plébános áldotta meg a világháborús emlékművet. A szobor előtt a soproni hagyományőrzők adtak díszőrséget. "
  Legalább egy újságíró próbálna meg minimális szinten elfogadható stílusban írni... Maga mindent kétszer mond? Maga mindent kétszer mond?”
 • 1. matriné 2008. december 01. 17:57
  „Úgy tudom, hogy a papok a gyilkoló fegyvereket is megáldották a háborúk mindegyik oldalán. No nemezek a képen látható csuhások , hanem a háborúk haszonlesői, olyanok, akik legutóbb a Hitler pribékei mellett nyújtogatták a kezeiket az ég felé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna: Advent-köszöntő tizedik alkalommal

Csorna - Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát gyújtotta meg péntek este Csorna első adventi… Tovább olvasom