Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Másfélszer több kihelyezett készülék

Kapuvár - A kapuvári családsegítő év eleje óta másfélszeresére gyarapította jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra kihelyezett jelzőkészülékeit. A jelzések száma változatlan, ám a vakriasztások megszűntek.
A kapuvári családsegítő intézet idén január elejével vette át a Máltai Szeretetszolgálattól a jelzőrendszeres házi segítségnyújtási rendszer üzemeltetését. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól Garabné Gulyás Mária intézményvezető beszélt a Kisalföldnek.

– A jelzőrendszer technikai hátterét jelenleg is a máltaiaktól béreljük, a jelzések a fertődi idősek otthonában kiépített diszpécserközpontba futnak be – mondta az intézményvezető. A fertődiek szólnak az ügyeletes kapuvári gondozónak, akinek – a szabályok szerint – fél órán belül a segítséget kérőnél kell lennie. Kapuváron tíz percen belül kiérkeznek, vidéken, a csatlakozott településeken is bőven a határidőn belül megkezdik a segítségnyújtást. Gondozóik jelenleg saját gépkocsijukat használják, ennek futását térítik – tette hozzá Garabné Gulyás Mária.

Kapuváron és a rendszerhez csatlakozott településeken – Babót, Himod, Kisfalud, Mihályi, Szárföld, Veszkény, Osli – kilencvennyolc készülék van a rászorultaknál, ez másfélszerese a Máltai Szeretetszolgálat által működtetettnek. Jelenleg több mint huszonöt új igénylésről tudnak. Ezek elbírálása folyamatban van. A jelzőrendszerről beérkezett hívások száma megegyezik a tavalyi átlaggal: havonta egy-két jelzés. Ám az úgynevezett vakriasztások, vagy a „csak beszélgetni akarok" jelzések megszűntek. Az intézményvezető szerint a rászorulók úgymond megtanulták használni a készüléket. A gondozottak biztonságérzetét növeli az eszköz, ami jobb, mint a telefon, hiszen az udvaron is használható – jelentette ki a családsegítő vezetője. Hozzátette, a jelzőrendszeres segítségnyújtás szervesen kapcsolódik a házi segítségnyújtás rendszeréhez.

– A jelzőrendszeres segítségnyújtásban részt vevők háromszor annyian lehetnek, mint a házi segítségnyújtást igénybe vevők – mondta az intézményvezető. Utóbbiban jelenleg körülbelül negyven gondozottat látnak el: ápolják, gondozzák őket, segítenek nekik a tisztálkodásban, az étkezésben, a gyógyszerelésben, de indokolt esetben a bevásárlásban, a takarításban és az ügyintézésben is.

Garabné Gulyás Mária hangsúlyozta, a házi segítségnyújtás nem csak az idősekre érvényes, többek közt önellátásra képtelen vagy arra csak részben képes fiatalabbakkal is foglalkoznak. A rászorultság alapja az egészségi állapot. Míg a jelzőrendszeres segítség térítésmentes, addig a házi segítségnyújtás százötven forintba kerül óránként. A családsegítő intézet vezetője kijelentette, munkájukban nagy segítséget nyújt majdan az új szociális központ, melynek kialakítására nemrég nyert pályázatot a helyi önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengerentúli vendége is volt a falumúzeumnak

Bágyogszovát - Egy évvel ezelőtt nyitották meg a község helytörténeti gyűjteményét, a falumúzeumot.… Tovább olvasom